Potrivit OUG 132/2020, statul acorda un sprijin angajatorilor pentru reducerea timpului de munca cu pana la 50%.
Ce se intampla in cazul in care un angajator, care activeaza in domeniul productiei, doreste sa personalizeze aceasta reducere de program? Spre exemplu, sa lucreze jumatate din luna septembrie cu timp normal de 8 h/zi si urmatoarea jumatate deloc?
Reducerea timpului de munca cu pana la 50%: raspunsul specialistului
Potrivit art. 1 alin. (1) din OUG nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, “(1) Prin derogare de la prevederile art. 112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul reducerii temporare a activitatii determinate de instituirea starii de urgenta/alerta/asediu, in conditiile legii, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractul individual de munca, cu informarea si consultarea sindicatului, a reprezentantilor salariatilor sau a salariatilor, dupa caz, anterior comunicarii deciziei salariatului.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
(2) Reducerea timpului de munca in conditiile prevazute la alin. (1) se stabileste prin decizia angajatorului, pentru o perioada de cel putin 5 zile lucratoare consecutive, angajatorul avand obligatia de stabilire a programului de munca pentru intreaga luna. Reducerea timpului de munca se aplica si in cazul programului de munca in ture, precum si in cazul programului de munca inegal.”
In cazul reducerii temporare a activitatii determinate de instituirea starii de urgenta/alerta/asediu, in conditiile legii, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractul individual de munca (salariati cu norma intreaga), cu informarea si consultarea sindicatului, a reprezentantilor salariatilor sau a salariatilor, dupa caz, anterior comunicarii deciziei salariatului.
Reducerea timpului de munca se stabileste prin decizia angajatorului, pentru o perioada de cel putin 5 zile lucratoare consecutive. Decizia se comunica salariatului cu cel putin 5 zile inainte de aplicarea efectiva a masurii si se transmite in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara producerii acesteia.
In opinia mea se poate considera reducerea timpului de lucru in sensul de a lucra jumatate din luna cu timp normal de 8 h/zi si urmatoarea jumatate deloc, dar trebuie atentie la modul de intocmire a deciziei individuale pentru fiecare salariat, decizie in care se comunica programul de munca pentru intreaga luna.
SAF-T Ghid de raportare corecta
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Astfel, daca in urma consultarii cu salariatii s-a ajuns la concluzia ca se lucreaza jumatate din luna cu timp normal de 8 h/zi si urmatoarea jumatate deloc, trebuie avut in vedere ca in luna timpul de munca sa fie redus cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractul individual de munca.
Ex: luna septembrie 2020 are 22 zile lucratoare (176 ore) si daca se alege reducerea cu 50% a programului de munca, in mod automat la sfarsitul lunii nu trebuie sa fie lucrate mai mult de 88 ore.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.