email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Din 2012 se abroga scutirea de la obligatia conducerii contabilitatii de catre persoanele fizice

Centralizatorul legislatiei fiscalemodificari codul fiscal 2012cheltuieli deductibileconducerea contabilitatii




In 2011, Codul fiscal a suferit mai multe modificari, urmand ca unele dintre acestea sa intre in vigoare incepand cu noul an. In ceea ce priveste depunerea declaratiilor 100, 300 si 710, Ministerul de Finante a emis Ordinul ANAF 3642 prin care stabileste ca procedura de depunere va fi efectuata prin transmitere la distanta, cu semnatura electronica sau la registratura unitatii fiscale, pe suport CD, si listate pe hartie, semnate/stampilate corespunzator.

In noul an, unele modificari suferite de Codul fiscal se refera la incidenta fiscala a activitatii efectuate de contribuabilii declarati inactivi si inscrisi in Registrul Contribuabililor Inactivi. In acest sens poate fi consultat Ordinul 3.578 din 12 decembrie 2011. Legea stabileste ca, in cazul in care acesti contribuabili efectueaza activitati economice in perioada  de inactivitate, se va colecta TVA si se va plati impozit pe profit/venit. De asemenea, prevederile nu acorda dreptul de deducere a TVA-ului sau a cheltuielilor ocazionate cu achizitiile.

Daca vechea lege prevedea ca deducerile de amortizare sa fie determinate fara a se tine cont de amortizarea contabila, incepand cu 2012, daca sunt inlocuite parti componente ale mijloacelor fixe amortizabile/imobilizarilor necorporale cu valoare fiscala ramasa neamortizata, acele cheltuieli care constau in valoarea fiscala ramasa neamortizata aferenta partilor inlocuite sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil.

Tot in ceea ce priveste cheltuielile deductibile, sunt incluse in aceasta categorie cele asociate cu beneficiile acordate salariariatilor in instrumente de capitaluri cu decontare in numerar la momentul acordarii efective a beneficiilor, in situatia in care acestea se supun impozitului potrivit dispozitiilor titlului III, cu impozitul pe venit retinut la salariat.

Nu se modifica sectiunea referitoare la exceptiile care acorda deducerea integrala a cheltuielilor cu combustibilii vehiculelor utilizate exclusiv pentru:  interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vânzari si de agenti de recrutare a fortei de munca; vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi; vehiculele utilizate pentru închirierea catre alte persoane, inclusiv pentru desfasurarea activitatii de instruire in cadrul scolilor de soferi.

In privinta impozitului pe venit pentru persoanele fizice, se introduce o scutire de la plata impozitului in cazul veniturilor obtinute in urma valorificarii bunurilor mobile sub forma deseurilor prin centrele de colectare, in vederea dezmembrarii, care fac obiectul programelor nationale finantate din bugetul de stat sau din alte fonduri publice.

Atentie! Se abroga scutirea de la obligatia conducerii contabilitatii de catre persoanele fizice impozitate prin norma de venit.

Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit au obligatia sa completeze numai partea din Registrul-jurnal de incasari si plati referitoare la incasari, potrivit reglementarilor contabile elaborate in acest scop.

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Centralizatorul legislatiei fiscalemodificari codul fiscal 2012cheltuieli deductibileconducerea contabilitatii


Data aparitiei: 04 Ianuarie 2012

Votati articolul "Din 2012 se abroga scutirea de la obligatia conducerii contabilitatii de catre persoanele fizice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X