In analiza urmatoare, discutam despre o firma ABC SRL cu doi actionari, A si B. Actionarul B a facut cesiune de parti sociale la valoarea nominala catre asociatul A. Trebuie declarata aceasta cesiune de catre asociatul B si sa plateasca 16% impozit pe suma incasata, contravaloarea actiunilor cedate?
La nivelul societatii X nu se efectueaza nici o inregistrare contabila, cu exceptia modificarii analiticului capitalului social de la perosoana fizica care vinde la persoana fizica achizitoare.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Avand in vedere faptul ca cedentul partilor sociale este o persoana fizica stabilirea castigului din cesionarea partilor sociale, se realizeaza in conformitate cu prevederile art. 66 din Codul fiscal. Acesta se determina ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si valoarea nominala/pretul de cumparare. In cazul de fata nu avem de-a face cu un castig.
Conform alin. (3) al art. 66 castigul din instrainarea partilor sociale se determina ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si valoarea nominala/pretul de cumparare.
Potrivit art. 67 alin. 3 lit. b), in cazul castigurilor din transferul partilor sociale, obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine dobanditorului titlurilor de participare. Calculul si retinerea impozitului de catre dobanditor se efectueaza la momentul incheierii tranzactiei, pe baza contractului incheiat intre parti. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului, impozitul fiind final. Textul invocat mai sus restrictioneaza transmiterea dreptului de proprietate asupra partilor sociale de plata impozitului. Astfel, inscrierea operatiunii de cesiune in registrul comertului si in registrul asociatilor, detinut de societate, nu se poate efectua fara justificarea virarii impozitului la bugetul de stat.
Termenul de plata a impozitului este pana la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra partilor sociale la registrul comertului ori in registrul actionarilor, dupa caz, indiferent daca plata titlurilor respective se face sau nu esalonat.
In cazul de fata nu avem de-a face cu un castig, vanzarea efectuandu-se la valoarea nominala si prin urmare nu se pune problema impunerii de catre B.
Raspuns oferit pentru
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile Registrul de Evidenta Fiscala PFA Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor