Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Cheltuielile cu dobanzile bancare si diferentele de curs valutar sunt deductibile?

Data aparitiei: 27 Aprilie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cheltuielile cu dobanzile bancare si diferentele de curs valutar sunt deductibile?
cheltuieli cu dobanzidiferente de curs valutarcheltuieli deductibile

In cazul in care gradul de indatorare al unei societati este mai mare decat 3, vom stabili in cele ce urmeaza daca cheltuielile cu dobanzile bancare si diferentele de curs valutar (generate de un credit de investitii in valuta) sunt deductibile in aceasta situatie. Daca sunt deductibile, vom afla care este procentul de deductibilitate.

Raspunsul specialistului: Conform legislatiei actuale se va proceda la analiza costurilor indatorarii doar daca intreprinderea la care faceti referire este asociata.

Astfel conform art. 40 1, pct. 4
4. intreprindere asociata - oricare dintre urmatoarele situatii:

a) o entitate in care contribuabilul detine direct sau indirect o participatie, si anume drepturi de vot sau detineri de capital in proportie de 25% sau mai mult, sau are dreptul sa primeasca 25% sau mai mult din profitul entitatii respective;

b) o persoana fizica sau o entitate care detine direct sau indirect o participatie, si anume drepturi de vot sau detineri de capital in proportie de 25% sau mai mult intr-un contribuabil, sau are dreptul sa primeasca 25% sau mai mult din profitul contribuabilului;

c) in cazul in care o persoana fizica sau o entitate detine direct sau indirect o participatie de 25% sau mai mult intr-un contribuabil si in una sau mai multe entitati, toate entitatile in cauza, inclusiv contribuabilul, sunt considerate intreprinderi asociate;

Conform art. 40 2, alineatul (5) Prin exceptie de la alin. (1) si (4), in cazul in care contribuabilul este o entitate independenta, in sensul ca nu face parte dintr-un grup consolidat in scopuri de contabilitate financiara, si nu are nicio intreprindere asociata si niciun sediu permanent, acesta deduce integral costurile excedentare ale indatorarii, in perioada fiscala in care acestea sunt suportate.

Conform art,40 1, pct.2 costurile excedentare ale indatorarii - suma cu care costurile indatorarii unui contribuabil depasesc veniturile din dobanzi si alte venituri echivalente din punct de vedere economic pe care le primeste contribuabilul

Potrivit prevederilor art. 40 2 alin. (1) din Codul fiscal, in sensul prezentului articol, diferenta dintre costurile excedentare ale indatorarii, astfel cum sunt definite potrivit art. 40 1 pct. 2, si plafonul deductibil prevazut la alin. (4) este dedusa limitat in perioada fiscala in care este suportata, pana la nivelul a 30% din baza de calcul stabilita conform algoritmului prevazut la alin. (2).

Conform alineatului (4) Contribuabilul are dreptul de a deduce, intr-o perioada fiscala, costurile excedentare ale indatorarii pana la plafonul deductibil reprezentat de echivalentul in lei al sumei de 1.000.000 euro calculat la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a trimestrului/anului fiscal, dupa caz.

Normele metodologice de aplicare ale acestui articol prevad ca in cazul contribuabililor care calculeaza, declara si platesc impozitul pe profit trimestrial, cursul de schimb utilizat pentru determinarea plafonului deductibil reprezentand echivalentul in lei al sumei de 200.000 euro se actualizeaza in functie de cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru ultima zi a fiecarui trimestru si pentru ultima zi a anului fiscal.

Baza de calcul utilizata pentru stabilirea costurilor excedentare ale indatorarii, deductibile la calculul rezultatului fiscal, o reprezinta diferenta dintre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, in perioada fiscala de referinta, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, costurile excedentare ale indatorarii, precum si sumele deductibile reprezentand amortizarea fiscala, determinate potrivit art. 28.

In cazul prezentat, in opinia mea, dvs nu sunteti intreprindere asociata pentru ca nu ati facut nicio precizare in acest sens, prin urmare consider ca dobanzile bancare si diferentele de curs valutar sunt integral deductibile.

In ceea ce priveste gradul de indatorare mai mare decat 3, aceasta este o prevedere legala aplicabila in anii precedenti, in actualul cod fiscal nu se mai regaseste, articolul respectiv (27) fiind abrogat inca din 2018.
 

Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: unsplash.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X