Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Spatiu inchiriat folosit ca sediu social: cheltuielile sunt deductibile?

Data actualizarii: 19 Martie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
sediu socialcheltuielideductibile

 

Intrebare

Cheltuielile de reparatii, imbunatatiri, efectuate la un spatiu care este inchiriat si functioneaza ca locuinta sociala sunt integral deductibile?

Mentionam faptul ca exista un contract de inchiriere pe o durata de 6 ani si toate cheltuielile care s-au efectuat vor fi amortizate esalonat in aceasta perioada. Este corect?

Raspuns

2. Reglementarile contabile in vigoare mentioneaza la punctul 111 ca amortizarea imobilizarilor corporale concesionate, inchiriate sau in locatie de gestiune se calculeaza si se inregistreaza in contabilitate de catre entitatea care le are in proprietate. Se supun, de asemenea, amortizarii investitiile efectuate la imobilizarile corporale luate cu chirie, pe durata contractului de inchiriere. La expirarea contractului de inchiriere, valoarea investitiilor efectuate si a amortizarii corespunzatoare se cedeaza proprietarului imobilizarii. In functie de clauzele cuprinse in contractul de inchiriere, transferul poate reprezenta o vanzare de active sau o alta modalitate de cedare. Inregistrarea in contabilitate a operatiunilor se efectueaza conform prezentelor reglementari.

Astfel daca spatiul inchiriat este amenajat veti amortiza aceste costuri pe durata contractului de inchiriere. Spatiul amenajat trebuie utilizat activitatea companiei in coreclatie cu generarea veniturilor, pentru a fi costuri deductibile.

Codul Fiscal limiteaza deductibilitatea costurilor astfel:

Art 21 (3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:

l) cheltuielile pentru functionarea, intretinerea si repararea locuintelor de serviciu situate in localitatea unde se afla sediul social sau unde societatea are sedii secundare, deductibile in limita corespunzatoare suprafetelor construite prevazute de Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care se majoreaza din punct de vedere fiscal cu 10%;

Art 24 (11) Amortizarea fiscala se calculeaza dupa cum urmeaza:

g) pentru locuintele de serviciu, amortizarea este deductibila fiscal pana la nivelul corespunzator suprafetei construite prevazute de legea locuintei;

Astfel baza dvs trebuie sa fie Legea Locuintei de unde va culegeti datele si aplicati limita de deductibilitatea costurilor dvs.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X