email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni privind activitatea hoteliera

activitate hotelieracontabilitateoperatiuni economice



Reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni privind activitatea hoteliera

Reflectarea in contabilitate a operatiunilor economice desfasurate in cadrul unui hotel trebuie sa se efectueze in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 cu modificarile si completarile ulterioare.

In acest sens, trebuie avut in vedere faptul ca in cadrul unui hotel se desfasoara mai multe tipuri de activitati distincte, cum ar fi:

  • alimentatie publica (restaurant),
  • comert (bar) si
  • prestari servicii (cazarea in hotel).

Aceasta inseamna ca ne asteptam ca in cadrul unei activitati hoteliere sa intalnim toate cele 3 activitati, motiv pentru care conducerea societatii trebuie sa fie preocupata de organizarea contabilitatii pe tipurile de activitati desfasurate.

In cadrul celor 3 tipuri de activitati intalnim operatiuni distincte acestora, cum ar fi:

  • Alimentatia publica (restaurant) – aprovizionare cu marfuri alimentare si nealimentare, productia de produse alimentare, vanzarea de produse alimentare, intretinere, curatenie, obiecte de inventar (cum ar fi vesela, decoratiuni)
  • Comert (bar) – aprovizionare cu produse alcoolice, cu produse alimentare si nealimentare, intretinere, curatenie, obiecte de inventar (cum ar fi vesela, decoratiuni)
  • Prestari servicii (hotel): cazare clienti, activitati minibar, servire in camera, intretinere, curatenie, obiecte de inventar (cum ar fi vesela, decoratiuni), precum si alte servicii prestate clientilor (cum ar fi spalatorie, calcatorie, rezervari bilete), aprovizionare cu marfuri alimentare si nealimentare, produse alcoolice si non-alcoolice, vanzarea de produse alimentare.

In continuare prezentam in detaliu monografia contabila pe cele 3 tipuri de activitati.

EXEMPLU

Activitatea de alimentatie publica (restaurant)

De regula, pentru realizarea activitatii desfasurate de catre restaurantul unui hotel avem de a face cu urmatoarele tipuri de operatiuni a caror reflectare in contabilitate se face dupa cum urmeaza.

a) Aprovizionarea cu marfuri alimentare, nealimentare, materiale consumabile, produse de curatenie, vesela, alte obiecte de inventar, presupunand ca gestiunea de stocuri se tine la costul de achizitie:

                            %         =                   401
                                                        „Furnizori”
                            371
                        „Marfuri”
                            302
              „Materiale consumabile”
                            303
        „Materiale de natura obiectelor de inventar”

In cazul in care achizitiile se fac de la persoane fizice, acestea se consemneaza intr-un borderou de achizitii si se inregistreaza direct prin casa.

                            %         =                  5311
                                                       „Casa in lei”
                           371
                        „Marfuri”
                           302
                „Materiale consumabile” 
                           303
     „Materiale de natura obiectelor de inventar”

b) Pentru marfurile si produsele cumparate care se vand ca atare, se va asigura evidenta la pret de vanzare cu amanuntul cu TVA (pret de raft), astfel ca inregistrarea in gestiune se va face astfel:

                       371                  =                        % 
          „Marfuri/analitic distinct”                            401 
                                        „Furnizori (la valoarea de achizitie fara TVA)”
                                                                        378   
                                   „Diferente de pret la marfuri (adaosul comercial)”
                                                                       4428
                                                                 „TVA neexigibila”

c) Realizarea portiilor alimentare, pe baza de retetar

  • Consum de materii prime, materiale:

    Conturi din grupa de conturi 60 (dupa natura)       =                %
                                                                                        301
                                                                                 „Materii prime” 
                                                                                        302 
                                                                     „Materiale consumabile”

  • Obtinerea portiilor alimentare:

                         345             =                     711
                   „Produse finite”               „Variatia stocurilor”

                    si descarcarea de gestiune:

                          711            =                     345
                 „Variatia stocurilor”               „Produse finite”

Consum de alte materiale necuprinse in retete, daca este cazul:

                            60            =                        %
              „Cheltuieli privind stocurile”                   301
                                                             „Materii prime”
                                                                      302
                                                         „Materiale consumabile”

d) Descarcarea gestiunii aferente vanzarii de marfuri (bauturi alcoolice si nealcoolice):

                           607          =                          371
                „Cheltuieli cu marfurile”                    „Marfuri”

e) Inregistrarea notei de plata intocmita clientului:

                           411         =                        %
                        „Clienti”                                701
                                              „Venituri din vanzari de produse finite”
                                                                    707 
                                                    „Venituri din vanzari de marfuri”
                                                                     4427
                                                               „TVA colectata”

