email
Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OUG 67/2021 modifica Programul IMM Invest - schema a fost prelungita pana la finalul anului 2021

OUG 67/2021 modifica Programul IMM Invest - schema a fost prelungita pana la finalul anului 2021
imm investintreprindericapitalizare

Prin OUG 67/2021, publicata in MO nr. 644 din 30 iunie 2021, au fost aduse modificari Programului IMM Invest. Printre noutati se afla si prelungirea schemei de ajutor de stat pana la 31 decembrie 2021. 


Decizia a fost luata in contextul in care Comisia Europeana a sustinut prelungirea pana la 31 decembrie 2021 a Cadrului temporar pentru masuri de ajutor de stat adoptat la 19 martie 2020 pentru a sprijini economia, in contextul pandemiei. Iar statul roman este obligat sa ia masuri pentru asigurarea continuarii si relansarii activitatii. 

Alta modificare este reprezentata de cresterea plafoanelor la 270.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii, 225.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, respectiv 1.800.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul alimentar.
 

OUG 67/2021 - Programul IMM Invest: textul actului normativ


Denumire completa: OUG nr. 67 din 29 iunie 2021 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA, a Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, aprobata prin art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 42/2020, si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 16/2021 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA, precum si pentru modificarea si completarea Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, aprobata prin art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 42/2020
 

 

Articolul I


Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1029 din 27 decembrie 2017, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La articolul 1, alineatul (1^2) va avea urmatorul cuprins:

(1^2) Subprogramul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar AGRO IMM INVEST consta in acordarea de garantii de stat in favoarea fiecarui beneficiar participant in program care solicita finantare pentru nevoile curente de lucru sau pentru realizarea de investitii, cu respectarea conditiilor prevazute la pct. II.2 art. 3 alin. (3) si (4) din Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, aprobata prin art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 42/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 75/2020, cu modificarile si completarile ulterioare. Grantul acordat intreprinderilor mici si mijlocii, intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, precum si fermierilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar include si o componenta nerambursabila de maximum 10% din valoarea finantarii garantate, cu conditia incadrarii in plafonul de 270.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii, 225.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, respectiv 1.800.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul alimentar.

2. La articolul 1 alineatul (3) litera a), punctul (iii) va avea urmatorul cuprins:

(iii) o valoare care sa rezulte din nevoile sale de lichiditati; acestea pot include atat costuri cu capital de lucru, cat si costurile cu investitii, cu conditia prezentarii unor documente justificative de catre beneficiar, situatie in care cuantumul imprumutului nu poate depasi nevoile de lichiditati de la momentul acordarii pentru urmatoarele 18 luni in cazul IMMurilor sau pentru urmatoarele 12 luni in cazul intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie;

3. La articolul 12, alineatul (8) va avea urmatorul cuprins:

(8) Institutia de credit va introduce in contractele de credit si in contractele de garantie accesorii incheiate cu beneficiarii in vederea constituirii garantiilor colaterale prevazute la art. 2 lit. i), precum si a celor constituite pentru garantarea creditelor de investitii, altele decat obiectul finantat prin credit si garantia de stat, clauze din care sa rezulte calitatea de cocreditor garantat a statului roman, prin Ministerul Finantelor. Prevederile art. 8 alin. (4) se aplica in mod corespunzator.

Articolul II

Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, aprobata prin art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 42/2020, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 283 din 4 aprilie 2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 75/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La articolul 2 alineatul (2), punctul (iii) va avea urmatorul cuprins:

(iii) o valoare care sa rezulte din nevoile sale de lichiditati; acestea pot include atat costuri cu capital de lucru, cat si costurile cu investitii, cu conditia prezentarii unor documente justificative de catre beneficiar, situatie in care cuantumul imprumutului nu poate depasi nevoile de lichiditati de la momentul acordarii pentru urmatoarele 18 luni in cazul IMMurilor sau pentru urmatoarele 12 luni in cazul intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie.

2. La articolul 2 alineatul (4), punctul (iii) va avea urmatorul cuprins:

(iii) o valoare care sa rezulte din nevoile sale de lichiditati; acestea pot include atat costuri cu capital de lucru, cat si costurile cu investitii, cu conditia prezentarii unor documente justificative de catre beneficiar, situatie in care cuantumul imprumutului nu poate depasi nevoile de lichiditati de la momentul acordarii pentru urmatoarele 18 luni in cazul IMMurilor sau pentru urmatoarele 12 luni in cazul intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie.

3. La articolul 3, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:

Articolul 3

(1) Intreprinderile mici si mijlocii si intreprinderile mici cu capitalizare de piata medie din cadrul Programului IMM INVEST ROMANIA, precum si IMM-urile ce activeaza in sectorul alimentar din cadrul Subprogramului AGRO IMM INVEST care au contractat credite/linii de credit garantate conform art. 1 alin. (3) lit. a) si b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de un grant in limita cumulului rezultat dintre valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garantiei acordate, si a dobanzilor aferente creditelor/liniilor de credite, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 1.800.000 euro per intreprindere.

