Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Cota TVA in comertul cu amanuntul (plafar): Ce se schimba pentru suplimente, ceaiuri si condimente?

Data actualizarii: 06 August 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cota TVA in comertul cu amanuntul (plafar): Ce se schimba pentru suplimente, ceaiuri si condimente?
cote de tvamodificare tvacota tva 1 augustcoduri nc

Incepand cu data de 1 august 2025, au intrat in vigoare noile reglementari privind cotele de TVA aplicabile in Romania. O societate comerciala care desfasoara activitate de comert cu amanuntul in sectorul plafar vinde produse naturiste, suplimente naturale, condimente, ceaiuri, zahar etc. In acest context, apar intrebari esentiale pentru comercianti: Ce cote de TVA se aplica din 01.08.2025? Ce cote de TVA se aplica pentru zahar brun, zahar de mesteacan, zahar de cocos, zahar de stevie? Dar pentru ceaiuri si condimente (scortisoara, turmeric, ghimbir etc)?

Potrivit art. 291 alin (2) din Codul Fiscal cota redusa de 11% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele prestari de servicii si/sau livrari de bunuri:
b) livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, ale caror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu exceptia:
1. bauturilor alcoolice;
2. bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202;
3. alimentelor cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs, altele decat laptele praf pentru nou-nascuti, sugari si copii de varsta mica;
4. suplimentelor alimentare definite de Legea nr. 56/2021 privind suplimentele alimentare, cu modificarile si completarile ulterioare;

Suplimente alimentare

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Suplimente alimentare

In categoria suplimentelor alimentare asa cum sunt acestea definite prin Legea 56/2021, se regasesc produse alimentare al caror scop este de a completa regimul alimentar si care reprezinta surse concentrate de nutrienti sau alte substante cu efect nutritional sau fiziologic, singure sau in combinatie, comercializate sub forma de doza, respectiv in forme de prezentare cum ar fi capsule, comprimate, pilule sau alte forme similare, casete cu pulbere, fiole de lichid, flacoane cu picurator si alte forme similare de lichide si pulberi destinate sa fie luate in cantitati mici, unitare, masurate.
Prin urmare, pentru suplimentele alimentare cota de TVA aplicabila de la 1 august 2025 este 21%.

Condimente si zaharuri

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Condimente si zaharuri

In ceea ce priveste cota de TVA aplicabila condimentelor si zaharurilor, prin HG 602/2025 au fost modificate Normele de aplicare a art. 291 din Codul Fiscal.
Astfel, in sensul art. 291 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, alimentele destinate consumului uman sunt cele definite la art. 2 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European si al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor si a cerintelor generale ale legislatiei alimentare, de instituire a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara si de stabilire a procedurilor in domeniul sigurantei produselor alimentare, iar alimentele destinate consumului animal reprezinta hrana pentru animale, astfel cum este definita la art. 3 pct. 4 din acelasi regulament."

