In randurile de mai jos, vom vedea cum se inregistreaza cooptarea unui nou asociat care vine cu aport la capitalul social, iar ulterior doi dintre asociatii initiali cesioneaza partile sociale celorlalti asociati ramasi. Vom vedea care este monografia contabila si, daca asociatii care cesioneaza partile sociale au sold in contul 455, vom stabili cum se inchide acesta.
Cesiunea de parti sociale este o operatiune juridica ce consta in transmiterea printr-un contract de cesiune a partilor sociale catre una sau mai multe persoane, asociate deja in societate sau straine de aceasta, care dobandesc astfel calitatea de asociati.Contractul de cesiune de parti sociale poate fi incheiat si sub forma unui act sub semnatura privata. Cesiunea partilor sociale catre terte persoane, din afara societatii, se poate realiza numai prin hotararea adunarii generale a asociatilor, prin intrunirea cvorumului asociatilor reprezentand cel putin trei patrimi din capitalul social, potrivit art. 203 alin (2) din Legea societatilor comerciale 31/1990.
- Sep 2399 locuri disponibileWebinarul NOUTATI privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Sep 3062 locuri disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 74
2024, Hotel Crowne Plaza, BucurestiVezi detaliiInscriere - Sep 3099 locuri disponibileVideo Seminarul National de Legislatia Muncii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2239 locuri disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 22100 locuri disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Cesiunea partilor sociale si schimbarea astfel asociatilor firmei nu implica inregistrari contabile, astfel ca in contabilitate nu se va efectua nicio inregistrare contabila.
Un aspect care trebuie luat in calcul il reprezinta valoarea contractului de cesiune, si anume, contractul de cesiune de parti sociale se poate face fie la valoarea nominala a partilor sociale, fie la o alta valoare, mai mare, caz in care se vor plati si impozitele si taxele aferente tranzactiei.
In situatia in care din cesiune se inregistreaza un castig, se datoreaza impozit pe venit de 16% de catre dobanditor, calculat la diferenta pozitiva dintre pretul de vanzare si valoarea nominala a partilor sociale, prevazuta in actul constitutiv, conform prevederilor art. 66, alin. (3) din Codul fiscal. Determinarea castigului se efectueaza la data incheierii tranzactiei, pe baza contractului incheiat intre parti.
Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine celui care a cumparat partile sociale. Impozitul este final.
Astfel in cazul mentionat de dvs. se presupune ca transmiterea partilor sociale s-a efectuat la valoarea nominala a partilor sociale.
In aceasta situatie, rezulta ca in cazul cesiunii partilor sociale nu au loc inregistrari contabile ci numai schimbarea numelor si a cotelor de detinere conform contractului incheiat intre cedent si dobanditor.
Drept urmare societatea inregistreaza in contabilitate doar o schimbare de analitic in ceea ce priveste titularul partilor sociale.
Sodul contului 455 - care reprezinta imprumuturi nerestituite de societate catre asociati se va transfera in contul 462 - Creditori diversi, urmand a fi rambursat conform clauzelor contractuale.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor