Analizam mai jos cazul unei societati comerciale care are ca asociat unic o persoana fizica, cetatean roman. Acesta va vinde 90% din partile sociale catre o persoana juridica romana si 10% catre alta persoana fizica romana la o valoare mai mare decat valoarea nominala.
Care sunt obligatiile declarative ale persoanelor implicate (asociatul care vinde partile sociale si obtine un venit din vanzarea acestora, persoana juridica romana care va detine 90% din partile sociale si noul asociat care va detine 10%)?
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Cine si cum va plati impozitul datorat ca urmare a tranzactiei intre cele doua persoane fizice? Vechiul asociat mai datoreaza si alte contributii cu exceptia impozitul pentru veniturile din investitii?
Persoana juridica si persoana fizica ce cumpara partile sociale nu au nicio obligatie declarativa in cazul acestei operatiuni.
Impozitul pe venitul obtiut de persoana fizica din cesiunea partilor sociale va fi calculat de ANAF in urma depunerii de catre persoana fizica a declaratiei 200 privind veniturile realizate din Romania.
Baza legala : art. 94, 96 si 112 din Codul fiscal:
" ART. 94 - Determinarea castigului/pierderii din transferul titlurilor de valoare, altele decat instrumentele financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar
(1) Castigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare, altele decat instrumentele financiare derivate si cele reglementate la alin. (2) - (6), reprezinta diferenta pozitiva/negativa realizata intre valoarea de instrainare/pretul de vanzare si valoarea lor fiscala, dupa caz, pe tipuri de titluri de valori, care include costurile aferente tranzactiei si costuri legate de transferul de proprietate aferente imprumutului de valori mobiliare, dovedite cu documente justificative."
"(10) Determinarea castigului/pierderii din transferul titlurilor de valoare, altele decat instrumentele financiare derivate, se efectueaza, dupa caz, la data:
b) efectuarii platilor pretului tranzactiei, pe baza documentelor justificative, de catre beneficiarul de venit daca operatiunea nu se efectueaza printr-un intermediar sau intermediarul nu este rezident fiscal roman;"
ART. 96 - Determinarea castigului net anual/pierderii nete anuale din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, precum si din transferul aurului financiar
"(1) Castigul net anual/pierderea neta anuala se determina ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului fiscal respectiv, cumulat de la inceputul anului din transferul titlurilor de valoare, si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, definit potrivit legii.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
La determinarea castigului net anual/pierderii nete anuale sunt luate in calcul si costurile aferente tranzactiilor care nu pot fi alocate direct fiecarei tranzactii.
(2) Castigul net anual/pierderea neta anuala se determina de catre contribuabil, pe baza declaratiei privind venitul realizat, depusa potrivit prevederilor art. 122."
ART. 122 - Declaratia privind venitul realizat
"(4) Declaratia privind venitul realizat se completeaza si se depune la organul fiscal competent pentru fiecare an fiscal pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a castigului net anual/pierderii nete anuale potrivit prevederilor cap. V - Venituri din investitii."
Declaratia privind venitul realizat este declaratia 200.
In plus fata de impozitul pe venitul obtinut, decizia de impunere ar trebui sa cuprinda si contributia pentru sanatate, conform art. 176 din Codul fiscal (daca beneficiarul veniturilor nu se afla in una din situatiile prevazute la art. 155) :
" ART. 176 - Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din investitii
(1) Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din investitii sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta castigul net anual determinat potrivit prevederilor art. 96, raportat la cele 12 luni ale anului de realizare a veniturilor.
(7) In anul 2016, persoanele care realizeaza venituri din investitii nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. (1) lit. a) - d), g), i) - l), cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil