email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

SPV-ul nu va mai fi folosit pentru eliberarea certificatelor de rezidenta si a certificatelor de atestare a impozitului platit in Romania de nerezidenti

SPV-ul nu va mai fi folosit pentru eliberarea certificatelor de rezidenta si a certificatelor de atestare a impozitului platit in Romania de nerezidenti
impozitcertificat de rezidentaspv
UPDATE in 21 aprilie 2021 SPV-ul (Spatiul Privat Virtual) nu va mai putea fi utilizat pentru transmiterea cererilor pentru eliberarea certificatelor de rezidenta si a cererilor pentru eliberarea certificatelor de atestare a impozitului platit in Romania de nerezidenti, potrivit Ordinului nr. 499/2021.
 
Pana acum, conform Ordinului  nr.583/2016 pentru aprobarea formularisticii prevazute de art. 230 si 232 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a fost utilizat formularul de contact din cadrul ”Spatiului Privat Virtual” (SPV), ca mijloc electronic de transmitere la distanta a cererilor pentru eliberarea certificatelor de rezidenta si a cererilor pentru eliberarea certificatelor de atestare a impozitului platit in Romania de nerezidenti.
 
Acest mijloc de transmitere a fost intrebuintat ca alternativa de utilizare a mijloacelor electronice de transmitere la distanta reglementate de Ordinul ministrului finantelor nr. 660/2017 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre Ministerul Finantelor Publice/organul fiscal central si persoanele fizice, persoanele juridice si alte entitati fara personalitate juridica, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la informatizarea formularelor de cereri si certificate prevazute la articolul 1 din Ordinul ministrului finantelor publice nr.583/2016 pentru aprobarea formularisticii prevazute de art. 230 si 232 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. 
 
Avand in vedere ca pentru formularele de cereri si certificate mai sus mentionate s-au creat aplicatiile informatice de catre Centrul National de Informatii Financiare, acestea urmand a fi incarcate pe pagina Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, se impune abrogarea prevederii legale care permite utilizarea formularului de contact ca mijloc electronic de transmitere la distanta. 
Totodata, se completeaza cadrul legal cu prevederea potrivit careia organul fiscal central competent roman sa poata atesta veniturile obtinute din Romania de persoanele rezidente pe machetele certificatelor de rezidenta fiscala elaborate de autoritatile fiscale competente ale statelor cu care Romania are incheiate conventii/acorduri de evitare a dublei impuneri.
 
Se actualizeaza denumirea Directiei generale de legislatie fiscala si reglementari vamale si contabile care duce la indeplinire prevederile ordinului privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 583/2016 pentru aprobarea formularisticii prevazute de art. 230 si 232 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.  
 

Ordinul 499/2021: continutul actului normativ

 
Art. I. Ordinul ministrului finantelor publice nr. 583/2016 pentru aprobarea formularisticii prevazute de art. 230 si 232 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 355 din 10 mai 2016, se modifica dupa cum urmeaza:
 
1. La articolul 2, alineatul 3 se abroga.
 
2. La articolul 5, alineatele 1 si 2 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
 
”(1)  Formularele certificatelor de rezidenta fiscala pentru persoanele juridice si fizice, rezidente in Romania, ale certificatelor privind atestarea veniturilor obtinute din Romania de persoanele rezidente si ale certificatelor privind atestarea impozitului platit in Romania de catre persoanele nerezidente, altele decat cele prevazute la art. 1, elaborate pe machete ale organelor fiscale competente ale statelor cu care Romania are incheiate conventii/acorduri de evitare a dublei impuneri si cererile aferente, prevazute la art.1, pentru eliberarea acestor documente se depun de catre solicitanti la registratura organului fiscal competent sau se transmit prin posta, cu confirmare de primire ori prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
 
(2) Cererile prevazute la art. 1 transmise de solicitant prin mijloace electronice de transmitere la distanta se depun in format PDF cu XML atasat, la care se anexeaza o arhiva ZIP, care nu poate depasi 5 MB si care contine formularele certificatelor prevazute la alin. (1) in formatele "PDF", "JPEG" sau "TIFF".”
 
3. Articolul 8 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
”Art.8 Directia generala de legislatie fiscala si reglementari vamale si contabile si Centrul National pentru Informatii Financiare din cadrul Ministerului Finantelor, Directia generala de asistenta pentru contribuabili, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, precum si directiile generale regionale ale finantelor publice si unitatile fiscale subordonate din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.”
 
Art. II. Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitcertificat de rezidentaspv


Data aparitiei: 06 Aprilie 2021
Ultima actualizare: 21 Aprilie 2021

Votati articolul "SPV-ul nu va mai fi folosit pentru eliberarea certificatelor de rezidenta si a certificatelor de atestare a impozitului platit in Romania de nerezidenti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X