Cu ocazia apropierii termenului de depunere, ANAF a hotarat sa organizeze o noua sesiune de asistenta online pentru completarea Declaratiei unice in 2021.
Tema evenimentului online, care a fost organizat pe pagina de Facebook a institutiei, este "Modalitatea de completare si de depunere a declaratiei unice de catre persoanele care realizeaza venituri din activitati independente".
Contribuabilii au adresat intrebari in sectiunea de comentarii, iar specialistii de la Directia Generala de Asistenta pentru Contribuabili au oferit raspunsuri.
Prezentam 8 intrebari si raspunsuri oficiale "culese" din sesiunea de asistenta online.
Completarea Declaratiei unice de catre persoanele care realizeaza venituri din activitati independente
1. Intrebare: Banii primiti/ virati de catre Anpis in ianuarie pentru luna decembrie conform ajutorului dat conform Procedurii de acordare indemnizatie potrivit art. 3 din OUG 132/2020 pentru persoane fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale (II) si familiale (IF), profesii liberale (PF), alta categorie. 41,5% se inregistreaza in declaratia din 2020 la I. 6 Date privind indemnizatia prevazuta etc?
Raspuns ANAF
Veniturile din indemnizatiile aferente lunii decembrie 2020, platite in luna ianuarie 2021, vor fi considerate venituri realizate in anul 2021 si vor fi declarate la cap. I ,,Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul 2021".
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
2. Intrebare: PFA, sistem real, salariata la stat ( deci i se retine CAS si CASS din salariu). Daca a depasit plafonul, plateste si CAS si CASS? Daca a fost infiintata in august 2020, plafonul se calculeaza pe lunile august-decembrie sau se raporteaza tot la anul?
Raspuns ANAF
In situatia in care venitul net anual realizat din activitati independente este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, se datoreaza contributie de asigurari sociale si contributie de asigurari sociale de sanatate la plafonul anual de 12 salarii minime brute pe tara.
Declaratia unica precompletata poate fi descarcata prin intermediul Spatiului Privat Virtual (SPV)
3. Intrebare: PFA suspendat in 25.07.2019 pentru crestere copil pana in 12.06.2021. Titulara de pfa este din nou insarcinata, urmand sa nasca inainte de 12.06.2021. Depune DU acum? Nu a obtinut venituri in 2020, si nu va obtine in 2021, fiind in ingrijire copil.
Raspuns ANAF
Persoana in cauza nu trebuie sa depuna DU la 25.05.2021. Mentionam insa ca dna trebuie sa aiba in vedere prelungirea suspendarii, dupa data expirarii.
Daca sunteti inregistrata la ONRC, pentru a va suspenda activitatea trebuie sa va adresati aceastei institutii si ulterior sa va adresati organului fiscal pentru a va indeplini si obligatiile fiscale declarative.
4. Intrebare: Pentru activitati independente, am estimat pentru an 2020 suma de 20.000 lei, dar am bifat optional plata CAS la un plafon de 28.800 lei (CAS datorat 7200 lei), la CASS am bifat: "Obtin venituri sub plafonul minim si optez pentru plata CASS", trecand ca datorata pentru CASS suma de 1338 lei. In anul 2020 am realizat un venit din activitati independente de 20.490 lei. Mentionez ca activitatea va continua si in anul 2021, dar voi estima pentru anul 2021 un venit net la nivelul realizatului din 2020, adica 20.490 lei si doresc sa fiu asigurata la CASS si sa platesc CAS la un plafon de 48.000 lei. Va rog sa-mi spuneti ce capitole completez pentru realizat 2020 si estimat 2021, ce suma completez pentru estimat 2021 la CASS?
Raspuns ANAF
Avand in vedere aceste informatii, dvs. veti completa corespunzator in declaratia unica urmatoarele sectiuni:
1. CAPITOLUL I. DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE REALIZATE SI CONTRIBUTIILE SOCIALE DATORATE PENTRU ANUL 2020 - SECTIUNEA I.1 Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania - SECTIUNEA I.1 Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania si SECTIUNEA I.4 Stabilirea impozitului anual datorat pe venitul net anual impozabil realizat din activitati independente si drepturi de proprietate intelectuala, impuse in sistem real.
