In situatia in care un sofer a primit un bon fiscal cu un CUI gresit, cum se inregistreaza in contabilitate?
Asadar, potrivit specialistului, bonul va trebui inregistrat in contabilitate, avand in vedere ca trebuie sa justificam decontarea lui (ori a fost platit cu cardul firmei si se va vedea pe extras, ori s-a platit cash/cardul personal de catre sofer si va trebui sa-I decontam plata).
Nu se va putea deduce TVA-ul mentionat pe bonus respectiv (in cazul in care s-a achizitionat de la un platitor de TVA), deoarece nu se respecta criteriile obligatorii privind factura simplificata:
- data emiterii;
- identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
- identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
- suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia;
- in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura in conformitate cu prevederile alin. (2), o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica.
Totusi, pentru ca factura simplificata sa poata contine doar aceste 5 mentiuni, e necesar sa mai fie intrunita una dintre urmatoarele conditii:
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Valoarea facturii, inclusiv TVA, este mai mare de 100 euro, dar mai mica de 400 euro. SAU
Practica administrativa ori comerciala din sectorul de activitate implicat sau conditiile tehnice de emitere a facturilor face/fac ca respectarea tuturor mentiunilor prevazute in cazul facturilor normale sa fie extrem de dificila sau chiar imposibila.
Atentie! Criteriile de mai sus fac referire la modalitatea de intocmire a documentelor pentru a putea beneficia de deducere TVA. Insa, din punct de vedere al impozitului pe proft, se accepta aceasta cheltuiala ca fiind deductbila (chiar daca nu se mentioneaza CUI-ul pe bon) daca este in interesul desfasurarii activitatii. Spre exemplu, daca bonul respectiv reprezinta tipizate pentru imprimanta sau combustibil (a se verifica conditiile pentru deducere 50% sau 100%) sau orice alt tip de cheltuiala in folosul desfasurarii actvitatii asa cum se mentioneaza la art. 25 din Codul fiscal.
In cazul in care lucrati in Saga si va este de folos aceasta informatie, puteti sa inregistrati bonul respectiv prin Intrari, la tip document sa alegeti B (bonuri fara CUI), iar in partea de jos unde se introduc datele referitore la factura sa alegeti la coloana Nedeductibil, pozitia I (integral nedeductibil). O sa observati astfel ca TVA-ul mentionat pe bonus respectiv (daca se mentioneaza), va fi trecut pe cheltuieli si nu va fi dedus, asa cum este corect.
Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com