In analiza de mai jos, luam ca exemplu o societate cu capital social in valoare 1.000 lei si trei asociati:
1. detine 50% din capital
2. detine 25% din capital
3. detine 25% din capital
Primii doi asociati cesioneaza partile sociale celui de-al treilea la un pret negociat de 150.000 lei. Iata cele doua intrebari la care va raspunde specialistul nostru:
- Sep 2399 locuri disponibileWebinarul NOUTATI privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Sep 3062 locuri disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 74
2024, Hotel Crowne Plaza, BucurestiVezi detaliiInscriere - Sep 3099 locuri disponibileVideo Seminarul National de Legislatia Muncii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2239 locuri disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 22100 locuri disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
"Care este procedura de cesionare a partilor sociale?"
"Cine plateste impozitul aferent acestei tranzactii si care sunt inregistrarile contabile ce se impun?"
Conform pct. 412 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014 capitalul social subscris si varsat se inregistreaza distinct in contabilitate, pe baza actelor de constituire a persoanei juridice si a documentelor justificative privind varsamintele de capital.
Contabilitatea analitica a capitalului social se tine pe actionari sau asociati, cuprinzand numarul si valoarea nominala a actiunilor sau a partilor sociale subscrise si varsate.
In cazul cesiunii partilor sociale, tranzactia se efectueaza intre cesionar si cedent. Drept urmare, societatea ale carei parti sociale sunt cesionate inregistreaza in contabilitate doar o schimbare de analitic in ceea ce priveste titularul partilor sociale.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Veniturile din cesiunea actiunilor obtinute de actionari persoane fizice constituie venituri din investitii si se impun conform prevederilor Capitolului V din Titlul IV al Codului fiscal aprobat prin Legea 227/2015.
In conformitate cu prevederile art. 94 din Codul fiscal castigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare, altele decat instrumentele financiare derivate si cele reglementate la alin. (2)-(6), reprezinta diferenta pozitiva/negativa realizata intre valoarea de instrainare/pretul de vanzare si valoarea lor fiscala, dupa caz, pe tipuri de titluri de valori, care include costurile aferente tranzactiei si costuri legate de transferul de proprietate aferente imprumutului de valori mobiliare, dovedite cu documente justificative.
Determinarea castigului/pierderii din transferul titlurilor de valoare, altele decat instrumentele financiare derivate, se efectueaza, dupa caz, la data:
a) incheierii tranzactiei, pe baza documentelor justificative, de catre intermediarul definit potrivit legislatiei in materie, rezident fiscal roman, daca operatiunea se efectueaza prin intermediar;
b) efectuarii platilor pretului tranzactiei, pe baza documentelor justificative, de catre beneficiarul de venit daca operatiunea nu se efectueaza printr-un intermediar sau intermediarul nu este rezident fiscal roman;
(......)
Astfel, daca cesiunea nu se efectueaza printr-un intermediar sau intermediarul nu este rezident fiscal roman determinarea castigului/pierderii din transferul titlurilor de valoare se efectueaza de catre beneficiarul de venit la data efectuarii platilor pretului tranzactiei, pe baza documentelor justificative.
Beneficiarii venitului depune Declaratia privind venitul realizat (formular 200) pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a castigului net anual/pierderii nete anuale potrivit prevederilor cap. V - Venituri din investitii.
Veniturile din investitii intra in baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate conform art. 155 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal. Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din investitii sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta castigul net anual determinat potrivit prevederilor art. 96 din Codul fiscal, raportat la cele 12 luni ale anului de realizare a veniturilor.
Potrivit art. 176 alin. (7), in anul 2016 persoanele care realizeaza venituri din investitii nu vor datora contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca vor realiza concomitent venituri din:
- salarii sau asimilate salariilor;
- pensii;
- activitati independente, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala;
- asocierea cu o persoana juridica - contribuabil potrivit Titlulul II sau III din Codul Fiscal;
- activitati agricole, silvicultura, piscicultura;
- indemnizatii de somaj,
- indemnizații pentru cresterea copilului,
- ajutor social acordat potrivit Legii nr.416/2001,
- indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu – Economist