4. La articolul 3, alineatul (1^1) va avea urmatorul cuprins:

(1^1) Grantul acordat intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar prin Subprogramul AGRO IMM INVEST include si o componenta nerambursabila de maximum 10% din valoarea finantarii, cu conditia incadrarii in plafonul de 270.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii sau de 225.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, respectiv 1.800.000 de euro pentru intreprinderile mici si mijlocii din sectorul alimentar.

5. La articolul 3 alineatul (4), litera a) va avea urmatorul cuprins:

a) ajutorul nu depaseste 270.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii sau 225.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole; toate sumele utilizate trebuie sa fie brute, si anume inainte de deducerea impozitelor sau a altor taxe;

Articolul III

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 16/2021 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA, precum si pentru modificarea si completarea Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, aprobata prin art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 42/2020, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 252 din 12 martie 2021, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La articolul III, alineatele (1) si (2) vor avea urmatorul cuprins:

Articolul III
(1) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si pana la data de 31 decembrie 2021, acordarea grantului se realizeaza conform Schemei de ajutor de stat prevazute la art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 42/2020 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM INVEST ROMANIA, precum si pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 75/2020, cu modificarile si completarile ulterioare. Perioada in care se poate efectua plata grantului este cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta si data de 31 decembrie 2022.

(2) Schema de ajutor de stat prevazuta la art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 42/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 75/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum a fost modificata si completata prin prezenta ordonanta de urgenta, respectiv perioada in care se selecteaza beneficiarii si se emit contracte de garantie/acorduri de finantare aferente se prelungeste pana la data de 31 decembrie 2021.

Articolul IV

Prezenta ordonanta de urgenta a Guvernului intra in vigoare de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu exceptia art. I-III care se aplica de la data emiterii deciziei de autorizare a Comisiei Europene.

Articolul V

Solicitarilor de acordare a creditelor garantate in cadrul Programului de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA depuse si aflate in curs de solutionare pana la data de 30 iunie 2021 li se aplica prevederile legale aflate in vigoare la data depunerii lor.

 

de Ghinea Viorica

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
imm investintreprindericapitalizare

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 01 Iulie 2021


Votati articolul "OUG 67/2021 modifica Programul IMM Invest - schema a fost prelungita pana la finalul anului 2021":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

TVA livrari intracomunitare

Intrebare: La intocmirea unei facturi de livrari intracomunitare catre un beneficiar din Slovacia care are cod valid de TVA, pe factura scriu TVA = SCDD, deci factura este fara TVA si in contabilitate inregistrez 411 =707.

Dar in cazul in care beneficiarul din Slovacia nu este platitor de TVA sau este doar persoana fizica, se va proceda la fel, adica intocmesc factura fara TVA, sau trebuie sa calculez TVA?

Raspuns: 1. In cazul in care clientul dvs. din Slovacia are un cod valid de TVA, factura se intocmeste fara...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 01 Iulie 2021 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!

Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 5 + 5 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

  • Persoanele fizice care nu au declarat indemnizatiile de la stat vor fi impozitate din OFICIU de ANAF

    • Indemnizatiile acordate de stat, in contextul pandemiei, persoanelor fizice (PFA-uri, profesionisti, drepturi de autor) care si-au redus ori intrerupt activitatea trebuiau declarate in Declaratia unica.  In cazul persoanelor care nu au declarat si achitat impozitul aferent indemnizatiilor, ANAF are in plan impozitarea din oficiu, potrivit Ordinului nr. 1251/2021. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 802 din 20 august 2021. Pentru ve...» citeste mai departe aici

  • Cota redusa de TVA de 5% se va aplica si pentru incalzirea locuintei din 2022

    • Romanii vor beneficia de reducerea cotei TVA pentru energia termica incepand de anul viitor, stabileste Legea nr. 196/2021 (M.O. 693 din 13 iulie 2021). Legea 196/2021 a adus mai multe modificari si completari Legii serviciului public de alimentare cu energie termica nr. 325/2006, pentru modificarea alin. (5) al art. 10 din Legea nr. 121/2014 privind eficienta energetica, dar si Codului fiscal.  Singura modificare fiscala introdusa prin n...» citeste mai departe aici

  • Masuri in domeniul registrului comertului - Legea 206/2021

    • Legea nr. 206/2021 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2020 privind masuri in domeniul registrului comertului a aparut in Monitorul nr. 715 din 20 iulie 2021. Iata care sunt noutatile introduse in activitatea registrului comertului prin Legea 206/2021.   Legea 206/2021 - registrul comertului: continutul actului normativ Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. ARTICOL UNIC...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2021 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X