Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

Se mai acorda bonificatie pentru plata la termen a impozitulului pe profit/micro in anul 2021? Raspunsul specialistului

Data aparitiei: 15 Aprilie 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Se mai acorda bonificatie pentru plata la termen a impozitulului pe profit/micro in anul 2021? Raspunsul specialistului
bonificatiideclaratia 101legea 54/2020OUG 153/2020

Multi contribuabili au in aceasta perioada nelamuriri referitoare la acordarea unei bonificatii pentru plata la termen a impozitului pe profit/micro in anul 2021. 

Ultimele acte normative, asa cum sunt OUG nr. 33/2020, aprobata prin Legea nr. 54/2020, dar si OUG nr. 153/2020, pot da nastere multor dileme legislative, asa ca vom clarifica in continuare toate aspectele de care v-ati lovit.

Specialistii Portal Contabilitate asteapta si intrebarile tale! Obtine PE LOC raspunsul pentru orice speta! 

Iata care este baza legala si cum o interpreteaza specialistul nostru in domeniu! 
 

Acordare bonificatie impozit pe profit/micro in anul 2021: raspunsul specialistului

Prevederea privind acordarea unor bonificatii pentru plata la termen a obligatiilor de natura impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor, a fost reglementata prin dispozitiile OUG nr. 33/2020, aprobata prin Legea nr. 54/2020.

Dispozitiile respective au avut in vedere stimularea platii obligatiilor fiscale scadente pentru trim. I si sustinerea persoanelor juridice care aveau capacitate financiara de plata, prin scaderea din impozitul datorat a unui procent de 5% sau 10%, in functie de categoria in care se incadrau persoanele juridice respective.

Ulterior, Legea nr. 54/2020 a introdus posibilitatea acordarii acestor bonificatii si pentru trim. II si trim. III cu termen de plata pana la datele de 25 iulie si 25 octombrie.

Aceste prevederi se aplica si pentru contribuabilii care intra sub incidenta dispozitiilor art. 16 alin. (5) din Codul fiscal daca achita impozitul datorat trimestrial/plata anticipata trimestriala pana la termenul scadent cuprins in perioada 25 aprilie - 25 iunie 2020 inclusiv si, respectiv, daca achita impozitul datorat trimestrial/plata anticipata trimestriala pana la termenul scadent cuprins, dupa caz, in perioada 26 iunie - 25 septembrie 2020 inclusiv si in perioada 26 septembrie - 25 decembrie 2020 inclusiv.

Ultimul act normativ care reglementeaza acordarea bonificatiei pentru plata impozitului pe profit pana la termenul scadent este OUG nr. 153/2020, care a intrat in vigoare la 21 septembrie 2020. Aceasta prevede ca acele persoane juridice care nu au aplicat bonificatia pentru trimestrele I II si III 2020, in sensul ca nu au redus impozitul datorat, pot remedia aceasta situatie prin depunerea unei declaratii rectificative.

Citeste si: OUG 153/2020 - reduceri de impozite pentru capitaluri pozitive. Cum se procedeaza?
 

Dispozitiile OUG nr. 153/2020 vizeaza cazurile in care persoanele juridice au avut sume achitate in plus in exercitiile precedente pe care le-au compensat cu impozitul pe profit datorat in primele trei trimestre ale exercitiului 2020.

In formularul 101 pentru anul 2020 este prevazut rd. 49 in care se inscrie suma reprezentand bonificatia, suma care trebuie sa fie egala cu cea declarata prin formularul 100 pentru trim. I-III.

Pentru trim. IV 2020 si in continuare pentru anul 2021 nu mai exista reglementata nicio reducere de impozit (bonificatie) pentru plata impozitelor respective (profit si impozit pe veniturile microintreprinderilor).
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor. 

 

 

Specialistii Portal Contabilitate asteapta si intrebarile tale! Obtine PE LOC raspunsul pentru orice speta! 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X