2. CAPITOLUL II. DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE ESTIMATE/ NORMA DE VENIT A SE REALIZA IN ROMANIA SI CONTRIBUTIILE SOCIALE DATORATE PENTRU ANUL 2021
- SECTIUNEA II.1 Date privind impozitul pe veniturile estimate din Romania - SUBSECTIUNEA II.1.1 Date privind impozitul pe veniturile estimate din Romania, impuse in sistem real/pe baza cotelor forfetare de cheltuieli
3. CAPITOLUL II. DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE ESTIMATE/ NORMA DE VENIT A SE REALIZA IN ROMANIA SI CONTRIBUTIILE SOCIALE DATORATE PENTRU ANUL 2021
- SECTIUNEA II.2 Date privind contributia de asigurari sociale(CAS) si contributia de asigurari sociale de sanatate estimate (CASS) - SUBSECTIUNEA II.2.1 Date privind contributia de asigurari sociale(CAS) estimata
4. CAPITOLUL II. DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE ESTIMATE/ NORMA DE VENIT A SE REALIZA IN ROMANIA SI CONTRIBUTIILE SOCIALE DATORATE PENTRU ANUL 2021 - SUBSECTIUNEA II.2.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate(CASS) estimata, bifand casuta B.Obtin venituri sub plafonul minim si optez pentru plata CASS.
Baza de calcul a CASS in situatia dvs, o reprezinta valoarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara.
5. Intrebare: In anul 2020 s-a depus declaratia estimativa cu venituri din dividende de 80.000 lei. S-a bifat obligatia de plata cass datorat, intrucat s-a depasit plafonul cass de 26760 lei. Daca in cursul anului 2020 veniturile din dividende incasate sunt mai mari decat estimat de la 80.000 lei au ajuns la 100.000 lei, se mai depune rectificativa pentru anul 2020, desi obligatia cass nu se modifica, ci doar veniturile realizate sunt mai mari decat estimate. Alte venituri nu s-au realizat.
Raspuns ANAF
Avand in vedere ca in anul 2020 dvs. ati depus declaratia unica, estimand un venit net/brut anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri mai mare decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, sunteti exceptata de la completarea si depunerea declaratiei.
6. Intrebare: IF cum poate deduce in DU 2021 valoarea casei de marcat achizitionata in anul 2018? Mentionez ca pentru anul 2020 impozitul este achitat, iar declaratia 204 depusa (fara a fi adunat la venitul net din 2020 contravaloarea casei de marcat 2018), deci daca as depune DU 2021, iar la venitul net din 2020 as aduna valoarea casei de marcat si as scade aceeasi suma din impozit, este corect? Trebuie sa fac rectificativa si la 204?
Raspuns ANAF
In cazul asocierilor fara personalitate juridica, pentru stabilirea impozitului anual datorat de fiecare membru asociat, costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale puse in functiune in anul respectiv se distribuie proportional cu cota procentuala de participare corespunzatoare contributiei, conform contractului de asociere.
In ceea ce priveste declaratia unica, contribuabilii care datoreaza impozit pe venit, la data determinarii impozitului pe venit aferent anului 2020, adauga la venitul net anual impozabil (determinat potrivit art. 118 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal) costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale (astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare) achizitionate si puse in functiune in anii 2018, 2019 si 2020.
Costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale achizitionate si puse in functiune in anii 2018, 2019 si 2020 se scade din impozitul pe venit (calculat potrivit art. 123 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare). Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe venit se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi.
7. Intrebare: IF in sistem real, cu venit sub plafon pentru anul 2020, opteaza ptr plata cass si cas. Suma de 6690 contravaloare cas este deductibila?
Raspuns ANAF
Venitul net anual impozabil se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale, recalculate, din care se deduce contributia de asigurari sociale datorata potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii, completand corespunzator CAPITOLUL I. DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE REALIZATE SI CONTRIBUTIILE SOCIALE DATORATE PENTRU ANUL 2020 - SECTIUNEA I.4 Stabilirea impozitului anual datorat pe venitul net anual impozabil realizat din activitati independente si drepturi de proprietate intelectuala, impuse in sistem real.
8. Intrebare: Am un II si l-am suspendat la data de 27.02.2020 pentru 3 ani. Anul trecut am completat in DU pentru 2020 data suspendarii, in acest an, in DU pentru 2020 apare doar data incetarii activitatii. Pot trece data suspendarii in casuta Data incetarii activitatii? Pentru 2021 am trecut 0 la sume. Declaratia unica trebuie depusa in fiecare an pe 0 chiar daca pfa-ul este suspendat?
Raspuns ANAF
Dvs v-ati suspendat activitatea in data de 27.02.2020, pentru o perioada de 3 ani de zile. Presupunem ca determinarea venitului net se realizeaza in sistem real. In acest caz, dvs aveti obligatia completarii cap. I din Declaratia unica in mod corespunzator iar in sectiunea dedicata nu veti completa rubrica ,,data incetarii activitatii". In ceea ce priveste completarea cap. II pentru anul 2021, acesta se completeaza doar de catre contribuabilii, care desfasoara activitate, in cursul anului fiscal, ceea ce nu este cazul dvs.
Anterior, ANAF a mai organizat o sesiune de asistenta online dedicata persoanelor care obtin venituri din chirii.