ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) reaminteste contribuabililor vizati ca termenul de depunere a Declaratiei unice este 25 mai 2020. Noul termen este o adevarata usurare pentru cei care au obligatia completarii si depunerii acestui formular, insa regulile fiscale raman acelasi.
Reprezentantii institutiei reamintesc frecvent termenul de depunere a Declaratiei unice fiindca, din experienta anilor trecuti, contribuabilii au lasat pe ultima suta de metri aceasta obligatie, iar SPV-ul nu a facut fata.
Acest formular se utilizeaza atat pentru declararea impozitului pe veniturile realizate si a contributiilor sociale datorate pentru anul 2019, cat si pentru estimarea obligatiilor datorate pentru anul 2020.
Declaratia unica se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania, din:
- activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, cu exceptia contribuabililor pentru care impozitul se retine la sursa;
- cedarea folosintei bunurilor;
- activitati agricole;
- piscicultura si/sau silvicultura;
- transferul titlurilor de valoare;
- venituri din alte surse (de exemplu: castiguri din transferul de moneda virtuala sau venituri impozabile ca urmare a cesiunii de creanta).
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
ATENTIE!
Declaratia unica se depune si de catre persoanele fizice rezidente care realizeaza venituri din strainatate, supuse impozitarii in Romania (de exemplu: venituri din activitati independente, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, piscicultura, silvicultura, venituri sub forma de dividende, venituri sub forma de dobanzi, venituri din premii, venituri din jocuri de noroc, castiguri din transferul titlurilor de valoare etc.).
Declaratia unica se depune astfel:
a) in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire (data depunerii declaratiei in format hartie este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz)
b) prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv:
- prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual" (SPV);
- pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnatura electronica calificata.
Pentru completarea si depunerea declaratiei unice, contribuabilii pot solicita asistenta telefonica, in domeniul fiscal sau IT, la numarul 0314039160, sau la sediul unitatilor fiscale pentru completarea si depunerea declaratiei, inclusiv online, utilizand calculatoarele puse la dispozitia contribuabililor in acest scop, reamintesc specialistii ANAF.
Citeste si: Declaratia unica 2020. Ce a fost eliminat din vechiul formular si care este data depunerii?