Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Planul de conturi general 2025"
Odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 86/2025, care modifica si completeaza Legea nr. 129/2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, orice persoana fizica sau juridica poate avea acces la Registrul Beneficiarilor Reali (RBR), daca demonstreaza un interes legitim. Accesul se acorda doar dupa inregistrarea online si plata taxei prevazute in anexa 2 a OMJ nr. 7323/C/2020.
Astfel, pentru obtinerea informatiilor privind beneficiarii reali ai unei societati, in calitate de solicitant persoana fizica sau juridica, trebuie sa va inregistrati online prin intermediul portalului institutiei (myportal.onrc.ro) si sa solicitati accesul la Registrul beneficiarilor reali, urmand pasii prezentati in Ghidul de utilizare a serviciului online de furnizare de informatii din Registrul Beneficiarilor Reali (Ghiduri – Furnizare informatii RBR – Solicitare acces RBR).
Ca urmare a noilor prevederi legislative intrate in vigoare, pentru categoriile de solicitanti prevazute la art. 19 alin. (8) lit. c) (persoane fizice si juridice), este necesara incarcarea in opisul de documente al cererii, pe langa actul de identitate si, dupa caz, imputernicire, dovada interesului legitim pentru informatiile solicitate.
Confirmarea accesului la Registrul beneficiarilor se va face dupa verificarea documentelor justificative transmise prin intermediul myportal.onrc.ro, de catre departamentul de specialitate din cadrul ONRC.
In cazul aprobarii solicitarii, este generata nota de calcul, iar ulterior efectuarii platii, documentul solicitat devine vizibil in contul utilizatorului.
In cazul respingerii solicitarii, utilizatorul este notificat atat in contul sau de pe myportal.ro, cat si pe adresa de e-mail inregistrata pentru contul sau.
Ghidul de completare pentru "Cererea de depunere a declaratiei privind beneficiarii reali" poate fi consultat AICI >>
Intrebare: "O societatea comerciala romana are in structura sa 1 asociat de nationalitate turca, care are permis de munca si sedere in Romania.
Pentru aceasta societate este nevoie sa se depuna declaratia beneficiarului real anual, in 15 zile de la depunerea situatiilor financiare anuale?"
Raspuns: Conform prevederilor Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, societatile nu au obligatia de a depune anual declaratia privind beneficiarul real al persoanei juridice, cu exceptia unor cazuri specifice. Declaratia trebuie depusa doar la inmatricularea societatii si ulterior, ori de cate ori intervin modificari in datele de identificare ale beneficiarului real. In astfel de situatii, termenul de depunere este de 15 zile de la data la care modificarea a intervenit.
Totusi, exista o exceptie pentru societatile care au in structura actionariatului entitati inregistrate in jurisdictii necooperante din punct de vedere fiscal sau in jurisdictii cu risc ridicat de spalare a banilor si finantare a terorismului. Aceste societati sunt obligate sa depuna anual declaratia privind beneficiarul real, in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale.
Daca societatea a depus declaratia initiala privind beneficiarul real si nu au intervenit modificari in structura actionariatului sau in datele de identificare ale beneficiarilor reali, obligatia anuala nu se aplica. In cazul aparitiei unor modificari, acestea trebuie raportate in termenul prevazut de lege.
Legislatia privind spalarea banilor explicata in detaliu! Aflati aici ce obligatii aveti conform Legii 129/2019, modificata recent prin Legea 86/2025!
Va oferim un ghid cu informatii complete, comentarii, recomandari si studii de caz!
Legea 129/2019
Art. 56
(1)Persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului depun la inmatriculare si ori de cate ori intervine o modificare o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
(13 )Suplimentar fata de obligatia prevazuta la alin. (1) persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului, care au in structura actionariatului entitati inmatriculate/inregistrate si/sau care au sediul fiscal in jurisdictii necooperante din punct de vedere fiscal si/sau in jurisdictii cu grad inalt de risc de spalare a banilor si/sau de finantare a terorismului si/sau in jurisdictii aflate sub monitorizarea organismelor internationale relevante, pentru risc de spalare a banilor/finantare a terorismului, depun anual o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor, in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale. *)
Termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real, prevazuta la art. 56 alin. (13 ), este de 90 de zile de la incetarea starii de alerta.
(14 )Prin exceptie de la prevederile alin. (1), persoanele juridice inmatriculate in registrul comertului anterior datei de intrare in vigoare a prezentei legi, cu exceptia regiilor autonome, companiilor si societatilor nationale si societatilor detinute integral sau majoritar de stat, depun o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, pe care o actualizeaza ori de cate ori intervine o modificare, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor. Aceasta obligatie se considera a fi indeplinita pentru persoanele juridice care au depus cel putin o declaratie privind beneficiarul real ulterior datei de intrare in vigoare a prezentei legi.
(3)In cazul in care intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaratia se depune in termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit.
(4)Declaratia pe propria raspundere a reprezentantului legal al persoanei juridice cuprinde datele de identificare ale beneficiarilor reali, respectiv numele, prenumele, data si locul nasterii, codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate, cetatenia, domiciliul sau resedinta, precum si modalitatile in care se exercita controlul asupra persoanei juridice.
