Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Noile reguli pentru inspectia fiscala din 2016. Ce se modifica?

Data aparitiei: 03 Decembrie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
inspectia fiscala2016codul de procedura fiscalaavizul de inspectie fiscalacontrolul electronic

Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala aduce noi reglementari pentru derularea controalelor la firme. Astfel, inspectia fiscala se va desfasura in 2016 dupa noi reguli. Clarificarea legislatiei a insemnat o mai mare atentie acordata acestei proceduri care naste de multe ori controverse.

Fata de prevederile actuale, din 2016 inspectia fiscala se aplica si platitorului, nu doar contribuabilului. Prin platitor intelegem persoana care indeplineste unele obligatii de plata sau declarative in numele contribuabilului.

De asemenea, inspectia fiscala se poate extinde asupra tuturor raporturilor relevante pentru impozitare, daca acestea prezinta interes pentru aplicarea legislatiei fiscale/contabile

Noul Cod de procedura fiscala, valabil din 2016, reglementeaza cele doua forme de inspectie fiscala:

a) inspectia fiscala generala, care reprezinta activitatea de verificare a modului de indeplinire a tuturor obligatiilor fiscale si a altor obligatii prevazute de legislatia fiscala si contabila ce revin unui contribuabil/platitor, pentru o perioada de timp determinata;

b) inspectia fiscala partiala, care reprezinta activitatea de verificare a modului de indeplinire a uneia sau mai multor obligatii fiscale, precum si a altor obligatii prevazute de legislatia fiscala si contabila, ce revin unui contribuabil/platitor pentru o perioada de timp determinata.

Pe baza analizei de risc, organul de inspectie fiscala decide asupra efectuarii unei inspectii fiscale generale sau partiale.

Totodata, incepand cu 1 ianuarie 2016, pentru efectuarea inspectiei fiscale se pot folosi urmatoarele metode de control:

a) verificarea prin sondaj, care consta in activitatea de verificare selectiva a documentelor si operatiunilor semnificative, care stau la baza modului de calcul, de evidentiere si de plata a obligatiilor fiscale;

b) verificarea exhaustiva, care consta in activitatea de verificare a tuturor documentelor si operatiunilor, care stau la baza modului de calcul, de evidentiere si de plata a obligatiilor fiscale;

c) controlul electronic, care consta in activitatea de verificare a contabilitatii si a surselor acesteia, prelucrate in mediu electronic, utilizand metode de analiza, evaluare si testare asistate de instrumente informatice specializate. - Atragem atentia asupra faptului ca aceasta metoda reprezinta elementul de noutate pentru 2016.

Selectarea documentelor si a operatiunilor semnificative se apreciaza de inspector. In cazul efectuarii inspectiei fiscale de catre organul fiscal central, prin ordin al presedintelui A.N.A.F. se pot aproba metode si proceduri de sondaj.


Potrivit art. 122, avizul de inspectie fiscala se comunica contribuabilului/platitorului, inainte de inceperea inspectiei fiscale, astfel:
a) cu 30 de zile pentru marii contribuabili;
b) cu 15 zile pentru ceilalti contribuabili/platitori.

Inaintea desfasurarii inspectiei fiscale, organul de inspectie fiscala are obligatia sa instiinteze,
in scris, contribuabilul/platitorul in legatura cu actiunea care urmeaza sa se desfasoare, prin
transmiterea unui aviz de inspectie fiscala.


Contribuabilul/Platitorul trebuie informat pe parcursul desfasurarii inspectiei fiscale despre aspectele constatate in cadrul actiunii de inspectie fiscala, iar la incheierea acesteia, despre constatarile si consecintele lor fiscale.

Organul de inspectie fiscala comunica contribuabilului/platitorului proiectul de raport de inspectie fiscala, in format electronic sau pe suport hartie, acordandu-i acestuia posibilitatea de a-si exprima punctul de vedere. in acest scop, odata cu comunicarea proiectului de raport, organul de inspectie fiscala comunica si data, ora si locul la care va avea loc discutia finala.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X