Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Indemnizatia pentru zilele libere acordate parintilor. Baza de calcul CASS

Data aparitiei: 28 Mai 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Indemnizatia pentru zilele libere acordate parintilor. Baza de calcul CASS
oug 69/2020indemnizatiesalariu minimcass

Expertul nostru explica in randurile urmatoare care sunt obligatiile in ceea ce priveste indemnizatia pentru zilele libere acordate parintilor pentru supravegherea copilului. 

Spre exemplu, este important de aflat daca pentru angajatii care se afla in concediul pentru cresterea copilului (care au CIM suspendat) se datoreaza, in baza OUG 69/2020, CASS la nivelul salariului minim pe economie.
 

Atentie si la Legea care acorda Zile Libere parintilor pana la finalul anului scolar - 31 august 2020. Aflati ce probleme vaneaza acum inspectorii ITM sau ANAF in controalele lor pe Legea 19/2020. Va oferim Legea 19/2020 actualizata. Legislatie comentata si cele mai controversate studii de caz! ​

Indemnizatia pentru zilele libere acordate parintilor: raspunsul specialistului

Potrivit art. 153 alin. (1) lit. f^1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, asa cum a fost completat prin OUG nr. 69/2020, “Urmatoarele persoane au calitatea de contribuabili/platitori de venit la sistemul de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si ale acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, dupa caz: (…) f^1) persoanele juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora si care potrivit legii datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, pentru persoanele fizice care desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege, pe perioada suspendarii din functie a acestora, in conditiile legii;”
 
Potrivit art. 157^1 din OUG nr. 69/2020, “Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate pentru persoanele fizice prevazute la art. 153 alin. (1) lit. f^1) pe perioada suspendarii din functie a acestora, in conditiile legii
Pentru persoanele fizice prevazute la art. 153 alin. (1) lit. f^1), pe perioada suspendarii din functie a acestora, in conditiile legii, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta salariul minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia.”
 


Potrivit art. 168 alin. (1^1) si (1^2) din OUG 69/2020, “(1^1) Persoanele juridice prevazute la art. 153 alin. (1) lit. f^1) calculeaza si platesc contributia de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege, pe perioada suspendarii din functie a acestora, in conditiile legii, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza.

(1^2) Prevederile alin. (1^1) se aplica numai in situatia in care persoanele fizice prevazute la art. 153 alin. (1) lit. f^1) nu au realizat in cursul lunii venituri din salarii si asimilate salariilor.”
 
Se completeaza lista persoanelor care au calitatea de contribuabili/platitori de venit la sistemul de asigurari sociale de sanatate, cu persoanele juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora si care potrivit legii datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, pentru persoanele fizice care desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege, pe perioada suspendarii din functie a acestora.
 
ATENTIE! Acest articol se refera la suspendarea din functie a salariatului, nu la contractul individual de munca suspendat.
 
In general in sistemul bugetar se aplica suspendarea din functie, iar in acest caz contributia de asigurari sociale de sanatate se datora la salariul de incadrare. In urma acestor modificari plata CASS a fost limitata la salariul minim pe economie.
 
Mai mult decat atat, in motivarea OUG nr. 69/2020 se precizeaza “luand in considerare necesitatea reglementarii cu privire la calculul si plata CASS in cazul suspendarii judecatorilor si procurorilor in temeiul Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”. Aceste modificari referitoare la suspendarea din functie s-au adus, intrucat in cazul judecatorilor si procurorilor la suspendarea din functie se calcula CASS la intreg salariul.
 
Astfel, indemnizatia pentru zile libere supraveghere copii este supusa impozitarii si platii contributiilor de asigurari sociale, de asigurari sociale de sanatate, precum si platii contributiei asiguratorii pentru munca, in conditiile prevazute de Codul Fiscal, baza de calcul fiind in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut.

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X