email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monografie privind subventiile acordate

monografiesubventiicontabilitate

O societate are in curs de derulare mai multe proiecte de cercetare pentru care s-au primit si o serie de subventii. Care este modalitatea de inregistrare in contabilitatea firmei a acestei activitati de cercetare?

In determinarea tratamentului contabil corect al proiectelor de cercetare-dezvoltare finantate prin intermediul subventiilor, trebuie stabilite foarte clar urmatoarele 3 aspecte:

  • Daca sunt proiecte de cercetare conform definitiilor de mai jos, atunci acestea se recunosc in cheltuielile perioadei - 614 „Ch cu studiile si cercetarile”.
  • Daca sunt proiecte de dezvoltare care indeplinesc conditiile din legislatie acestea se recunosc ca si imobilizari prin contul 203 „Cheltuieli de dezvoltare” si se amortizeaza pe perioada contractului sau a duratei de utilizare prin intermediul contului 2803 „Amortizarea cheltuielilor de dezvoltare”.
  • Caracterul investitiilor de primit/primite: aferente activelor sau aferente veniturilor.

Conform IAS 38, cercetarea este investigarea originala si planificarea intreprinsa in scopul castigarii unor cunostinte sau intelesuri stiintifice si tehnice noi. Nicio imobilizare corporala care decurge din cercetare (sau din faza de cercetare a unui proiect intern) nu va fi recunoscuta. Cheltuielile cu cercetarea (sau cele din faza de cercetare a unui proiect intern) vor fi recunoscute drept cost atunci cand sunt generate.

Aceasta reglementare a fost preluata si in reglementarile contabile nationale (O.M.F.P. nr. 1.752/2005 cu modificarile si completarile ulterioare). In continutul acestora, identificam definitia cheltuielilor de dezvoltare ca potentiale imobilizari, in timp ce in cazul cercetarii se mentioneaza doar recunoasterea acestora ca si cheltuieli ale perioadei in care au fost generate.

74. - (1) Imobilizarile de natura cheltuielilor de dezvoltare sunt generate de aplicarea rezultatelor cercetarii sau a altor cunostinte, in scopul realizarii de produse sau servicii noi sau imbunatatite substantial, inaintea stabilirii productiei de serie sau utilizarii.

Pe de alta parte,
„219. - Contabilitatea cheltuielilor se tine pe feluri de cheltuieli, dupa natura lor, astfel:
a) cheltuieli de exploatare, care cuprind:
……..
- cheltuieli cu lucrarile si serviciile executate de terti, redevente, locatii de gestiune si chirii; prime de asigurare; studii si cercetari; cheltuieli cu alte servicii executate de terti (colaboratori); comisioane si onorarii; cheltuieli de protocol, reclama si publicitate; transportul de bunuri si personal; deplasari, detasari si transferari; cheltuieli postale si taxe de telecomunicatii, servicii bancare si altele;”

CLASA 6 – CONTURI DE CHELTUIELI

61. CHELTUIELI CU LUCRARILE SI SERVICIILE EXECUTATE DE TERTI


611. Cheltuieli cu intretinerea si reparatiile
612. Cheltuieli cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile
613. Cheltuieli cu primele de asigurare
614. Cheltuieli cu studiile si cercetarile”

„260. - Raportul administratorilor ofera, de asemenea, informatii despre:
a) evenimente importante aparute dupa sfarsitul exercitiului financiar;
b) dezvoltarea previzibila a entitatii;
c) activitatile din domeniul cercetarii si dezvoltarii; ...”

ATENTIE

In consecinta, cheltuielile de cercetare reprezinta cheltuieli ale perioadei (curente), in timp ce cheltuielile de dezvoltare, reprezinta imobilizari.

In cazul unor proiecte proprii (cercetare pentru uz intern), toate cheltuielile vor fi contabilizate dupa natura lor (materiale, salarii, amortizari), iar contabilitatea de gestiune va fi organizata pe proiecte.
In cazul in care o parte din activitatea de cercetare este atribuita unui subcontractor, se foloseste contul 614 „Cheltuieli cu studiile si cercetarile”, a carui functiune o redam mai jos.

Prezentam un text extras din Anexa 2007 – la Ordinul nr. 2.374/2007 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene.

Contul 614 „Cheltuieli cu studiile si cercetarile”

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor cu studiile si cercetarile.

In debitul contului 614 „Cheltuieli cu studiile si cercetarile” se inregistreaza:

  • valoarea studiilor si a cercetarilor executate de terti (401, 408, 471, 512, 542);
  • sume in curs de clarificare (473).

Din punctul de vedere al subventiilor, prezentam un text extras din Reglementarea 2005 – conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene”.

167. – Subventiile primite sau de primit de catre entitate se inregistreaza in contabilitate intr-un cont distinct.

7.8. SUBVENTII

193. - ( ) In categoria subventiilor se cuprind subventiile aferente activelor si subventiile aferente veniturilor.

Acestea pot fi primite de la: guvernul propriu-zis, agentii guvernamentale si alte institutii similare nationale si internationale.

(2) In cadrul subventiilor se reflecta distinct:

  • subventii guvernamentale;
  • imprumuturi nerambursabile cu caracter de subventii;
  • alte sume primite cu caracter de subventii.

194. - ( ) Subventiile aferente activelor reprezinta subventii pentru acordarea carora principala conditie este ca entitatea beneficiara sa cumpere, sa construiasca sau achizitioneze active imobilizate.

(2) O subventie guvernamentala poate imbraca forma transferului unui activ nemonetar, caz in care subventia si activul sunt contabilizate la valoarea justa.

(3) In conturile de subventii pentru investitii se contabilizeaza si donatiile pentru investitii, precum si plusurile la inventar de natura imobilizarilor corporale si necorporale.

