Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Reevaluare cladire si balanta. Cum procedam la transfer conturi?

Data aparitiei: 12 Ianuarie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Reevaluare cladirebalnataomfp 1802rezultat reportatcontribuabil

In urma unei reevaluari a unei cladiri care apoi a fost vanduta (in anul 2007), ramane in balanta o suma destul de mare in contul 106 Rezve din reevaluare cladiri.

In curand societatea in cauza o sa fuzioneze cu o alta societate (prima fiind societatea absorbita). Ce se intampla cu acesta suma in momentul transferul conturilor din balanta firmei absorbite in balanta celeilalte societati?

 Se va achita 16% pe aceasta suma chiar daca nu se schimba destinatia ei (va ramane tot pe rezerve din reevaluare)?

Din punct de vedere fiscal consideram aplicabile prevederile de la art. 22 alin. (5) din Codul fiscal, ce stabileste modul de aplicare a impozitarii rezervelor ce au fost deduse la calculul impozitului pe profit, dupa cum urmeaza: "(5) Reducerea sau anularea oricarui provizion ori a rezervei care a fost anterior dedusa se include in veniturile impozabile, indiferent daca reducerea sau anularea este datorata modificarii destinatiei provizionului sau a rezervei, distribuirii provizionului sau rezervei catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii, fuziunii contribuabilului sau oricarui alt motiv. Prevederile prezentului alineat nu se aplica daca un alt contribuabil preia un provizion sau o rezerva in legatura cu o divizare sau fuziune, reglementarile acestui articol aplicandu-se in continuare acelui provizion sau rezerva. "
 
Obeservam ca acest temei normativ nu considera o distribuiere de rezerve si nici nu obliga la impozitare, o rezerva ca urmare a operatiilor de fuziune, atat timp cat aceasta se preaia in forma si valoarea existenta anterior.
 
In concluzie raspunzand punctual la intrebare nu se va achita 16% pentru preluarea rezervei de reevalure prin fuziune, atata timp cat aceasta nu este distribuita la participantii la societate.
 


Din punct de vedere contabil noile reglementari enumerate   la pct. 109 alin. (3) din OMFP 1802/2014 privind contabilitatea obliga operatorii economici ca la prima aplicare a reglementarilor contabile sa retrateze rezerva din reevaluare. Aceasta se va inregistra in contul 1175 "Rezultatul reportat reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare".

Autor: Consultantul fiscal Adrian Benta pentru www.portalcontabilitate.ro






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X