Intreprinderile mici si mijlocii ar putea sa beneficieze de o amanare pentru plata contributiilor datorate bugetului, potrivit declaratiilor facute de Florin Jianu, presedintele CNIPMMR, la finalul primei intalnirii a Grupului de Lucru Interinstitutional pentru evaluarea impactului economic al epidemiei COVID-19.
„S-a stabilit termenul de o saptamana pana cand se vor colecta masurile, pana cand va avea ministrul de Finante intalnirea la ECOFIN, asa incat si Comisia Europeana sa raporteze o serie de masuri. Daca vorbim despre IMM-uri, noi am vorbit despre doua tipuri de masuri, sa ajutam firmele care au angajati in aceasta perioada care se afla in dificultate, vorbim concret de turism, transporturi, domeniul constructiilor de masini”, a declarat Florin Jianu.
Printre masurile de care ar putea beneficia IMM-urile se numara urmatoarele:
- scheme de ajutor de stat pentru plata salariilor in cazul firmelor afectate de epidemia de coronavirus;
- amanarea termenului de plata pentru contributiile IMM cu o luna ori doua;
- credite cu dobanzi zero, garantate de stat.
Consiliul National al IMM-urilor din Romania a solicitat sprijin economic pentru impactul COVID-19.
“In aceste momente dificile, Romania are nevoie de solidaritate sociala si economica, sa folosim toate resursele umane si profesionale pentru a depasi aceasta perioada critica. IMM-urile sunt cele mai vulnerabile, dar si cele capabile sa sustina economia Romaniei, de aceea este imperios nesesar sa luam o serie de masuri care sa ne pregateasca pentru preintampinarea unei crize. Am incredere ca vom reusi sa depasim aceasta perioada dificila si ca impreuna vom dovedi ca suntem solidari si puternici.”, scria Florin Jianu la inceputul saptamanii pe Facebook.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ca urmare a intensificarii efectelor virusului COVID-19 in Europa si a masurilor luate pentru a limita raspandirea, CNIPMMR a primit o serie de informatii de la membrii sai care indica deja un impact in crestere asupra anumitor sectoare ale economiei, in special pentru IMM-uri.
CNIPMMR saluta primele eforturi depuse de catre autoritatile publice prin actiunile de comunicare responsabile realizate insa, consider ca este necesara o actiune rapida pe mai multe domenii:
1. Utilizarea de instrumente financiare pentru a asigura lichiditatea si pentru a furniza capital de lucru prin utilizarea normelor existente privind ajutoarele de stat. Posibilitatile sunt oferite de reglementarile de minimis sau de schemele de salvare si restructurare.
2. Alocarea de fonduri disponibile din cadrul financiar 2014-2020 catre furnizarea de capital de lucru IMM-urilor.
3. Crearea de mecanisme care sa ofere asistenta IMM-urilor aflate in dificultate.
4. Orientarea bugetului Romaniei spre investitii imediate in economie prin modificarea legislatiei privind achizitiile publice pentru a da posibilitatea IMM-urilor de a avea acces mai facil.
5. Modificarea legislatiei privind Codul Muncii si flexibilizarea cadrului legislativ: muncia temporara, work from home, tele-munca etc.
6. Oferirea de facilitati prin prelungirea termenelor cu platile impozitelor si contributiilor sociale.
7. Operationalizarea de instrumente specifice domeniilor aflate in dificultate in acest moment:
– Oferirea imediata a voucherelor de vacanta,
– Regandirea schemelor privind expozitiile si targurile si oferirea de capital de lucru IMM-urilor care desfasoara activitati de export,
– Acordarea de subventii pentru plata salariilor in domeniul transporturilor.