email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aspecte contabile si fiscale privind reevaluarea imobilizarilor corporale

imobilizari corporale

de drd. Narcisa Andrei - Coman

Reevaluarea imobilizarilor corporale la sfarsitul exercitiului financiar constituie tratamentul contabil alternativ prevazut de reglementarile contabile in vigoare – Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3055/2009. Tratamentul contabil de baza consta in prezentarea imobilizarilor in bilant la valoarea de intrare, mai putin ajustarile cumulate de valoare.

Aplicarea tratamentului alternativ de evaluare presupune ca, ulterior recunoasterii initiale a unei imobilizari corporale, aceasta sa fie prezentata in contabilitate la valoarea justa, in locul costului de achizitie/costului de productie sau al oricarei alte valori atribuite inainte acelui active. Prin valoare justa se intelege suma pentru care activul ar putea fi schimbat de bunavoie intre parti aflate in cunostinta de cauza in cadrul unei tranzactii cu pretul determinat obiectiv.

Principalele aspecte privind reevaluarea imobilizarilor corporale, cuprinse in reglementarile contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 3055/2009, se refera la: stabilirea valorii juste a activelor, frecventa reevaluarilor, inregistrarea contabila a rezultatului reevaluarii, tratamentul amortizarii aferente imobilizarilor reevaluate, tratamentul contabil al surplusului din reevaluare, cerinte de prezentare a informatiilor, aspecte prezentate succint in cele ce urmeaza.

Stabilirea valorii juste a imobilizarilor se realizeaza, conform reglementarilor contabile, pe baza unor evaluari efectuate, de regula, de profesionisti calificati in evaluare, membri ai unui organism profesional in domeniu, recunoscut national si international. Valoarea justa a imobilizarilor corporale este determinata, in general, plecand de la valoarea lor de piata.

Drd. Narcisa Andrei – Coman este unul dintre expertii contabili care scriu pentru
Revista Romana de Monografii Contabile

MONOGRAFII CONTABILE GASITI, EVIDENT, IN REVISTA DE MONOGRAFII CONTABILE
DETALII AICI. ESTE SIGURA REVISTA DE GEN

Reevaluarea se aplica simultan asupra intregii grupe din care face parte activul, respectiv asupra bunurilor de aceeasi natura si utilizari similare aflate in exploatarea unei entitati, pentru a se evita reevaluarea selectiva si raportarea in situatiile financiare anuale a unor valori care sunt o combinatie de costuri si valori calculate la date diferite.

ATENTIE!

Reevaluarile trebuie efectuate cu o regularitate suficient de mare, astfel incat valoarea contabila a imobilizarilor corporale sa nu difere substantial de cea care ar fi determinata folosind valoarea justa de la data bilantului.

Frecventa reevaluarilor depinde, deci, de evolutia valorii juste a imobilizarilor. Astfel, in situatia in care valoarea justa se modifica semnificativ de la un exercitiu financiar la altul, sunt necesare reevaluari anuale, in caz contrar, reevaluarile efectuate la un interval de 3-5 ani pot fi mai adecvate.

Rezultatul reevaluarii se determina prin compararea valorii contabile nete a activului cu valoarea justa, stabilita in urma reevaluarii.

Principalele aspecte referitoare la inregistrarea contabila a rezultatului reevaluarii si tratamentul contabil al amortizarii aferente activelor reevaluate si al surplusului din reevaluare, cuprinse in reglementarile contabile mentionate, pot fi sintetizate astfel:

Inregistrarea rezultatului reevaluarii

Cresterea fata de valoarea contabila neta se trateaza astfel:

- ca o crestere a rezervei din reevaluare, inregistrata in creditul contului 105 „Rezerve din reevaluare”, daca nu a existat o descrestere anterioara recunoscuta ca o cheltuiala aferenta acelui activ;

sau

- ca un venit reflectat in creditul contului 7813 „Venituri din ajustari pentru deprecierea imobilizarilor”), care sa compenseze cheltuiala cu descresterea recunoscuta anterior la acel activ (inregistrata in contul 6813 „Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea imobilizarilor”)

Descresterea valorii contabile nete se trateaza astfel:

- ca o cheltuiala cu intreaga valoare a deprecierii (cont 6813 „Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea imobilizarilor”), atunci cand in rezerva din reevaluare evidentiata in contul 105 „Rezerve din reevaluare” nu este inregistrata o suma referitoare la acel activ (surplus din reevaluare);

- ca o scadere a rezervei din reevaluare (prin debitul contului 105) prezentata in cadrul elementului „Capital si rezerve”, in limita soldului creditor al rezervei din reevaluare, iar eventuala diferenta ramasa neacoperita se inregistreaza ca o cheltuiala, prin debitul contului 6813 „Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea imobilizarilor”.

