email
Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Trecerea de la platitor la neplatitor de TVA. Ce ajustari trebuie facute?

Trecerea de la platitor la neplatitor de TVA. Ce ajustari trebuie facute?
cod fiscaltvabunuriachizitii

Trecerea de la platitor la neplatitor de TVA necesita anumite modificari, cum ar fi ajustarea taxei deductibile aferente. Pentru a clarifica situatia, luam cazul unei societati comerciale platitoare de TVA la trimestru, care este sub plafonul de 300.000. Aceasta doreste sa treaca la neplatitor de TVA, astfel in data de 13.01.2020 primeste decizia privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Societatea in balanta la 13.01.2020 prezinta sold la conturile 2131, 2133, 371, 303, 411 si 401.
 

Expertul nostru ne lamureste, in continuare, daca tinand cont de decontul pentru luna ianuarie, societatea va trebui sa treaca in cel de regularizari taxa dedusa cu minus, valoare TVA aferenta tuturor acestor conturi.


Ajustari pentru trecerea de la platitor la neplatitor de TVA: raspunsul specialistului

 Potrivit art. 310 alin. (7) din Codul fiscal, persoana impozabila care a solicitat scoaterea din evidenta are obligatia sa depuna ultimul decont de taxa prevazut la art. 323 (formularul 300), indiferent de perioada fiscala aplicata conform art. 322, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA. In ultimul decont de taxa depus, persoanele impozabile au obligatia sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa, conform prezentului titlu.
 
Conform pct. 83 alin. (7) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, persoana impozabila care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal in vederea aplicarii regimului special de scutire are obligatia sa ajusteze taxa deductibila aferenta:

a) bunurilor aflate in stoc, serviciilor neutilizate si activelor corporale fixe in curs de executie, constatate pe baza de inventariere, in momentul trecerii la regimul de scutire, in conformitate cu prevederile art. 270 alin. (4) lit. c) si art. 304 din Codul fiscal;

b) bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, aflate in proprietatea sa in momentul trecerii la regimul de scutire, in conformitate cu prevederile art. 305 din Codul fiscal;

c) activelor corporale fixe care pana la data de 31 decembrie 2015 nu erau considerate bunuri de capital, care au fost fabricate sau achizitionate pana la 1 ianuarie 2016 si care nu sunt complet amortizate la momentul trecerii la regimul de scutire, in conformitate cu prevederile art. 306 din Codul fiscal;

d) achizitiilor de bunuri si servicii care urmeaza a fi obtinute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxa a intervenit conform art. 282 alin. (2) lit. a) si b) din Codul fiscal inainte de data anularii calitatii de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal si al caror fapt generator de taxa, respectiv livrarea/prestarea, are loc dupa aceasta data.
 


Potrivit pct. 83 alin. (8) din Norme, valoarea rezultata ca urmare a efectuarii ajustarilor de taxa conform pct. 83 alin. (7) se evidentiaza in ultimul decont de taxa sau, dupa caz, in declaratia prevazuta la art. 324 alin. (9) din Codul fiscal (Decontul special de taxa). In situatia in care organele de inspectie fiscala constata ca persoana impozabila nu a evidentiat corect sau nu a efectuat ajustarile de taxa prevazute la alin. (7), acestea vor stabili valoarea corecta a ajustarilor de taxa si, dupa caz, vor solicita plata ori vor dispune restituirea taxei rezultate ca urmare a ajustarii.

Prin urmare, la data trecerii de la platitor de tva la neplatitor de tva, efectuati inventarierea stocurilor si determinati tva dedusa la achizitia/productia acestora, adica suma tva care trebuie ajustata.

1. Efectuati inventarul

2. Determinati tva din facturile de achizitie pentru bunurile din lista de inventariere.
 
Din punct de vedere contabil, tva ajustata devine taxa nerecuperabila si se include in costul stocurilor:
3xx      =          4426
 
In ceea ce priveste ajustarea tva pentru mijloacele fixe, conform punctului 83 alin. (7) lit. b) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, persoana impozabila care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal in vederea aplicarii regimului special de scutire are obligatia sa ajusteze taxa deductibila aferenta bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, aflate in proprietatea sa in momentul trecerii la regimul de scutire, in conformitate cu prevederile art. 305 din Codul fiscal;
 
Potrivit art. 305 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal, pentru cazurile prevazute la art. 305  alin. (4) lit. a), in cazul trecerii persoanei impozabile de la regimul normal de taxare la regimul de scutire pentru intreprinderile mici prevazut la art. 310, ...ajustarea deducerii se face o singura data pentru intreaga perioada de ajustare ramasa, incluzand anul in care apare modificarea destinatiei de utilizare.
 
Potrivit art. 305 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, perioada de ajustare incepe de la data de 1 ianuarie a anului in care bunurile au fost achizitionate sau fabricate, pentru bunurile de capital altele decat imobilele.

Pentru bunuri de capital altele decat bunuri imobile, perioada de ajustare este de 5 ani.

Pentru a ajusta tva aferenta mijloacelor fixe inregistrate in conturile 2131 si 2133 trebuie sa stabiliti care este perioada de ajustare ramasa. Daca, de exemplu, au ramas 2 ani din perioada de ajustare, veti ajusta 2/5 din tva dedusa la achizitie. Daca perioada de ajustare a expirat, nu mai aveti ajustari de efectuat.
 
Nota: Potrivit art. 305 alin. (9) din Codul fiscal, prevederile art. 305 nu se aplica in cazul in care suma care ar rezulta ca urmare a ajustarilor este neglijabila, conform prevederilor din normele metodologice.

Conform pct. 79 alin. (4) din Norme, in sensul art. 305 alin. (9) din Codul fiscal, nu se efectueaza ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor de capital in situatia in care suma care ar rezulta ca urmare a fiecarei ajustari aferente unui bun de capital, efectuata in situatiile prevazute la art. 305 alin. (4) lit. a) - d) din Codul fiscal, este mai mica de 1.000 lei.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Economist.
 

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cod fiscaltvabunuriachizitii

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 06 Martie 2020


Votati articolul "Trecerea de la platitor la neplatitor de TVA. Ce ajustari trebuie facute?":
Rating:

Nota: 4.57 din 5 din 14 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Amortizare plantatie capsuni

Intrebare:
Buna ziua!
Am o plantatie de capsuni. Am receptionat-o in luna mai. La sfarsitul lunii mai am obtinut prima recolta. Cand calculez pretul de cost al capsunilor, ce valoare de amortizare sa iau in calcul? Am amortizat plantatia pe 3 ani si valoarea pantatiei este de 20000 lei.

Raspuns: Amortizarea se face conform planului pe durata prevazuta si se refera la cheltuielile cu plantatia....... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 06 Martie 2020 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 9 + 3 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2021 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X