email
Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

SPV-ul nu va mai fi folosit pentru eliberarea certificatelor de rezidenta si a certificatelor de atestare a impozitului platit in Romania de nerezidenti

SPV-ul nu va mai fi folosit pentru eliberarea certificatelor de rezidenta si a certificatelor de atestare a impozitului platit in Romania de nerezidenti
impozitcertificat de rezidentaspv
UPDATE in 21 aprilie 2021 SPV-ul (Spatiul Privat Virtual) nu va mai putea fi utilizat pentru transmiterea cererilor pentru eliberarea certificatelor de rezidenta si a cererilor pentru eliberarea certificatelor de atestare a impozitului platit in Romania de nerezidenti, potrivit Ordinului nr. 499/2021.
 
Pana acum, conform Ordinului  nr.583/2016 pentru aprobarea formularisticii prevazute de art. 230 si 232 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a fost utilizat formularul de contact din cadrul ”Spatiului Privat Virtual” (SPV), ca mijloc electronic de transmitere la distanta a cererilor pentru eliberarea certificatelor de rezidenta si a cererilor pentru eliberarea certificatelor de atestare a impozitului platit in Romania de nerezidenti.
 
Acest mijloc de transmitere a fost intrebuintat ca alternativa de utilizare a mijloacelor electronice de transmitere la distanta reglementate de Ordinul ministrului finantelor nr. 660/2017 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre Ministerul Finantelor Publice/organul fiscal central si persoanele fizice, persoanele juridice si alte entitati fara personalitate juridica, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la informatizarea formularelor de cereri si certificate prevazute la articolul 1 din Ordinul ministrului finantelor publice nr.583/2016 pentru aprobarea formularisticii prevazute de art. 230 si 232 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. 
 
Avand in vedere ca pentru formularele de cereri si certificate mai sus mentionate s-au creat aplicatiile informatice de catre Centrul National de Informatii Financiare, acestea urmand a fi incarcate pe pagina Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, se impune abrogarea prevederii legale care permite utilizarea formularului de contact ca mijloc electronic de transmitere la distanta. 
Totodata, se completeaza cadrul legal cu prevederea potrivit careia organul fiscal central competent roman sa poata atesta veniturile obtinute din Romania de persoanele rezidente pe machetele certificatelor de rezidenta fiscala elaborate de autoritatile fiscale competente ale statelor cu care Romania are incheiate conventii/acorduri de evitare a dublei impuneri.
 
Se actualizeaza denumirea Directiei generale de legislatie fiscala si reglementari vamale si contabile care duce la indeplinire prevederile ordinului privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 583/2016 pentru aprobarea formularisticii prevazute de art. 230 si 232 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.  
 

Ordinul 499/2021: continutul actului normativ

 
Art. I. Ordinul ministrului finantelor publice nr. 583/2016 pentru aprobarea formularisticii prevazute de art. 230 si 232 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 355 din 10 mai 2016, se modifica dupa cum urmeaza:
 
1. La articolul 2, alineatul 3 se abroga.
 
2. La articolul 5, alineatele 1 si 2 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
 
”(1)  Formularele certificatelor de rezidenta fiscala pentru persoanele juridice si fizice, rezidente in Romania, ale certificatelor privind atestarea veniturilor obtinute din Romania de persoanele rezidente si ale certificatelor privind atestarea impozitului platit in Romania de catre persoanele nerezidente, altele decat cele prevazute la art. 1, elaborate pe machete ale organelor fiscale competente ale statelor cu care Romania are incheiate conventii/acorduri de evitare a dublei impuneri si cererile aferente, prevazute la art.1, pentru eliberarea acestor documente se depun de catre solicitanti la registratura organului fiscal competent sau se transmit prin posta, cu confirmare de primire ori prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
 
(2) Cererile prevazute la art. 1 transmise de solicitant prin mijloace electronice de transmitere la distanta se depun in format PDF cu XML atasat, la care se anexeaza o arhiva ZIP, care nu poate depasi 5 MB si care contine formularele certificatelor prevazute la alin. (1) in formatele "PDF", "JPEG" sau "TIFF".”
 