T

ratamentul contabil al amortizarii

La data reevaluarii activelor, amortizarea cumulata este tratata in unul din urmatoarele moduri:

- recalculata proportional cu schimbarea valorii contabile brute a activului, astfel incat valoarea contabila a activului, dupa reevaluare, sa fie egala cu valoarea sa reevaluata;

sau

- eliminata din valoarea contabila bruta a activului, iar valoarea neta, determinata in urma corectarii cu ajustarile de valoare, este recalculata la valoarea reevaluata a activului.

Amortizarea calculata pentru imobilizarile corporale reevaluate se inregistreaza in contabilitate incepand cu exercitiul financiar urmator celui pentru care s-a efectuat reevaluarea.

Regulile privind amortizarea se aplica activului, avand in vedere valoarea acestuia, determinata in urma reevaluarii.

Tramentul surplusului din reevaluare

Surplusul din reevaluare, evidentiat in contul 105 „Rezerve din reevaluare”, se capitalizeaza prin transferul direct in rezerve, prin creditul contului 1065 „Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare” (analitic distinct), atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat, respectiv la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare sau pe masura ce activul este folosit de entitate.

Nicio parte din rezerva din reevaluare nu poate fi distribuita, direct sau indirect, cu exceptia cazului in care activul reevaluat a fost valorificat, situatie in care surplusul din reevaluare reprezinta castig efectiv realizat. In consecinta, consideram ca numai sumele reflectate in contul 1065 „Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare” aferente activelor vandute pot fi distribuite, nu si cele inregistrate in contul 105 „Rezerve din reevaluare”.

 

Prezentarea informatiilor

In cazul in care se efectueaza reevaluarea, in notele explicative trebuie prezentate, separat, pentru fiecare element din bilant de natura imobilizarilor corporale reevaluate, urmatoarele informatii: valoarea la cost istoric a imobilizarilor reevaluate si suma ajustarilor cumulate de valoare sau valoarea la data bilantului a diferentei dintre valoarea rezultata din reevaluare si cea reprezentand costul istoric si, atunci cand este cazul, valoarea cumulata a ajustarilor suplimentare de valoare.

Totodata, entitatile trebuie sa prezinte in notele explicative informatii referitoare la: valoarea rezervei din reevaluare la inceputul exercitiului financiar, diferentele din reevaluare transferate la rezerva din reevaluare in cursul exercitiului financiar, sumele capitalizate sau transferate intr-un alt mod din rezerva din reevaluare in cursul exercitiului financiar, prezentandu-se natura oricarui astfel de transfer, cu respectarea legislatiei in vigoare, valoarea rezervei din reevaluare la sfarsitul exercitiului financiar. Aceste informatii trebuie prezentate indiferent daca valoarea rezervei a fost modificata sau nu in cursul exercitiului financiar.

Drd. Narcisa Andrei – Coman este unul dintre expertii contabili care scriu pentru
Revista Romana de Monografii Contabile

MONOGRAFII CONTABILE GASITI, EVIDENT, IN REVISTA DE MONOGRAFII CONTABILE
DETALII AICI. ESTE SIGURA REVISTA DE GEN

EXEMPLU

O societate constructoare de masini are in evidenta un echipament tehnologic achizitionat la sfarsitul lunii decembrie 2007, la valoarea de intrare de 7.200 lei.

Durata de viata utila a activului, utilizata pentru inregistrarea amortizarii contabile este de 10 ani si corespunde cu durata normala de amortizare utilizata pentru calculul amortizarii fiscale, conform legislatiei in domeniu. Metoda de amortizare folosita este cea liniara.

La data de 30 iunie 2009 societatea vinde echipamentul unei alte societati, la un pret de vanzare negociat de 7.800 lei.

Informatii suplimentare

Societatea aplica tratamentul alternativ permis cu privire la reevaluarea imobilizarilor corporale. Astfel, la finele exercitiului financiar 2008, echipamentul tehnologic a fost reevaluat la valoarea justa de 8.000 lei (rezultand o crestere fata de valoarea contabila neta a activului), in baza unei evaluari efectuate de catre un evaluator autorizat.

Metodologia de reevaluare adoptata este cea bazata pe valori nete, astfel incat, la fiecare reevaluare amortizarea calculata este eliminata din valoarea contabila bruta a activelor.

Capitalizarea surplusului din reevaluare se realizeaza la data scoaterii din evidenta a activului.

