Pentru a reusi sa obtii venituri pasive, este nevoie sa depui destule eforturi. Factorul esential consta in a face economii pe care, mai apoi, sa le investesti. Daca te intrebi cum functioneaza dividendele ca sursa de venit pasiv, a venit momentul sa gasesti raspunsurile. Afla totul in urmatoarele randuri.
Ce sunt veniturile pasive si dividendele
Vom incepe prin a clarifica termenul de venit pasiv. Acesta se refera la profiturile pe care le obtii, aparent, fara niciun efort, precum chiriile, dobanzile bancare, veniturile din drepturi de autor, din arenda, din afaceri in care nu esti direct implicat, dar si din actiuni ce genereaza dividende. Venitul pasiv reprezinta, practic, niste sume care iti intra in conturi, in urma unor investitii bine gandite. Pentru a ajunge sa realizezi un venit pasiv, este nevoie, in primul rand, sa economisesti si apoi sa incepi sa iti creezi un portofoliu de investitii.
Dividendele reprezinta o cota-parte din profitul unei companii, in general, mai mari si cu stabilitate pe piata, care se distribuie fiecarui asociat, in functie de numarul de actiuni detinute. Dividendele se calculeaza, de obicei, la final de an fiscal, iar o companie poate directiona intregul profit catre actionarii sai, in cazul in care nu isi doreste sa faca alte investitii. Adunarea Generala a actionarilor decide valoarea dividendelor. Exista situatii in care dividendele se platesc, chiar si atunci cand profitul nu este cel asteptat. O astfel de politica se adopta atunci cand companiile vor sa isi mentina istoricul. Cert este ca, in momentul in care s-au angajat sa plateasca dividende, acest lucru este garantat.
Ce trebuie sa faci pentru a primi dividende
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Examen Consultant Fiscal 2024
La Bursa de Valori Bucuresti exista peste 300 de companii care platesc dividende. Prin urmare, ai destule variante de a investi. Trebuie sa iti deschizi un cont de tranzactionare pe piata bursiera si sa incepi sa iti stabilesti strategia sub indrumarea unui broker cu experienta. Acesta iti va explica cel mai bine cum poti intra in posesia unor actiuni ce genereaza dividende.
Anumite date sunt foarte importante in viata unei companii platitoare de dividende. In momentul in care AGA stabileste si anunta cota de profit ce le revine actionarilor, actiunile companiei cresc sau scad pe piata bursiera. Acestea sunt elemente de care este bine sa tii cont. In plus, va trebui sa urmaresti cateva date extrem de importante din viata companiilor care platesc dividende, pentru ca actiunile ce genereaza astfel de profituri pasive nu sunt disponibile tot timpul. Acestea sunt urmatoarele:
- Data anuntului: momentul in care conducerea face publice dividendele si le supune la vot in Adunarea Generala a Actionarilor, inainte de a le plati;
- Data cum-dividend: ultima zi in care actiunile pot fi cumparate, pentru a putea beneficia de dividende;
- Data ex-dividend: ziua in care expira eligibilitatea dividendului. Spre exemplu, daca o actiune are o data ex-dividend pe 1 iunie, cei care vor cumpara actiuni in sau dupa acea zi nu vor primi dividende;
- Data inregistrarii: data limita, stabilita de companie, la care se stabilesc actionarii eligibili pentru dividende;
- Data platii: este data in care actionarii isi primesc in conturi dividendele.
Cum sa iti calculezi dividendele
Dupa ce ai luat decizia de a investi in actiuni generatoare de dividende, te vei bucura de un venit pasiv suplimentar in fiecare an. Pentru a calcula suma pe care o ai de primit, este suficient sa inmultesti valoarea dividendului cu numarul de actiuni pe care il detii. In Romania, exista si impozit pe dividende, care este de 5% pe venitul brut si care se retine la sursa.
Mai trebuie sa stii si faptul ca investitia trebuie vazuta ca una pe termen lung. Daca, intr-un an, compania la care ai decis sa cumperi actiuni reduce valoarea dividendelor sau le elimina, nu trebuie neaparat sa te ingrijorezi. Sunt sanse mari ca firma respectiva sa aiba planuri de investitii care ar putea mari randamentul actiunilor, pe termen lung.
In concluzie, dividendele sunt o sursa excelenta de venit pasiv si reprezinta o modalitate foarte buna prin care iti poti diversifica portofoliul de investitii.
Sursa foto: Shutterstock.com