Lista tarilor riscante din punct de vedere al spalarii banilor a fost actualizata in februarie 2025.
Turcia face parte din lista tarilor care coopereaza cu UE si au angajamente in curs, se afla pe lista gri , asadar exista obligatia depunerii declaratiei privind beneficiarul real, in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale.
Conform Legii prevenirii spalarii banilor, cele doua mari liste de tari riscante trebuie publicate si pe site-ul Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. Practic, firmele trebuie sa urmareasca numai site-ul Oficiului, nu direct comunicarile Grupului de Actiune Financiara si ale Consiliului UE. In momentul de fata, Oficiul inca n-a actualizat integral listele de pe propriul site.
Pe viitor, recomandam consultarea listei actualizata a jurisdictiilor riscante publicata de ONPCSB.
Raspuns oferit in luna iunie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Manualul de Politici Contabile a fost actualizat!
Manual de Politici Contabile va ofera acum urmatoarele avantaje:
• 42 de modele de politici contabile
- 100% editabile, usor de personalizat si printat rapid
- respecta fidel cerintele legislative
- elimina riscul erorilor si al omisiunilor in inregistrarile dvs. fiscal-contabile
• accesul imediat cu doar 1 simplu click, oricand si de oriunde
Articole similare
Registrul Comertului: Firmele de stat trebuie sa isi DECLARE beneficiarii realiUltimul anunt facut de ONRC privind Declaratia de beneficiar real! Ce se intampla in termen de 30 de zileDeclaratia privind beneficiarii reali este obligatorie si pentru Intreprinderile individuale, societatile agricole si asociatii? Legea interpretataFirmele in insolventa ori faliment au obligatia sa depuna Declaratia de beneficiar? Ce spune legeaSRL cu asociat unic. Exista obligatia depunerii declaratiei privind beneficiarul real?Ultimele articole
La 1 octombrie se implineste termenul pentru depunerea Declaratiei de beneficiar real. Recomandari de la ONRCCum puteti obtine informatii privind beneficiarii reali ai unei societatiONRC a publicat noile modele de declaratii privind beneficiarii realiDeclaratia de beneficiar real, o poveste fara sfarsit. Se pregateste eliminarea din 2022Veste buna pentru antreprenori! Termenul de depunere pentru declaratia privind beneficiarul real este prelungitArticole similare
Dizolvarea voluntara si lichidarea unei societati: Etape de parcurs si ce documente se intocmescExpertii contabili si noua imputernicire in relatia cu ONRC [Model]Cine poate semna si depune cereri de inmatriculare sau inregistrare la ONRC?Suspendarea activitatii la ONRC: Atentie la obligatia transmiterii fisierului SAF-T!Informare ONRC privind incadrarea corecta a activitatilor economice in CAEN Rev.3Ultimele articole
Schimbare denumire firma: Care sunt implicatiile fiscale?Suspendarea activitatii unei firme: Aspecte cheie de retinutActualizare coduri CAEN: Care este procedura de urmat pentru SRL, SA, PFA, II, IF, din 2025Cum se desfasoara lichidarea voluntara (fara numirea unui lichidator): Demersuri la ONRC si ANAFDirectiva CbCR: Modalitatea de raportare a informatiilor referitoare la impozitul pe profitArticole similare
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folositScoatere din gestiune marfa deteriorata: 4 intrebari la care trebuie sa cunosti raspunsulExternalizare sau contabil intern? Cum iei decizia potrivita pentru firma taCare sunt avantajele companiilor care utilizeaza Wikidoc ?D406 (SAF-T): Ce facem atunci cand primim recipisa de transmitere cu eroriUltimele articole
Cum sa iti organizezi mai eficient activitatea financiara si contabilaDistrugere documente din arhiva: Model de proces-verbal si obligatii conform Legii 36/2023GDPR: O firma de contabilitate a fost sanctionata cu 10.000 euro pentru neglijenta in protectia datelorRO e-TVA: Ce se intampla de la 1 iulie 2025, probleme frecvente si solutiiBonuri fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate: Cum se raporteaza in D394Articole similare
Ultimul anunt facut de ONRC privind Declaratia de beneficiar real! Ce se intampla in termen de 30 de zileFirmele in insolventa ori faliment au obligatia sa depuna Declaratia de beneficiar? Ce spune legeaSRL cu asociat unic. Exista obligatia depunerii declaratiei privind beneficiarul real?La 1 octombrie se implineste termenul pentru depunerea Declaratiei de beneficiar real. Recomandari de la ONRCDeclaratia de beneficiar se mai depune DOAR in 2021 intr-un format simplificatUltimele articole
Cum puteti obtine informatii privind beneficiarii reali ai unei societatiDeclaratia de beneficiar real, o poveste fara sfarsit. Se pregateste eliminarea din 2022Informare ONRC despre Declaratia de beneficiar real: 3 informatii bine de stiut in 2021OUG 43/2021 - s-a prelungit oficial termenul de depunere a declaratiei de beneficiar real pana la 1 octombrie 2021Declaratia de beneficiar real: ce este, cine o depune si cine este exceptat