Daca produsele cosmetice contin alcool, este nevoie sa indeplineasca conditii speciale la tranzitarea teritoriului Romaniei, la vamuire sau la declararea acestora? Afla daca in acest caz trebuie utilizat sistemul RO e-Transport si daca exista vreo responsabilitate privind accizele.
Specialistul nostru analizeaza in randurile urmatoare cazul unei societati care importa produse cosmetice si de infrumusetare, unele dintre acestea avand un continut de alcool pana la 70%.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Comercializarea de produse cosmetice - RO e-Transport: raspunsul specialistului
Referitor la RO e-Transport:
Deocamdata, la momentul emiterii prezentului raspuns, pentru aplicarea sistemului RO e-Transport exista dora doua reglementari:
• OUG nr. 41/2022; si
• Ordinul nr. 802/2022.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cartea Verde a Contabilitatii
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Utilizarea sistemului RO e-Transport este obligatorie pentru bunuri considerate cu risc fiscal ridicat, potrivit art. 1, 3 si 8 din OUG nr. 41/2022.
Bunurile considerate cu risc fiscal ridicat sunt stabilite in Ordinul 802/2022 sub forma codurilor tarifare NC. Intre aceste bunuri, in tabelul prevazut in acest ordin, la nr. ctr. 3 regasim produsele “Bauturi, lichide alcoolice si otet**, care se incadreaza la codurile NC de la 2201 la 2208 inclusiv”.
In Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful Vamal Comun, cu modificarile si completarile ulterioare, pozitiile tarufare 2201 – 2208 prezinta urmatoarele produse:
2201 Ape, inclusiv ape minerale naturale sau artificiale si ape gazeificate care nu contin zahar sau alti indulcitori si nici aromatizanti; gheata si zapada
2202 Ape, inclusiv ape minerale si ape gazeificate, care contin zahar sau alti indulcitori sau aromatizate si alte bauturi nealcoolice, cu exceptia sucurilor de fructe sau de legume de la pozitia 2009
2203 Bere fabricata din malt
2204 Vinuri din struguri proaspeti, inclusiv vinurile imbogatite cu alcool; musturi de struguri, altele decat cele de la pozitia 2009
2205 Vermuturi si alte vinuri din struguri proaspeti, aromatizate cu plante sau substante aromatice
2206 Alte bauturi fermentate (de exemplu cidru de mere, cidru de pere, hidromel, saké); amestecuri de bauturi fermentate si amestecuri de bauturi fermentate si bauturi nealcoolice, nedenumite si necuprinse in alta parte
2207 Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic volumic de minimum 80 % vol; alcool etilic si alte distilate denaturate, cu orice titru
2208 Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic volumic sub 80 % vol; distilate, rachiuri, lichioruri si alte bauturi spirtoase
Din aceste coduri tarifare, se observa ca sunt vizate doar produsele sub forma alcoolui (si a apei minerale, care nu face obiectul activitatii dvs).
Produsele cosmetice, care contin alcool denaturat, sunt clasificate la alte coduri tarifare, care nu sunt considerate produse cu risc fiscal ridicat, nefacand, deci, parte din tabelul prezentat in Ordinul nr. 802/2022.
Ca urmare, pentru produsele cosmetice comercializate de dvs (importate, achizitionate intracomunitar si vandute in Romania sau care doar tranziteaza Romania) nu trebuie utilizat sistemul RO e-Transport.
Remarca:
Nu aveti obligatIa de a utiliza nici sistemul RO e-factura pentru produsele cosmetice comercializate in relatia B2B, de la 01 iulie 2022, deoarece aceastea nu fac parte dintre produsele considerate cu risc fiscal ridicat, stabilite prin Ordinul nr. 12/2022.
Referitor la accize:
Accizele se aplica doar produselor clasificate drept accizabile, care sunt prevazute, in trei mari categorii, la art. 335 alin. (2) din codul fiscal, respectiv:
a) alcool si bauturi alcoolice prevazute la sectiunea a 4-a;
b) tutun prelucrat prevazut la sectiunea a 5-a;
c) produse energetice si energie electrica prevazute la sectiunile a 6-a si a 7-a.
In sectiunea a 4-a, dedicata alcoolului si bauturilor alcoolice, articolele care prezinta aceste tipuri de produse supuse accizelor sunt 349 – 353.
Intre acestea, la art. 353 este prezentat alcoolul etilic drept produs accizabil (celelalte articole se refera la bauturi alcoolice, deci, la produse destinate consumului uman).