3. Articolul 8 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
”Art.8 Directia generala de legislatie fiscala si reglementari vamale si contabile si Centrul National pentru Informatii Financiare din cadrul Ministerului Finantelor, Directia generala de asistenta pentru contribuabili, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, precum si directiile generale regionale ale finantelor publice si unitatile fiscale subordonate din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.”
 
Art. II. Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2023

INVENTARUL este obligatoriu - atentie la MODIFICARILE din lege!


RETINETI!

Sunteti obligat prin lege sa efectuati anual inventarierea patrimoniului, o operatie necesara de altfel si pentru inchiderea exercitiului financiar. In caz contrar – nu uitati! – riscati o amenda de pana la 5.000 de lei!

Manualul de Inventariere. Societati Comerciale. PFA. ONG va permite sa va indepliniti aceasta obligatie fara batai de cap – rapid, eficient, fara stres!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitcertificat de rezidentaspv

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 21 Aprilie 2021


Votati articolul "SPV-ul nu va mai fi folosit pentru eliberarea certificatelor de rezidenta si a certificatelor de atestare a impozitului platit in Romania de nerezidenti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Venituri din donatii. Cum se completeaza Declaratia 101

    • Studiem situatia unei asociatiatii care desfasoara activitati fara scop patrimonial cu codul CAEN 9499 si care primeste donatii de la persoane fizice din UE pe care le distribuie apoi la persoane fizice din Romania, tot sub forma de donatii. La ce rand din declaratia cod 101 inregistram aceste donatii distribuite catre persoane fizice din Romania? La rd. 27, 32 sau 33? Sumele distribuite persoanelor fizice din Romania, care nu sunt mai mult de 2.200 lei intr-un an, se declara in dec...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF pe TVA: exemple de nereguli depistate si recomandarile consultantilor

    • Inspectorii ANAF au efectuat frecvent controale in materie de TVA in ultimele luni si au descoperit firme care au inregistrat in contabilitate si in alte documente cheltuieli care nu au avut la baza operatiuni reale, pentru a a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale. TVA-ul este o taxa vitala pentru autoritati, din moment ce aduce peste 25% din veniturile bugetare. Asadar, nu trebuie ne surprinda interesul Fiscului pentru colectarea acestei taxe, totul pe...» citeste mai departe aici

  • 4 lucruri bine de stiut despre inspectia fiscala

    • Inspectia fiscala reprezinta activitatea ce are ca obiect verificarea legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale, corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor in legatura cu stabilirea obligatiilor fiscale de catre contribuabil/platitor, respectarii prevederilor legislatiei fiscale si contabile, verificarea sau stabilirea, dupa caz, a bazelor de impozitare si a situatiilor de fapt aferente, stabilirea diferentelor de obligatii fiscale principale. Inspectia fiscala...» citeste mai departe aici

  • Ce declaratii fiscale au termen de depunere 27 martie 2023

    • Conform Calendarului obligatiilor fiscale publicat de ANAF, contribuabilii au termen limita data de 27 martie 2023 pentru a depune mai multe declaratii fiscale importante. Administratia Judeteana a Finantelor Publice Teleorman informeaza contribuabili...» citeste mai departe aici

  • Cum pastrezi in siguranta documentele contabile

    • Documentele contabile trebuie indosariate si pastrate in siguranta, scopul fiind acela de a putea verifica si justifica activitatea pe care o probeaza, pentru anumite perioade de timp, asa cum cer prevederile legale. Acest interval de timp poate varia de la un an la mai multi, in functie de natura documentelor respective. Sunt numeroase reguli si strategii care ajuta la buna pastrarea a documentelor, dar si pentru identificarea rapida si usoara a celor necesare, la un moment dat, in cursul ac...» citeste mai departe aici

  • Noutati in Legea societatilor si legea privind registrul comertului referitoare la transformarile, fuziunile si divizarile transfrontaliere

    • Legea societatilor si Legea privind registrul comertului vor fi modificate pentru transpunerea Directivei (UE) 2019/2121 a Parlamentului European si a Consiliului din 27 noiembrie 2019 de modificare a Directivei (UE) 2017/1132 in ceea ce priveste transformarile, fuziunile si divizarile transfrontaliere, se arata intr-un proiect de lege al Ministerului Justitiei.  Obiectivul declarat al propunerii ce a devenit Directiva (UE) 2019/2121 a fost, potrivit expun...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X