195. - Subventiile aferente veniturilor cuprind toate subventiile, altele decat cele pentru active.

196. - Subventiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.

197. - ( ) Subventiile nu trebuie inregistrate direct in conturile de capital si rezerve.

(2) Subventiile pentru active, inclusiv subventiile nemonetare la valoarea justa, se inregistreaza in contabilitate ca subventii pentru investitii si se recunosc in bilant ca venit amanat. Venitul amanat se inregistreaza in contul de profit si pierdere pe masura inregistrarii cheltuielilor cu amortizarea sau la casarea ori cedarea activelor.

198. - ( ) Restituirea unei subventii referitoare la un activ se inregistreaza prin reducerea soldului venitului amanat cu suma rambursabila.

(2) Restituirea unei subventii aferente veniturilor se efectueaza fie prin reducerea veniturilor amanate daca exista, fie, in lipsa acestora, pe seama cheltuielilor.

(3) In masura in care suma rambursata depaseste venitul amanat sau daca nu exista un asemenea venit, surplusul, respectiv valoarea integrala restituita, se recunoaste imediat.

Conform IAS 20:

7. Subventiile guvernamentale, inclusiv subventiile nemonetare la valoarea justa, nu se recunosc pana cand nu exista suficienta siguranta ca:
(a) intreprinderea va respecta conditiile atasate acordarii lor; si ca
(b) subventiile vor fi primite.

8. O subventie guvernamentala nu este recunoscuta pana cand nu exista suficienta siguranta ca intreprinderea va respecta conditiile atasate acordarii acesteia, si ca subventia va fi primita. Primirea unei subventii nu furnizeaza ea insasi probe concludente asupra faptului ca toate conditiile atasate acordarii subventiei au fost sau vor fi indeplinite.

9. Maniera in care o subventie este primita nu afecteaza metoda de contabilitate ce urmeaza a fi adoptata cu privire la subventie. Iata de ce o subventie este inregistrata in contabilitate in aceeasi maniera, fie ca ea a fost primita in numerar, fie ca o reducere a unei datorii fata de guvern.

10. Un imprumut nerambursabil primit de la guvern este tratat drept subventie guvernamentala cand exista suficienta siguranta ca intreprinderea va respecta termenii stabiliti pentru nerambursarea imprumutului.

11. Odata ce o subventie guvernamentala este recunoscuta, orice datorie sau activ contingent este tratat in conformitate cu IAS 37, Provizioane, datorii si active contingente.

12. Subventiile guvernamentale se recunosc, pe o baza sistematica, in perioadele corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza a le compensa. Aceste subventii nu trebuie creditate direct in conturile de capital si rezerve.

Pentru tratarea acestor aspecte se vor avea in vedere si prevederile specifice din Ordinul nr. 664/2006 din 26/09/2006 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 823 din 06/10/2006 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Hotararii Guvernului nr. 1.853/2005 privind sprijinul direct al statului prin acordarea de subventii, in anul 2006, producatorilor agricoli din sectorul animalier si din sectorul piscicol, precum si a conditiilor de acordare a subventiilor, aprobate prin Ordinul
ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 94/2006.

EXEMPLU

Un cabinet medical achizitioneaza pentru laborator un analizator automat in valoare de 51.000 lei pentru care se primeste o subventie guvernamentala de 30.000 lei. Durata de amortizare este de 12 ani.

1) Achizitionare analizator:

                         2131              =          404               42.857 RON
                   „Echipament        „Furnizori de imobilizari”
                    tehnologic”

                        4426               =           404                8.143 RON
                 „TVA deductibila”    „Furnizori de imobilizari”

2) Contabilizarea subventiei de primit:

                          445             =            131               30.000 RON
                     „Subventii”     „Subventii guvernamentale
                                                  pentru investitii”

3) Incasarea efectiva a subventiei:

                           512            =              445               30.000 RON
                  „Conturi la banci”             „Subventii”

4) Amortizarea lunara a aparatului medical:

   (51.000/12ani/12 luni = 354,17 RON)

                          6811           =                2813             354,17 RON
            „Cheltuieli de exploatare      „Amortizarea instalatiilor,
                   privind amortizarile”             echipamentelor”

5) Cota parte lunara a subventiei ce majoreaza veniturile:

(30.000/12/12 luni = 208,33 RON)

                          131           =                 7584             208.33 RON
            „Subventii guvernamentale     „Venituri din subventii
                   pentru investitii”                 pentru investitii”

EXEMPLU

Se organizeaza realizarea unui studiu legat de necesitatea, gradul de utilizare si beneficiile utilizarii unui analizator medical. Acest studiu va fi finantat integral printr-o subventie guvernamentala.

1) Se realizeaza un studiu privind gradul optim de utilizare a analizatorului.

                         %            =                  401               5.950 RON
                                                       „Furnizori”
                         614                                                 5.000 RON
       „Cheltuieli cu studiile si cercetarile”
                         4426                                                  950 RON
                 „TVA deductibila”

2) Contabilizarea subventiei de primit:

                          445                =                741             5.000 RON
                  „Subventii”      „Venituri din subventii de exploatare”

Daca nu s-a efectuat cheltuiala inainte de primirea subventiei se inregistreaza initial:

                         445               =                 472              5.000 RON
                   „Subventii”             „Venituri inregistrate in avans”

Ulterior se recunoaste ca venit, cota aferenta cheltuielilor efectuate:

                         472               =                         741
   „Venituri inregistrate in avans”      „Venituri din subventii de exploatare”

3) Incasarea efectiva a subventiei: 

                          512               =                   445             5.000 RON
                 „Conturi la banci”                     „Subventii”

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
monografiesubventiicontabilitate


Data aparitiei: 17 August 2009

Votati articolul "Monografie privind subventiile acordate":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X