Sistemul RO e-transport urmeaza sa devina obligatoriu de la 1 iulie 2022, astfel ca va deveni obligatorie declararea anticipata a datelor aferente transporturilor intracomunitare de marfa in functie de tipul operatiunii, beneficiarului sau, dupa caz, furnizorului din Romania.
In prevederile pentru RO e-Transport in lista cu produse cu risc fiscal ridicat la pct. 8 este prevazut fonta, fier si otel, care se incadreaza la codurile NC 7213 si 7214.
In cazul in care o firma din Romania face o achizitie intracomunitara de bunuri incluse in NC 7213 si 7214, este obligata sa raporteze in RO e-Transport?
Achizitie intracomunitara de produse cu risc fiscal ridicat: raspunsul specialistului
Potrivit art. 8 alin. (1) lit. c) din Ordonanta 41/2022, obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport a datelor prevazute la art. 4 alin. (1) lit. a) referitoare la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat revine:
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
a) destinatarului inscris in declaratia vamala de import, respectiv expeditorului inscris in declaratia vamala de export, in cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul operatiunilor de import sau export, dupa caz;
b) beneficiarului din Romania, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat;
c) furnizorului din Romania, in cazul tranzactiilor interne sau al livrarilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat, dupa caz;
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
d) depozitarului, in cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit, atat pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cat si pentru bunurile incarcate dupa depozitare sau dupa formarea unui nou transport pe teritoriul national din una sau mai multe partide de bunuri.
In baza acestei prevederi, in cazul in care o firma din Romania face o achizitie intracomunitara de bunuri incluse in NC 7213 si 7214, este obligata sa raporteze operatiunea in RO e-transport.
Utilizatorii sunt obligati sa puna la dispozitia operatorului de transport rutier codul UIT aferent bunurilor transportate, direct sau prin intermediul organizatorului transportului, dupa caz, pana cel tarziu la prezentarea vehiculului in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv la punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz. Codul UIT este inscris in mod obligatoriu pe documentul de transport, lizibil si fara stersaturi sau adaugari.
Potrivit art. 9 alin. (2) din Ordonanta 41/2022, incepand cu data de 1 iulie 2022, utilizatorii prevazuti la art. 8 alin. (1) sunt obligati sa declare in Sistemul RO eTransport datele referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat, astfel incat sa poata fi identificate prin codul UIT.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Economist.