Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni privind activitatea hoteliera

Data actualizarii: 02 Iulie 2009
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
activitate hotelieracontabilitateoperatiuni economice



Reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni privind activitatea hoteliera

Reflectarea in contabilitate a operatiunilor economice desfasurate in cadrul unui hotel trebuie sa se efectueze in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 cu modificarile si completarile ulterioare.

In acest sens, trebuie avut in vedere faptul ca in cadrul unui hotel se desfasoara mai multe tipuri de activitati distincte, cum ar fi:

  • alimentatie publica (restaurant),
  • comert (bar) si
  • prestari servicii (cazarea in hotel).

Aceasta inseamna ca ne asteptam ca in cadrul unei activitati hoteliere sa intalnim toate cele 3 activitati, motiv pentru care conducerea societatii trebuie sa fie preocupata de organizarea contabilitatii pe tipurile de activitati desfasurate.

In cadrul celor 3 tipuri de activitati intalnim operatiuni distincte acestora, cum ar fi:

  • Alimentatia publica (restaurant) – aprovizionare cu marfuri alimentare si nealimentare, productia de produse alimentare, vanzarea de produse alimentare, intretinere, curatenie, obiecte de inventar (cum ar fi vesela, decoratiuni)
  • Comert (bar) – aprovizionare cu produse alcoolice, cu produse alimentare si nealimentare, intretinere, curatenie, obiecte de inventar (cum ar fi vesela, decoratiuni)
  • Prestari servicii (hotel): cazare clienti, activitati minibar, servire in camera, intretinere, curatenie, obiecte de inventar (cum ar fi vesela, decoratiuni), precum si alte servicii prestate clientilor (cum ar fi spalatorie, calcatorie, rezervari bilete), aprovizionare cu marfuri alimentare si nealimentare, produse alcoolice si non-alcoolice, vanzarea de produse alimentare.

In continuare prezentam in detaliu monografia contabila pe cele 3 tipuri de activitati.

EXEMPLU

Activitatea de alimentatie publica (restaurant)

De regula, pentru realizarea activitatii desfasurate de catre restaurantul unui hotel avem de a face cu urmatoarele tipuri de operatiuni a caror reflectare in contabilitate se face dupa cum urmeaza.

a) Aprovizionarea cu marfuri alimentare, nealimentare, materiale consumabile, produse de curatenie, vesela, alte obiecte de inventar, presupunand ca gestiunea de stocuri se tine la costul de achizitie:

                            %         =                   401
                                                        „Furnizori”
                            371
                        „Marfuri”
                            302
              „Materiale consumabile”
                            303
        „Materiale de natura obiectelor de inventar”

In cazul in care achizitiile se fac de la persoane fizice, acestea se consemneaza intr-un borderou de achizitii si se inregistreaza direct prin casa.

                            %         =                  5311
                                                       „Casa in lei”
                           371
                        „Marfuri”
                           302
                „Materiale consumabile” 
                           303
     „Materiale de natura obiectelor de inventar”

b) Pentru marfurile si produsele cumparate care se vand ca atare, se va asigura evidenta la pret de vanzare cu amanuntul cu TVA (pret de raft), astfel ca inregistrarea in gestiune se va face astfel:

                       371                  =                        % 
          „Marfuri/analitic distinct”                            401 
                                        „Furnizori (la valoarea de achizitie fara TVA)”
                                                                        378   
                                   „Diferente de pret la marfuri (adaosul comercial)”
                                                                       4428
                                                                 „TVA neexigibila”

c) Realizarea portiilor alimentare, pe baza de retetar

  • Consum de materii prime, materiale:

    Conturi din grupa de conturi 60 (dupa natura)       =                %
                                                                                        301
                                                                                 „Materii prime” 
                                                                                        302 
                                                                     „Materiale consumabile”

  • Obtinerea portiilor alimentare:

                         345             =                     711
                   „Produse finite”               „Variatia stocurilor”

                    si descarcarea de gestiune:

                          711            =                     345
                 „Variatia stocurilor”               „Produse finite”

Consum de alte materiale necuprinse in retete, daca este cazul:

                            60            =                        %
              „Cheltuieli privind stocurile”                   301
                                                             „Materii prime”
                                                                      302
                                                         „Materiale consumabile”

d) Descarcarea gestiunii aferente vanzarii de marfuri (bauturi alcoolice si nealcoolice):

                           607          =                          371
                „Cheltuieli cu marfurile”                    „Marfuri”

e) Inregistrarea notei de plata intocmita clientului:

