In contextul actual al reglementarilor fiscale din Romania, multi experti contabili isi desfasoara activitatea atat ca persoane fizice, pe baza unui cod fiscal eliberat de ANAF, cat si prin intermediul unei societati comerciale, specializata in servicii de contabilitate. Aceasta dubla ipostaza ridica insa intrebari privind tratamentul fiscal al veniturilor obtinute, mai ales in ceea ce priveste impozitarea microintreprinderilor si obligatiile legate de TVA.
Experti contabili cu microintreprinderi: Atentie la veniturile cumulate!
Pornim de la urmatorul studiu de caz: "Un expert contabil care detine un cod fiscal eliberat de ANAF presteaza servicii contabile pe baza acestui cod fiscal, tine contabilitatea in partida simpla si depune anual Declaratia Unica. In acelasi timp, acesta detine si o societate comerciala (cu cod CAEN contabilitate si audit), platitoare de TVA si impozit pe veniturile microintreprinderilor (3%). Persoana respectiva este si salariat in propria societate. Este corect ca aceeasi persoana fizica sa profeseze in cele doua moduri? Exista riscul ca, in cazul unui control, autoritatile sa cumuleze veniturile obtinute ca persoana fizica cu cele realizate de SRL si sa recalculeze TVA-ul sau impozitul suplimentar?"
Raspuns:
Conform OUG 156/2024, o microintreprindere care depaseste in cursul unui an fiscal 2025 pragul veniturilor de 250.000 de euro echivalent in lei calculat la cursul oficial al Bancii Nationale a Romaniei de la inchiderea exercitiului financiar precedent nu mai poate aplica acest regim de impozitare din trimestrul in care plafonul este depasit.
In analiza cifrei de afaceri a intreprinderilor legate se tine cont de veniturile inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile sau norma anuala de venit, stabilita/ajustata/redusa, potrivit prevederilor titlului IV, ale/a persoanei fizice autorizate/intreprinderii individuale/intreprinderii familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare, se cumuleaza cu cele realizate de persoana juridica romana/alte intreprinderi legate.
Iata un exemplu din normele metodologice ale Codului fiscal:
La sfarsitul trimestrului II al unui an fiscal, o persoana fizica, PF, detine 40% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau a/al drepturilor de vot la o persoana juridica romana, PJ, platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor si desfasoara, totodata, activitate prin intermediul unei persoane fizice autorizate, PFA.
PJ verifica conditia referitoare la intreprinderi legate, potrivit prevederilor art. 47 alin. (11) lit. d) din Codul fiscal, avand in vedere urmatoarea situatie, la data de 30 iunie, dupa cum urmeaza:
![Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025](https://www.rs.ro/dbimg/product/3020-examenul-de-acc.png)
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
![Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari](https://www.rs.ro/dbimg/product/173-consilier-taxe-.jpg)
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
![SAF-T pentru Contribuabili Mici](https://www.rs.ro/dbimg/product/3228-saf-t-pentru-co.jpg)
SAF-T pentru Contribuabili Mici
- PJ a realizat venituri cumulate de 500.000 lei, potrivit reglementarilor contabile aplicabile;
- PFA a realizat venituri incasate, inregistrate in registrul-jurnal de incasari si plati, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, de 2.500.000 lei.
Veniturile realizate de 500.000 lei, respectiv de 2.500.000 lei sunt din categoriile de venituri care constituie baza impozabila potrivit dispozitiilor art. 53 din Codul fiscal.
PJ calculeaza valoarea totala prin insumarea veniturilor inregistrate de PJ si PFA. Avand in vedere ca suma veniturilor, respectiv suma de 3.000.000 lei, depaseste echivalentul in lei al plafonului de 500.000 euro, la un curs de schimb de 5 lei/euro, incepand cu trimestrul II al anului respectiv, PJ datoreaza impozit pe profit.
Experti contabili cu microintreprinderi: Concluzie
Prin urmare. trebuie analizati in permanenta veniturile cumulate, realizate de microintreprindere si cele realizate individual de expertul contabil, deoarece ansamblul veniturilor trebuie sa se incadreze in plafonul de 500.000 euro, conditie esentiala pentru continuarea aplicarii impozitarii veniturilor ca microintreprindere.
Este corect sa se lucreze prin oricate forme doreste expertul contabil sa profeseze in relatia cu clientii sai, insa se vor analiza veniturile cumulate ale enititatilor legate pentru a verifica daca microintreprinderea existenta poate functiona in continuare sub acest regim fiscal. Referiotr la tva, nu se analizeaza ansamblul veniturilor , ci analiza se face doar individual pe fiecare societate/entitate in parte.
Foto: pixabay.com