Cota redusa de taxa de 11% prevazuta la art. 291 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal se aplica pe tot lantul economic de la productie pana la vanzarea catre consumatorul final de catre toti furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producatori sau comercianti, pentru livrarea bunurilor care se incadreaza la urmatoarele coduri NC, indiferent de destinatia acestora, cu exceptia alimentelor cu zahar adaugat al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs, altele decat laptele praf pentru nou-nascuti, sugari si copii de varsta mica:
a) animale vii si pasari vii, din specii domestice, care se incadreaza la codurile NC 0101 - 0105, 0106 14 10, 0106 19 00, 0106 33 00, 0106 39 10, 0106 39 80, 0106 41 00 si 0106 90 00 destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente pentru consumul uman sau animal, de materii prime sau ingrediente pentru prepararea alimentelor pentru consumul uman sau animal, inclusiv in cazul in care acestea sunt utilizate pentru reproductie;
b) carne si organe comestibile care se incadreaza la codurile NC 0201 - 0210;
c) pesti si crustacee, moluste si alte nevertebrate acvatice, care se incadreaza la codurile NC 0301 - 0308, cu exceptia pestilor ornamentali vii care se incadreaza la codurile NC 0301 11 00 si 0301 19 00;
d) lapte si produse lactate care se incadreaza la codurile NC 0401 - 0406;
e) oua de pasari care se incadreaza la codurile NC 0407 - 0408, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 0407 11 00, 0407 19, 0408 11 20, 0408 19 20, 0408 91 20 si 0408 99 20;
f) miere naturala care se incadreaza la codul NC 0409 00 00;
g) alte produse comestibile de origine animala care se incadreaza la codurile NC 0410, 0504 00 00, 0506 90 00, 0507, 0508 00, 0511 91 si 0511 99;
h) legume, plante, radacini si tuberculi, alimentare, care se incadreaza la codurile NC 0701 - 0714, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 0701 10 00, 0703 10 11, 0712 90 11, 0713 10 10 si 0713 33 10;
i) fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni, care se incadreaza la codurile NC 0801 - 0814 00 00;


j) cafea, ceai, mat si mirodenii, care se incadreaza la codurile NC 0901 - 0910;
k) cereale care se incadreaza la codurile NC 1001 - 1008, cu exceptia celor destinate insamantarii care se incadreaza la codurile NC 1001 11 00, 1001 91, 1002 10 00, 1003 10 00, 1004 10 00, 1005 10, 1006 10 10, 1007 10 si 1008 21 00;
l) produse ale industriei moraritului, malt, gluten de grau, care se incadreaza la codurile NC 1101 - 1107 si 1109, cu exceptia celor care se incadreaza la codul NC 1106 20 10;
m) seminte si fructe oleaginoase, seminte si fructe diverse, furaje, care se incadreaza la codurile NC 1201 - 1206, 1208 si 1214, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile 1201 10 00, 1202 30 00, 1204 00 10, 1205 10 10 si 1206 00 10;
n) grasimi si uleiuri de origine animala sau vegetala, produse ale disocierii acestora, grasimi alimentare prelucrate, care se incadreaza la codurile NC 1501 - 1517, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 1503, 1505 si 1515 30;
o) preparate din carne, din peste sau din crustacee, din moluste sau din alte nevertebrate acvatice, care se incadreaza la codurile NC 1601 - 1605;
p) zaharuri si produse zaharoase, care se incadreaza la codurile NC 1701 - 1704;
q) cacao si preparate din cacao, care se incadreaza la codurile NC 1801 - 1806;
r) preparate pe baza de cereale, de faina, de amidon, de fecule sau de lapte, produse de patiserie, care se incadreaza la codurile NC 1901 - 1905;
s) preparate din legume, din fructe sau din alte parti de plante, care se incadreaza la codurile NC 2001 - 2009;
s) preparate alimentare diverse care se incadreaza la codurile NC 2101 - 2106, cu exceptia preparatelor ce contin alcool de la codul 2106 90 20;
t) bauturi, otet comestibil si inlocuitori de otet comestibil obtinuti din acid acetic, care se incadreaza la codurile NC 2201 si 2209 00;
t) reziduuri si deseuri ale industriei alimentare, alimente preparate pentru animale, care se incadreaza la codurile NC 2301, 2302, 2304 - 2306, 2308 si 2309.

Cota de TVA 11%

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Cota de TVA 11%

Ceaiurile se incadreaza la codul NC 0902- beneficiaza de cota de 11%
Scortisoara se regaseste la codul NC 0906 – se aplica cota de TVA 11%
Ghimbirul si alte mirodenii se regasesc la codul NC 0910- se aplica cota de TVA 11%
Zaharul din trestie sau sfecla se regaseste la codul NC 1701 - se aplica cota de TVA 11%
Zaharul din cocos si alte zaharuri se regasesc la codul NC 1702 90 se aplica cota de TVA 11%

Raspuns oferit in luna august 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X