EXEMPLU

Activitatea de comert (bar)

a) Aprovizionarea cu marfuri alimentare, nealimentare, materiale consumabile, produse de curatenie, vesela, alte obiecte de inventar, presupunand ca gestiunea de stocuri se va tine la costul de achizitie:

                          %            =                  401
                                                          „Furnizori” 
                        371
            „Marfuri/analitic distinct” 
                        302
             „Materiale consumabile”
                        303
    „Materiale de natura obiectelor de inventar”

b) Pentru marfurile si produsele cumparate care se vand ca atare, se va asigura evidenta la pret de vanzare cu amanuntul cu TVA (pret de raft), astfel ca inregistrarea in gestiune se va face astfel:

                          371               =                   % 
                      „Marfuri”                                  401 
                                        „Furnizori (la valoarea de achizitie fara TVA)”
                                                                    378 
                                   „Diferente de pret la marfuri (adaosul comercial)”
                                                                   4428
                                                              „TVA neexigibila”

c) Realizarea produselor combinate (cocktailuri), pe baza de retetar:

  • Consum de materii prime

                              60              =                %
                  „Cheltuieli privind stocurile”           301
                                                           „Materii prime”
                                                                  302
                                                      „Materiale consumabile”

  • Obtinerea produselor combinate

                          345                =                     711
                  „Produse finite”                     „Variatia stocurilor”

                   si descarcarea de gestiune

                          711                =                     345
                    „Variatia stocurilor”              „Produse finite”

  • Consum de alte materiale necuprinse in reteta cockteilului, daca este cazul

                              60            =                      %
                „Cheltuieli privind stocurile”                 301
                                                              „Materii prime”
                                                                     302
                                                        „Materiale consumabile”

d) Descarcarea gestiunii aferente vanzarii de marfuri (bauturi alcoolice si nealcoolice):

                            607           =                         371
               „Cheltuieli cu marfurile”                      „Marfuri”

e) Inregistrarea notei de plata intocmite clientului:

                            411          =                           %
                           „Clienti”                                  701
                                               „Venituri din vanzari de produse finite”
                                                                       707
                                                      „Venituri din vanzari de marfuri”
                                                                      4427
                                                                „TVA colectata”

EXEMPLU

Activitea de prestari servicii (hotel)

a) Aprovizionarea cu marfuri alimentare si nealimentare (pentru minibaruri), materiale consumabile, produse de curatenie, vesela, alte obiecte de inventar, presupunand ca gestiunea de stocuri se va tine la costul de achizitie:

                                   %             =                 401
                                                                „Furnizori”
                                  371 
                               „Marfuri”
                                  302
                    „Materiale consumabile”
                                  303
       „Materiale de natura obiectelor de inventar”

b) Pentru marfurile si produsele cumparate care se vand ca atare, se va asigura evidenta la pret de vanzare cu amanuntul cu TVA (pret de raft), astfel ca inregistrarea in gestiune se va face astfel:

                            371          =                        % 
                         „Marfuri”                                401
                                        „Furnizori (la valoarea de achizitie fara TVA)”
                                                                     378
                                   „Diferente de pret la marfuri (adaosul comercial)”
                                                                    4428
                                                             „TVA neexigibila”

c) Descarcarea gestiunii aferente vanzarii de marfuri (bauturi alcoolice si nealcoolice):

                           607               =                     371
                „Cheltuieli cu marfurile”                   „Marfuri”

d) Inregistrarea notei de plata intocmite clientului:

                          411               =                        %
                        „Clienti”                                     701
                                                „Venituri din vanzari de produse finite”
                                                                        707
                                                       „Venituri din vanzari de marfuri”
                                                                       4427
                                                                 „TVA colectata”

Pentru toate tipurile de activitati (restaurant, bar, hotel) consumul de materiale pentru curatenie se inregistreaza pe baza de bon de consum intocmit si aprobat de persoanele responsabile, inregistrandu-se astfel:

                           602             =                       302 
    „Cheltuieli cu materialele consumabile”    „Materiale consumabile”

ATENTIE

In concluzie, se observa ca in mare parte operatiunile desfasurate sunt similare pe cele 3 categorii de activitati, dar este esential ca respectivele operatiuni sa se inregistreze in contabilitate pe analitice distincte, in special cele care reflecta realizarea de venituri (venituri din comert, prestari servicii si produse preparate) si cele care reflecta achizitia si consumul de stocuri (materiale consumabile, produse finite si marfuri).

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
activitate hotelieracontabilitateoperatiuni economice


Data aparitiei: 02 Iulie 2009

Votati articolul "Reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni privind activitatea hoteliera":
Rating:

Nota: 3.7 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X