Specialistul nostru Gabriela Dita ne explica in continuare care este modul de determinare a indemnizatiei de somaj tehnic pentru persoanele salariate in acord si pentru cele salarizate in regie.
Calculul indemnizatiei de somaj tehnic se face prin raportare la zilele lucratoare din luna si la salariul de baza brut mentionat in contractul individual de munca. La finalul articolului, gasiti un exemplu de calcul pentru indemnizatia minima de somaj tehnic.
Iti prezentam un GHID practic privind somajul tehnic - informatii complete despre procedura, studii de caz si modele de calcul >>
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Indemnizatia de somaj tehnic: raspunsul specialistului
Conform art.160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Art. 164 alin. (2) din acelasi cod stabileste ca angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara iar potrivit alin. (3) al aceluiasi articol angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.
Astfel, in contractul individual de munca se va stabili un salariu de baza, salariu care nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara. In cazul in care salariul este stabilit "in acord" sau in regie, angajatului i se stabileste un salariu de baza si un adaos in functie de performantele realizate. De exemplu, unui vanzator de masini i se poate stabili un salariu de baza fix si un adaos la salariu de baza in functie de numarul de masini vandute.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Astfel, conform art. XI alin. (1) din OUG 30/2020, pe perioada starii de urgenta instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, pentru perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii se stabilesc la 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.
Prin urmare, calculul indemnizatiei de somaj tehnic se face prin raportare la zilele lucratoare din luna si la salariul de baza brut mentionat in contractul individual de munca, indemnizatia de somaj tehnic reprezentand 75% din acest salariu dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut.
Exemplu mod de calcul indemnizatie minima de somaj tehnic
Exemplu 1
Salariu brut: 2.230 lei
Indemnizatie somaj tehnic 75%: 1.673 lei
CAS 25% 418 lei
CASS 10% 167 lei
Venit baza de calcul impozit 1.088 lei
Impozit pe venit: 109 lei
Rest de plata: 979 lei
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabriela Dita - Consilier juridic.