                           411         =                        %
                        „Clienti”                                701
                                              „Venituri din vanzari de produse finite”
                                                                    707 
                                                    „Venituri din vanzari de marfuri”
                                                                     4427
                                                               „TVA colectata”

EXEMPLU

Activitatea de comert (bar)

a) Aprovizionarea cu marfuri alimentare, nealimentare, materiale consumabile, produse de curatenie, vesela, alte obiecte de inventar, presupunand ca gestiunea de stocuri se va tine la costul de achizitie:

                          %            =                  401
                                                          „Furnizori” 
                        371
            „Marfuri/analitic distinct” 
                        302
             „Materiale consumabile”
                        303
    „Materiale de natura obiectelor de inventar”

b) Pentru marfurile si produsele cumparate care se vand ca atare, se va asigura evidenta la pret de vanzare cu amanuntul cu TVA (pret de raft), astfel ca inregistrarea in gestiune se va face astfel:

                          371               =                   % 
                      „Marfuri”                                  401 
                                        „Furnizori (la valoarea de achizitie fara TVA)”
                                                                    378 
                                   „Diferente de pret la marfuri (adaosul comercial)”
                                                                   4428
                                                              „TVA neexigibila”

c) Realizarea produselor combinate (cocktailuri), pe baza de retetar:

  • Consum de materii prime

                              60              =                %
                  „Cheltuieli privind stocurile”           301
                                                           „Materii prime”
                                                                  302
                                                      „Materiale consumabile”

  • Obtinerea produselor combinate

                          345                =                     711
                  „Produse finite”                     „Variatia stocurilor”

                   si descarcarea de gestiune

                          711                =                     345
                    „Variatia stocurilor”              „Produse finite”

  • Consum de alte materiale necuprinse in reteta cockteilului, daca este cazul

                              60            =                      %
                „Cheltuieli privind stocurile”                 301
                                                              „Materii prime”
                                                                     302
                                                        „Materiale consumabile”

d) Descarcarea gestiunii aferente vanzarii de marfuri (bauturi alcoolice si nealcoolice):

                            607           =                         371
               „Cheltuieli cu marfurile”                      „Marfuri”

e) Inregistrarea notei de plata intocmite clientului:

                            411          =                           %
                           „Clienti”                                  701
                                               „Venituri din vanzari de produse finite”
                                                                       707
                                                      „Venituri din vanzari de marfuri”
                                                                      4427
                                                                „TVA colectata”

EXEMPLU

Activitea de prestari servicii (hotel)

a) Aprovizionarea cu marfuri alimentare si nealimentare (pentru minibaruri), materiale consumabile, produse de curatenie, vesela, alte obiecte de inventar, presupunand ca gestiunea de stocuri se va tine la costul de achizitie:

                                   %             =                 401
                                                                „Furnizori”
                                  371 
                               „Marfuri”
                                  302
                    „Materiale consumabile”
                                  303
       „Materiale de natura obiectelor de inventar”

b) Pentru marfurile si produsele cumparate care se vand ca atare, se va asigura evidenta la pret de vanzare cu amanuntul cu TVA (pret de raft), astfel ca inregistrarea in gestiune se va face astfel:

                            371          =                        % 
                         „Marfuri”                                401
                                        „Furnizori (la valoarea de achizitie fara TVA)”
                                                                     378
                                   „Diferente de pret la marfuri (adaosul comercial)”
                                                                    4428
                                                             „TVA neexigibila”

c) Descarcarea gestiunii aferente vanzarii de marfuri (bauturi alcoolice si nealcoolice):

                           607               =                     371
                „Cheltuieli cu marfurile”                   „Marfuri”

d) Inregistrarea notei de plata intocmite clientului:

                          411               =                        %
                        „Clienti”                                     701
                                                „Venituri din vanzari de produse finite”
                                                                        707
                                                       „Venituri din vanzari de marfuri”
                                                                       4427
                                                                 „TVA colectata”

Pentru toate tipurile de activitati (restaurant, bar, hotel) consumul de materiale pentru curatenie se inregistreaza pe baza de bon de consum intocmit si aprobat de persoanele responsabile, inregistrandu-se astfel:

                           602             =                       302 
    „Cheltuieli cu materialele consumabile”    „Materiale consumabile”

ATENTIE

In concluzie, se observa ca in mare parte operatiunile desfasurate sunt similare pe cele 3 categorii de activitati, dar este esential ca respectivele operatiuni sa se inregistreze in contabilitate pe analitice distincte, in special cele care reflecta realizarea de venituri (venituri din comert, prestari servicii si produse preparate) si cele care reflecta achizitia si consumul de stocuri (materiale consumabile, produse finite si marfuri).

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X