Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Amortizarea contabila si amortizarea fiscala pentru o componenta a bunului mobil. Analiza specialistului

Data actualizarii: 18 Mai 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Amortizarea contabila si amortizarea fiscala pentru o componenta a bunului mobil. Analiza specialistului
mijloace fixeamortizarecod fiscalinvestitii

Specialistul nostru analizeaza cazul unei societati care a inlocuit o parte componenta a unui bun mobil si recunoaste aceasta valoare in valoarea bunului. Perioada de amortizare a bunului era terminata.

Aflam mai jos care ce prevede legislatia in acest caz si pe ce perioada se poate amortiza contabil si fiscal bunul. 
 

Amortizarea contabila si amortizarea fiscala pentru o componenta a bunului mobil: raspunsul specialistului

 

Amortizarea contabila face referire la perioada care este stabilita astfel incat, in urma acesteia, activul supus exploatarii sa produca beneficii economice. Durata de viata utila este stabilita de societate si este inscrisa in politicile contabile ale acesteia.

 

Amortizarea fiscala este reglementata in cuprinsul Art. 28 din Codul fiscal.
 
Cheltuielile aferente investitiilor efectuate la mijloace fixe se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii.
 
Potrivit prevederilor Art.28 alin. (12) lit. d), pentru investitiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor ulterioare realizate in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, amortizarea fiscala se calculeaza pe baza valorii ramase majorate cu investitiile efectuate, a metodei de amortizare utilizata pentru mijlocul fix imbunatatit, pe durata normala de utilizare ramasa.


 
In cazul in care investitiile se efectueaza la mijloace fixe amortizabile pentru care durata normala de utilizare este expirata, amortizarea fiscala se determina pe baza metodei de amortizare corespunzatoare mijlocului fix imbunatatit, pe durata normala de utilizare stabilita de catre o comisie tehnica interna sau un expert tehnic independent.
 
Conform lit. n) pentru componentele care intra in structura unui activ corporal, a caror durata normala de utilizare difera de cea a activului rezultat, amortizarea se poate determina pentru fiecare componenta in parte.
 
Potrivit alin. (19), in cazul in care, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, se inlocuiesc parti componente ale mijloacelor fixe amortizabile, dupa expirarea duratei normale de utilizare, pentru determinarea amortizarii fiscale se va stabili o noua durata normala de utilizare de catre o comisie tehnica interna sau un expert tehnic independent.
 
Societatea care a inlocuit o parte componenta a unui bun mobil si a recunoscut valoarea ei in valoarea bunului  a carui amortizare s-a efectuat in totalitate consideram ca trebuie sa aplice prevederile Art. 28 alin. (19) din Codul fiscal, astfel ca pentru determinarea amortizarii fiscale se va stabili o noua durata normala de utilizare de catre o comisie tehnica interna sau un expert tehnic independent.
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de George Nitescu - Expert Contabil, Auditor Financiar. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X