Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

An fiscal modificat. Cum trebuie aplicata legislatia aferenta cheltuielilor cu dobanda?

Data aparitiei: 25 Mai 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
An fiscal modificat. Cum trebuie aplicata legislatia aferenta cheltuielilor cu dobanda?
impozit profitvenituri neimpozabilean fiscaldobanzi

Dezbatem in randurile urmatoare cazul unei societati  care are an fiscal diferit de anul calendaristic respectiv Martie-Februarie. Luand in considerare acest aspect, cum trebuie aplicata legislatia aferenta cheltuielilor cu dobanda, diferentele de curs valutar, respetiv costul excedentar al indatorarii? Se mentioneaza faptul ca finantarea este intragroup si ca exista si sume reportate din anii anteriori. Vom afla de la expertul nostru daca in pentru perioada martie-decembrie se aplica legislatia valabila pana la 31.12.2017.
 

Iata raspunsul specialistului!


Noile reguli privind recunoasterea cheltuielilor cu dobanzile la imprumuturi stabilesc ca acestea sunt deductibile in totalitate daca operatiunea se deruleaza intre doua entitati romane, in conditii reale de piata, adica acelea care nu fac parte dintr-un grup consolidat in scopuri de contabilitate financiara, asa cum este definit acesta la art. 40 indice 1 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare.
 
In cazul in care entitatea care inregistreaza cheltuieli cu dobanzile nu are nici o intreprindere asociata si nici un sediu permanent cheltuielile inscrise in evidenta contabila se pot deduce integral, indiferent ca sunt in valuta sau in moneda nationala.
 
In speta prezentata de d-voastra, imprumuturile sunt obtinute de la asociatii din grup. In acest caz sunt aplicabile prevederile art. 40 indice 2 din Codul fiscal adica dobanzile cumulate de la toate imprumuturile primite care depasesc echivalentul in lei a 200.000 euro in perioada pentru care se calculeaza impozitul pe profit se vor deduce limitat. Cursul la care se stabileste valoarea este cel comunicat de BNR valabil pentru ultima zi a trimestrului/anului fiscal, dupa caz.
 
Pentru calculul deductibilitatii cheltuielilor s-a introdus notiunea de ”cost excedentar al indatorarii”, adica suma cu care cheltuielile cu dobanzile (dobanzile aferente creditului si cele pentru imprumuturile de la asociati) cu diferentele de curs aferente acestor cheltuieli si alte cheltuieli legate de imprumut, depaseste veniturile din dobanzi si alte venituri echivalente din punct de vedere economic pe care le primeste societatea.
 


Limitarea se face la acest plafon fix de 200.000 euro, iar cheltuielile care depasesc limita deductibila sunt recunoscute (deduse) esalonat in perioada fiscala in care sunt suportate, pana la nivelul a 10% din baza de calcul stabilita conform algoritmului prevazut la alin. (2) al art. 40 indice 2.
 
Baza de calcul se determina astfel:

- se face diferenta dintre toate veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile,
- din ceea ce s-a obtinut se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, costurile excedentare ale indatorarii si amortizarea fiscala.
 
Initial se recunosc cheltuieli in suma de 200.000 lei, in echivalent lei si apoi se mai deduce, in plus, o cota de 10% din baza de calcul prezentata.
 
Veniturile neimpozabile sunt cele definite la art. 23 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, iar amortizarea fiscala se preia din registrul de evidenta fiscala, asa cum se procedeaza si la calculul impozitului pe profit.
 
Pentru o societate care are anul fiscal modificat, respectiv 1 martie 2017 -28 februarie 2018, proiectul normelor metodologice de modificare a HG nr. 1/2016, aprobat in sedinta de Guvern din data de 17 mai 2018, prevad urmatoarele:
 
- pentru determinarea nivelului deductibil al cheltuielilor cu dobanzile si a pierderii nete din diferente de curs valutar, inregistrate pana la data de 31 decembrie 2017, inclusiv, se aplica prevederile art. 27 din Codul fiscal, in vigoare pana la data de 31 decembrie 2017, inclusiv, caz in care se iau in iau in considerare veniturile, cheltuielile, precum si alte elemente necesare pentru determinarea gradului de indatorare aferente perioadei cuprinse intre inceputul anului fiscal si 31 decembrie 2017 (1 martie 2017 – 31 decembrie 2017);
 
b) pentru perioada 1 ianuarie 2018 – 28 februarie 2018 se iau in considerare veniturile, cheltuielile, precum si alte elemente aferente acestei perioade, adica se aplica prevederile art. 40 indice 25 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare.
 
Proiectul de modificare a normelor metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016 nu a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei.

 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X