Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Planul de conturi general 2025"
In contabilitate, acuratetea si echilibrul inregistrarilor financiare sunt esentiale pentru reflectarea fidela a realitatii economice a unei entitati. In acest context, balanta de verificare joaca un rol important, fiind un instrument de control utilizat pentru a verifica daca totalul sumelor debitoare este egal cu totalul sumelor creditoare. Mai mult decat o simpla listare a soldurilor conturilor, ea ofera o imagine de ansamblu asupra starii contabile a unei organizatii si constituie un punct de plecare important pentru intocmirea situatiilor financiare.
Balanta de verificare sau balanta conturilor este un procedeu specific metodei contabilitatii care asigura respectarea in contabilitate a echilibrului permanent impus de dubla inregistrare a operatiunilor economice, oferind garantia exactitatii inregistrarilor operatiilor economice in conturi, legatura dintre conturile sintetice si bilant, legatura dintre conturile sintetice si conturile analitice, dar si centralizarea datelor contabilitatii curente.
Pe langa functia de control, balantele de verificare servesc si la identificarea erorilor formale de inregistrare care altereaza egalitatile ce trebuie sa existe intre totalurile diferitelor coloanelor si a corelatiilor dintre ele, asigurand astfel exactitatea datelor contabile. Erorile care provoaca lipsa de egalitate intre coloanele balantelor pot fi erori de inregistrare in evidenta sistematica, erori de pregatire a conturilor in vederea intocmirii balantei, erori de intocmire a balantei si de stabilire a sumelor in formulele contabile compuse.
Erorile de inregistrare in evidenta sistematica constau din omisiunea sau transcrierea gresita a sumelor din evidenta cronologica (jurnal) sau din actul justificativ in unul din conturi si anume:
- suma a fost trecuta in debit, dar a fost omisa in creditul celuilalt cont sau invers;
- scrierea incompleta a unei sume, scrierea sumei cu cifre inversate, scrierea altei sume in unul din conturi si corect in celalalt cont etc.
Identificarea acestor erori se face prin punctaj, adica prin confruntarea tuturor inregistrarilor in ordine cronologica cu cele in ordine sistematica si, daca este necesar, si cu documentele justificative.
Erorile de pregatire a conturilor in vederea intocmirii balantei de verificare rezulta din insumarea gresita a rulajelor si a soldurilor in conturi, identificandu-se prin refacerea calculelor in fiecare cont.
Erorile de intocmire a balantei de verificare constau in erori la insumarea coloanelor, la stabilirea soldurilor, la preluarea rulajelor sau a soldurilor din conturile sintetice, identificandu-se prin refacerea calculelor sau prin punctaj.
Atentie! Cu ajutorul balantei de verificare nu pot fi insa semnalate erorile esentiale de fond, care nu influenteaza egalitatile balantei. Din aceasta categorie fac parte: erorile de inregistrare in registrul jurnal, erorile de compensatii, erorile de imputare si omisiuni de inregistrare a unor operatii economice.
Erorile de inregistrare in registrul jurnal pot fi cauzate de stabilirea gresita a conturilor corespondente, folosind alte conturi, si nu cele ce reflecta just operatia respectiva, inversarea formulei contabile, folosirea altei sume decat cea corecta, inregistrarea unei operatii de doua ori etc.
Erorile de compensatie constau din trecerea gresita a sumelor din documentele justificative sau din jurnal in conturi, trecandu-se o suma in plus intr-o parte a unui cont sau a mai multor conturi si o alta suma in minus, de egala valoare cu suma in plus in aceeasi parte a unui cont sau a mai multor conturi, incat pe total sumele in plus cu cele in minus se anuleaza.
Erorile de imputare sunt cauzate de transcrierea gresita a sumelor din jurnal la un alt cont decat cel folosit in formula contabila.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz iti aduce acum nu doar toata aceasta cunostere legislativa referitoare la conturile existente, dar iti si exemplifica prin situatii explicite, modul corect de inregistrare in contabilitate! Te ajuta sa:
- stii intotdeauna cum sa procedezi corect, unde sa intervii
- gasesti solutii avantajoase pentru buzunarul firmei tale
- eviti erorile din inregistrarile contabile si amenzile aferente
- stii cum sa ajustezi corect o balanta pentru a convinge inspectorii de profesionalismul tau
- economisesti timp, bani si energie!
Comanda acum exemplarul tau! Alege solutiile inteligente oferite de expertii contabili - autori ai lucrarii! Foloseste experienta lor in lucrul cu balantele de verificare! Capata aceeasi dexteritate in “citirea” si intrepretarea lor! Ia masuri inteligente pentru finatele firmei tale sau ale clientului tau!
Citeste si: Ce cuprinde balanta de verificare si la ce serveste?
Foto: pixabay.com
Alerta: Examenul de acces la stagiul CECCAR 2025
DEveniti contabil autorizat sau expert contabil gratie unui mic avantaj in pregatirea examenului!
Secretul este sa parcurgeti aceste 100 de teste rezolvate, exact in genul celor care se dau la examen!
Modalitatea sigura de a promova examenul de acces CECCAR din 2-3 octombrie 2025!
Articole similare
De la teorie la practica: Ghid complet pentru contabilii incepatori, cu exemple utileLegea contabilitatii: Principalele modificari aduse de OUG nr. 138/2024Inchiderea de luna si de exercitiu financiar: Reguli de baza si proceduri obligatoriiCum se desfasoara lichidarea voluntara (fara numirea unui lichidator): Demersuri la ONRC si ANAFFuziune societati: Etape de parcurs si inregistari contabileUltimele articole
Termene de depunere a situatiilor financiare anuale: Clarificari si exemple aduse de MF [PROIECT]Cele 3 ghiduri care iti asigura succesul in contabilitateTOP 3 greseli intalnite in BALANTA DE VERIFICARE si cum sa le evitiRadiere SRL fara activitate: obligatii si proceduri legaleAsociere in participatiune pentru transport alternativ: Totul despre contabilitate si declaratii fiscaleArticole similare
Repartizarea profitului pe destinatii: Tratament contabil si fiscalCe documente contine fisierul zip anexat la situatiile financiareBilant depus cu cod CAEN gresit: 4 pasi esentiali pentru remedierea eroriiSAGA pe intelesul tuturor: Ghiduri pentru o evidenta contabila fara greseliSITUATII FINANCIARE: MF vizeaza reguli unitare de raportare pentru entitatile cu exercitiu financiar diferit de anul calendaristicUltimele articole
Cum se aplica principiul contabilitatii de angajamente: Studiu de cazCe cuprind notele explicative la situatiile financiare anualeBilantul contabil: Ce corelatii trebuie verificate pentru ca situatiile financiare sa fie corecte?SITUATII FINANCIARE anuale: 30 aprilie, termen de depunere pentru ONG-uriCum sa corectezi erorile privind inregistrarea si amortizarea unui mijloc de transport