email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificarea legislatiei achizitiilor publice

achizitiipublicelegislatieConsiliul National de Solutionare a Contestatiilor

 

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, unul din actorii principali ai sistemului de achizitii publice, a transmis HotNews.ro o serie de modificari in legislatie pe care le-a propus Guvernului. Intre acestea - posibilitatea incheierii contractelor dupa ce Consiliul se pronunta asupra unei contestatii, indiferent daca decizia este atacata sau nu in justitie.

Motivul: solutionarea contestatiilor in justitie poate dura luni intregi astfel incat proiectele cu fonduri europene, spre exemplu, sunt blocate pe termen lung, asa cum declara beneficiarii de finantare si cum reiese dintr-un articol publicat recent de HotNews.ro. Vezi integral propunerile CNSC in documentul atasat.

Principala modificare propusa CNSC se refera la "posibilitatea autoritatii contractante de a incheia contractul indiferent daca decizia CNSC este atacata sau nu cu plangere.

Se reduce astfel perioada necesara incheierii contractului de achizitie publica", arata documentul transmis de CNSC HotNews.ro. Aceasta modificare apare la articolul 277 alin. (3) din OUG 34/2006: In cazul primirii unei contestatii de catre Consiliu si de catre autoritatea contractanta...  autoritatea contractanta nu are dreptul de a incheia contractul pana la data expirarii termenului prevazut la art. 281 alin. (1), daca partea interesata nu a introdus plangere la instanta judecatoreasca competenta", la care CNSC propune eliminarea sintagmei „daca partea interesata nu a introdus plangere la instanta judecatoreasca competenta”.

Practic, autoritatile contractante (care, in cazul proiectelor cu fonduri europene sunt toti beneficiarii publici sau privati care incheie contracte de achizitii cu valori peste pragurile prevazute de legislatie) ar putea astfel sa incheie contractele inainte de a astepta decizia Curtii de Apel asupra unei contestatii depuse in procesul de achizitii publice.

Potrivit unor surse din institutiile de resort, aceasta varianta ar fi agreata de Comisia Europeana. Recent, Operatorii regionali de apa si canalizare care deruleaza proiecte de mediu de pana la 100 milioane de euro s-au plans, in cadrul unui seminar, ca actiunile in justitie blocheaza proiectele luni intregi, uneori chiar un an.

O alta modificare propusa de CNSC se refera la abrogarea art. 256 – (2) din OUG 34/2006. Acest alineat din articol prevede in prezent ca "litigiile privind procedurile de atribuire de servicii si/sau lucrari aferente infrastructurii de transport de interes national, asa cum este definita de legislatia in vigoare, sunt de competenta exclusiva a Curtii de Apel Bucuresti". CNSC motiveaza abrogarea alineatului: "Comisia Europeana a pus in discutie exceptarea domeniului transporturilor de la sistemul general de contestatii".

Reprezentantii CNSC precizeaza ca propunerile au fost transmise Secretariatului General al Guvernului si Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice. Saptamana trecuta, reprezentantii acestei Autoritati au declarat pentru HotNews.ro ca pregatesc un proiect legislativ cu modificari ale legislatiei de achizitii publice.

CNSC a mai transmis HotNews.ro puncte de vedere asupra unui alt proiect de lege in domeniul achizitiilor publice, initiat in 2007, aflat la Camera Deputatilor. Ultima informatie despre stadiul acestui proiect de lege dateaza din 05.03.2009.

CNSC a explicat pentru HotNews.ro ca nu sustine, din documentul amintit, initiativele precum prelungirea mandatului presedintelui Consiliului sau eliminarea sporului de 75% la salariu pentru angajatii Consiliului (mai multe informatii in documentul atasat - Puncte de vedere Proiect de Lege 821/2007)

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
achizitiipublicelegislatieConsiliul National de Solutionare a Contestatiilor


Data aparitiei: 31 Martie 2010

Votati articolul "Modificarea legislatiei achizitiilor publice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X