email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afla ce sunt dividendele si cum functioneaza ca sursa de venit pasiv

Afla ce sunt dividendele si cum functioneaza ca sursa de venit pasiv
dividendeactiuniactionarivenit pasivvenituriinvestitii

Pentru a reusi sa obtii venituri pasive, este nevoie sa depui destule eforturi. Factorul esential consta in a face economii pe care, mai apoi, sa le investesti. Daca te intrebi cum functioneaza dividendele ca sursa de venit pasiv, a venit momentul sa gasesti raspunsurile. Afla totul in urmatoarele randuri.


Ce sunt veniturile pasive si dividendele    


Vom incepe prin a clarifica termenul de venit pasiv. Acesta se refera la profiturile pe care le obtii, aparent, fara niciun efort, precum chiriile, dobanzile bancare, veniturile din drepturi de autor, din arenda, din afaceri in care nu esti direct implicat, dar si din actiuni ce genereaza dividende. Venitul pasiv reprezinta, practic, niste sume care iti intra in conturi, in urma unor investitii bine gandite. Pentru a ajunge sa realizezi un venit pasiv, este nevoie, in primul rand, sa economisesti si apoi sa incepi sa iti creezi un portofoliu de investitii. 

Dividendele reprezinta o cota-parte din profitul unei companii, in general, mai mari si cu stabilitate pe piata, care se distribuie fiecarui asociat, in functie de numarul de actiuni detinute. Dividendele se calculeaza, de obicei, la final de an fiscal, iar o companie poate directiona intregul profit catre actionarii sai, in cazul in care nu isi doreste sa faca alte investitii. Adunarea Generala a actionarilor decide valoarea dividendelor. Exista situatii in care dividendele se platesc, chiar si atunci cand profitul nu este cel asteptat. O astfel de politica se adopta atunci cand companiile vor sa isi mentina istoricul. Cert este ca, in momentul in care s-au angajat sa plateasca dividende, acest lucru este garantat. 


Ce trebuie sa faci pentru a primi dividende 


La Bursa de Valori Bucuresti exista peste 300 de companii care platesc dividende. Prin urmare, ai destule variante de a investi. Trebuie sa iti deschizi un cont de tranzactionare pe piata bursiera si sa incepi sa iti stabilesti strategia sub indrumarea unui broker cu experienta. Acesta iti va explica cel mai bine cum poti intra in posesia unor actiuni ce genereaza dividende. 

Anumite date sunt foarte importante in viata unei companii platitoare de dividende. In momentul in care AGA stabileste si anunta cota de profit ce le revine actionarilor, actiunile companiei cresc sau scad pe piata bursiera. Acestea sunt elemente de care este bine sa tii cont. In plus, va trebui sa urmaresti cateva date extrem de importante din viata companiilor care platesc dividende, pentru ca actiunile ce genereaza astfel de profituri pasive nu sunt disponibile tot timpul. Acestea sunt urmatoarele: 

  • Data anuntului: momentul in care conducerea face publice dividendele si le supune la vot in Adunarea Generala a Actionarilor, inainte de a le plati; 
  • Data cum-dividend: ultima zi in care actiunile pot fi cumparate, pentru a putea beneficia de dividende; 
  • Data ex-dividend: ziua in care expira eligibilitatea dividendului. Spre exemplu, daca o actiune are o data ex-dividend pe 1 iunie, cei care vor cumpara actiuni in sau dupa acea zi nu vor primi dividende;
  • Data inregistrarii: data limita, stabilita de companie, la care se stabilesc actionarii eligibili pentru dividende;
  • Data platii: este data in care actionarii isi primesc in conturi dividendele. 


Cum sa iti calculezi dividendele


Dupa ce ai luat decizia de a investi in actiuni generatoare de dividende, te vei bucura de un venit pasiv suplimentar in fiecare an. Pentru a calcula suma pe care o ai de primit, este suficient sa inmultesti valoarea dividendului cu numarul de actiuni pe care il detii. In Romania, exista si impozit pe dividende, care este de 5% pe venitul brut si care se retine la sursa. 

Mai trebuie sa stii si faptul ca investitia trebuie vazuta ca una pe termen lung. Daca, intr-un an, compania la care ai decis sa cumperi actiuni reduce valoarea dividendelor sau le elimina, nu trebuie neaparat sa te ingrijorezi. Sunt sanse mari ca firma respectiva sa aiba planuri de investitii care ar putea mari randamentul actiunilor, pe termen lung. 

In concluzie, dividendele sunt o sursa excelenta de venit pasiv si reprezinta o modalitate foarte buna prin care iti poti diversifica portofoliul de investitii. 

Sursa foto: Shutterstock.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendeactiuniactionarivenit pasivvenituriinvestitii


Data aparitiei: 18 Octombrie 2021

Votati articolul "Afla ce sunt dividendele si cum functioneaza ca sursa de venit pasiv":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X