 

Perioada

Valoare de inregistrare

Amortizare

Valoare contabila neta

Valoare justa

Diferente din reevaluare

dec. 2007

7.200

-

7.200

7.200

-

an 2008

7.200

720

6.480

8.000

(31.12.2008)

1.520

(crestere)

Rezulta o crestere a valorii activului, care va fi evidentiata in creditul contului 105 „Rezerve din reevaluare”

ian.- iun. 2009

8.000

444*

7.556

(30.06.2009)

*din care, 296 lei amortizare aferenta perioadei ianuarie – aprilie 2009

148 lei amortizare aferenta perioadei mai – iunie 2009

30 decembrie 2007

§ Inregistrarea achizitiei imobilizarii corporale:

2131 = 404 7.200 lei

„Echipamente tehnologice „Furnizori de imobilizari”

(masini, utilaje si instalatii de lucru)”

 

Pentru simplificare, nu s-a luat in calcul taxa pe valoarea adaugata, tratamentul fiscal al acesteia fiind prevazul de Codul fiscal.

Calculul amortizarii:

- amortizare anuala: 7.200 lei/10 ani = 720 lei

- amortizare lunara (7.200 lei/10 ani/12 luni = 60 lei)

Exercitiul financiar 2008

§ Inregistrarea amortizarii lunare incepand cu data de 01 ianuarie 2008:

6811 = 2813 60 lei

„Cheltuieli de exploatare privind „Amortizarea instalatiilor,

amortizarea imobilizarilor” mijloacelor de transport,

animalelor si plantatiilor”

 

Amortizarea aferenta exercitiului financiar 2008 : 60 lei/luna x 12 luni = 720 lei

31 decembrie 2008

Valoarea justa a echipamentului la data de 31.12.2008 = 8.000 lei

§ Anularea amortizarii din valoarea contabila bruta a activului:

2813 = 2131 720 lei

„Amortizarea instalatiilor, „Echipamente tehnologice

mijloacelor de transport, (masini, utilaje si instalatii de lucru)”

animalelor si plantatiilor”

Drd. Narcisa Andrei – Coman este unul dintre expertii contabili care scriu pentru
Revista Romana de Monografii Contabile

MONOGRAFII CONTABILE GASITI, EVIDENT, IN REVISTA DE MONOGRAFII CONTABILE
DETALII AICI. ESTE SIGURA REVISTA DE GEN

§ Inregistrarea cresterii valorii activului:

2131 = 105/A 1.520 lei

„Echipamente tehnologice (masini, „Rezerve din reevaluare” /

utilaje si instalatii de lucru)” echipament

tehnologic A

· valoarea reevaluata (justa) este de 8.000 lei;

· durata de utilizare ramasa: 9 ani;

· amortizarea anuala: 888 lei (8.000 lei/9 ani)

· amortizare lunara: 74 lei, din care: - 60 lei, aferenta costului de achizitie

- 14 lei, aferenta rezervei din reevaluare

Exercitiul financiar 2009

§ Inregistrarea amortizarii lunare, incepand cu data de 01 ianuarie 2009, potrivit noii valori rezultate din reevaluare:

6811 = 2813 74 lei

„Cheltuieli de exploatare privind „Amortizarea instalatiilor,

amortizarea imobilizarilor” mijloacelor de transport,

animalelor si plantatiilor”

 

Amortizare aferenta perioadei ianuarie – iunie 2009 = 74 lei/luna x 6 luni = 444 lei, din care:

· amortizare aferenta perioadei ianuarie – aprilie 2009: 296 lei;

· amortizare aferenta perioadei mai – iunie 2009: 148 lei

30 iunie 2009

§ Inregistrarea facturii de vanzare a echipamentului tehnologic:

461 = 7583 7.800 lei

„Debitori diversi” „Venituri din vanzarea activelor

si alte operatii de capital”

NOTA!

Regimul fiscal al taxei pe valoarea adaugata este cel prevazut de Codul fiscal.

§ Inregistrarea scoaterii din evidenta a echipamentului tehnologic vandut:

% = 2131 8.000 lei

„Echipamente tehnologice (masini,

2813 utilaje si instalatii de lucru)” 444 lei

„Amortizarea instalatiilor, mijloacelor

de transport

animalelor si plantatiilor”

6583 7.556 lei

„Cheltuieli privind activele cedate

si alte operatii de capital”

§ Capitalizarea surplusului din reevaluare, prin transferul direct in rezerve, la scoaterea din evidenta a activului:

105/A = 1065/A 1.520 lei

„Rezerve din reevaluare” „Rezerve reprezentand surplusul realizat din

echipament tehnologic A rezerve din reevaluare”/ echipament tehnologic A

ATENTIE!

Tratamentul fiscal aplicabil r ezervelor din reevaluarea imobilizarilor corporale este reglementat de……CONTINUA AICI

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile


Atentie: au aparut monografii anului 2022!

Ai la dispozitie 70 monografii:

- noi-noute, variate, complexe, actuale, controversate si legale
- grupate pe domenii de cel mai mare interes
- usor de accesat, usor de inteles, usor de aplicat
- gata de personalizat cu datele operatiunilor tale

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
imobilizari corporale

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 17 Februarie 2010


Votati articolul "Aspecte contabile si fiscale privind reevaluarea imobilizarilor corporale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 17 Februarie 2010 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X