Angajatii care au lucrat in regim de telemunca pot primi 2.500 de lei de la stat in scopul achizitionarii de pachete de bunuri si servicii tehnologice necesare desfasurarii activitatii.
Masura este inclusa in OUG 132/2020 care introduce noi masuri de sprijin pentru firme si salariati.
Suma de 2.500 de lei se se va acorda la cererea si prin intermediul angajatorului, pana la 31 decembrie 2020, in limita fondurilor alocate.
Banii se ofera o singura data angajatorilor pentru fiecare telesalariat, cu conditia ca acestia sa fi lucrat minimum 15 zile lucratoare in regim de telemunca, pe perioada starii de urgenta.
Modalitatea de acordare a banilor si categoriile de bunuri ce pot fi achizitionate se stabilesc prin ordin al ministrului muncii si protectiei sociale, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, in termen de 10 zile de la publicarea OUG.
In termen de 30 de zile de la acordarea banilor, angajatorul are obligatia de a transmite ANOFM documente justificative referitoare la achizitia categoriilor de bunuri stabilite prin ordinul ministrului muncii si protectiei sociale.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
In cazul nerespectarii obligatiei de transmitere a documentelor justificative referitoare la achizitia categoriilor de bunuri stabilite prin ordinul ministrului muncii si protectiei sociale, angajatorul restituie integral suma acordata, in termen de 30 de zile de la expirarea termenului.
Prevederile OUG 132/2020 NU se aplica urmatoarelor categorii de angajatori:
a) institutii publice, astfel cum sunt acestea definite prin Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si prin Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) angajatorii care se afla in faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitatile suspendate, potrivit legii;
c) angajatorii care sunt inregistrati in jurisdictii necooperante in scopuri fiscale.
Prin OUG 132/2020 au mai fost introduse in legislatia noastra si alte masuri importante atat pentru mediul de afaceri, cat si pentru salariati:
- preluarea modelului german privind reducerea timpului de munca - Kurzarbeit;
- indemnizatii pentru profesionisti;
- sprijinirea zilierilor si a lucratorilor sezonieri;
- Decontarea unei parti a salariului angajatilor pe perioada determinata (nu mai mult de o perioada de 3 luni).