Potrivit alin. (1), alcoolul etilic este reprezentat de urmatoarele produse:
“(1)in intelesul prezentului capitol, alcool etilic reprezinta:
a)toate produsele care au o concentratie alcoolica ce depaseste 1,2% in volum si care sunt incadrate la codurile NC 2207 si 2208, chiar atunci cand aceste produse fac parte dintr-un produs incadrat la alt capitol al nomenclaturii combinate;
b)produsele care au o concentratie alcoolica ce depaseste 22% in volum si care sunt cuprinse in codurile NC 2204, 2205 si 2206;
d)bauturi spirtoase potabile care contin produse, in solutie sau nu.”
Codurile NC mentionate in acest alineat le-am prezentat anterior si am stabilit ca se nu se refera la produse cosmetice, care sunt incadrate la alte coduri NC.
Sunt scutite de accize produsele prevaute la art. 397 alin. (1):
“(1) Sunt scutite de la plata accizelor alcoolul etilic si alte produse alcoolice prevazute la art. 335 alin. (2) lit. a), atunci cand sunt:
a) distribuite sub forma de alcool complet denaturat, cu conditia ca alcoolul etilic sa fie/sa fi fost denaturat in conformitate cu cerintele statului membru in care a fost realizata operatiunea de denaturare completa, astfel cum acestea sunt prevazute in Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2018/1.880 al Comisiei din 30 noiembrie 2018 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 3.199/93 privind recunoasterea reciproca a procedurilor pentru denaturarea completa a alcoolului in scopul scutirii de la plata accizelor;
(in vigoare de la data 01-Feb-2022 potrivit Art. I, punctul 47 din OG nr. 4/2022)
b) utilizate in cadrul procesului de fabricatie a oricarui produs nedestinat consumului uman, cu conditia ca alcoolul sa fi fost denaturat in conformitate cu cerintele statului membru in care a fost realizata aceasta operatiune sau, pentru denaturarea alcoolului in Romania, sa respecte prevederile din normele metodologice, scutirea aplicandu-se doar in situatia in care un astfel de alcool denaturat a fost incorporat in produsul care nu este destinat consumului uman sau este utilizat pentru intretinerea si curatarea echipamentelor de productie utilizate in special pentru acest proces de fabricatie;
(in vigoare de la data 01-Feb-2022 potrivit Art. I, punctul 47 din OG nr. 4/2022)
[Norme de aplicare:
“78.
(3) In aplicarea art. 397 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, substantele admise pentru denaturarea alcoolului etilic destinat a fi utilizat pe teritoriul Romaniei pentru fabricarea de produse ce nu sunt destinate consumului uman, substantele admise pentru denaturarea acestuia, in concentratie pe hectolitru de alcool pur, sunt cel putin doua din urmatoarele:
a) pentru produsele cosmetice:
1.dietilftalat (nr. CAS 84-66-2) 0,1 litri (chimic pur);
2.ulei de menta 0,15 litri;
3.ulei de lavanda 0,15 litri;
4.benzoat de benzii (nr. CAS 120-51-4) 5 litri (chimic pur);
5.izopropanol (nr. CAS 67-63-0) 2 litri (chimic pur);
6.1,2 propandiol (nr. CAS 57-55-6) 2 litri (chimic pur);
7.tertbutanol (nr. CAS 75-65-0) 80 grame (chimic pur);
8.benzoat de denatoniu (nr. CAS 3734-33-6) 1 gram (chimic pur);
Prin produse cosmetice se intelege orice substanta sau amestec destinate punerii in contact cu partile externe ale corpului uman, respectiv epiderma, zonele cu par, unghii, buze si organe genitale externe, sau cu dintii si mucoasele cavitatii orale, cu scopul exclusiv sau principal de a le curata, de a le parfuma, de a schimba aspectul acestora, de a le proteja, de a le mentine in conditii bune sau de a corecta mirosurile corpului, asa cum este prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind produsele cosmetice, cu modificarile si completarile ulterioare.”]
(6)Prevederile sectiunii a 16-a privind deplasarea si primirea produselor accizabile aflate in regim suspensiv de accize se aplica si in cazul deplasarii alcoolului etilic denaturat conform prevederilor alin. (1) lit. b), dar care nu a fost inca incorporat intr-un produs care nu este destinat consumului uman sau este destinat sa fie utilizat pentru intretinerea si curatarea echipamentelor de productie utilizate in special pentru acest proces de fabricatie.
(in vigoare de la data 01-Feb-2022 potrivit Art. I, punctul 50 din OG nr. 4/2022).
Asadar, conform reglementarilor prezentate, produsele cosmetice tranzactionate de dvs, care, probabil, contin alcool etilic denaturat (adica alcool ce devine impropriu consumului uman in urma unor procese legal acceptate la nivel de UE, prin utilizarea anumitor substante clar si precis prevazute de lege), nu fac parte dintre produsele accizabile, ci doar materia prima – alcoolul etilic, care, daca este denaturat in anumite conditii, devine scutit de accize.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal.
Sursa foto: Pixabay