email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum tratam contabil si fiscal activitatea desfasurata prin intermediul sediilor permanente din strainatate

contabilitate sedii permanentesituatiile financiare anualeevidenta contabila proprieevidenta decontariimpozit pe profit

Societatile care au subunitati organizeaza si conduc contabilitatea astfel incat sa fie disponibile informatiile necesare privind activitatea desfasurata de aceste subunitati. Activitatea desfasurata in strainatate de subunitatile fara personalitate juridica, care apartin persoanelor juridice cu sediul in Romania, se include in situatiile financiare ale persoanei juridice romane si se raporteaza pe teritoriul Romaniei.

Astfel, Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate prevede ca subunitatile fara personalitate juridica, care apartin persoanelor juridice cu sediul in Romania, organizeaza si conduc evidenta contabila proprie, astfel incat aceasta sa permita determinarea informatiilor si a obligatiilor prevazute de lege, iar persoanele juridice carora le apartin sa poata intocmi situatii financiare anuale.

Activitatea desfasurata in strainatate de subunitatile fara personalitate juridica, care apartin persoanelor juridice cu sediul in Romania, se include in situatiile financiare ale persoanei juridice romane si se raporteaza pe teritoriul Romaniei, cu respectarea prevederilor Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate.

Asadar, societatile din Romania care au sedii permanente in strainatate tin evidenta contabila a operatiunilor efectuate de catre aceste sedii permanente conform reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, similar activitatilor desfasurate in Romania. Evidenta se organizeaza distinct, astfel incat sa se poata delimita operatiunile efectuate de aceste sedii. Contabilitatea operatiunilor efectuate in valuta se tine atat in moneda nationala  - la cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunii, cat si in valuta. Diferentele de curs se inregistreaza conform reglementarilor contabile aplicabile.


Evidenta decontarilor intre societate si sediul permanent din strainatate (transfer stocuri, valori materiale, venituri si cheltuieli) se efectueaza cu ajutorul contului 481 "Decontari intre unitate si subunitati. La intocmirea situatiilor financiare anuale contul 481 nu prezinta sold.

Impozitele si TVA datorate in statul in care isi desfasoara activitatea prin intermediul sediului permanent nu se inregistreaza in conturile de taxe si impozite datorate bugetului de stat, respectiv in conturile de TVA (4426,4427, 4423, 4424) ci se inregistreaza cu ajutorul conturilor 461, respectiv 462 – analitice distincte.

Pentru activitatile desfasurate pe teritoriul altor state se vor avea in vedere obligatiile privind inregistrarea unui sediu permanent (conform legislatiei din aceste state si conventiilor de evitare a dublei impuneri, daca exista).

In cazul platitorilor de impozit pe profit, entitatile care desfasoara activitati supuse impozitului in strainatate pot beneficia de credit fiscal fiscal in Romania. Entitatile platitoare de impozit pe profit datoreaza in Romania impozit pe profit petru activitatile desfasurate atat in Romania cat si in strainatate, conform art. 14 din Codul fiscal. Daca plateste impozit in strainatate, in Romania entitatea beneficiaza de credit fiscal in conditiile prevazute la art. 39 din Codul fiscal.


Creditul acordat pentru impozitele platite unui stat strain intr-un an fiscal nu poate depasi impozitul pe profit, calculat prin aplicarea cotei de impozit pe profit de 16% la profitul impozabil obtinut in statul strain, determinat in conformitate cu regulile prevazute in Titlul II din Codul fiscal. Creditul se acorda din impozitul pe profit calculat pentru anul in care impozitul a fost platit statului strain, daca se prezinta documentatia corespunzatoare, conform prevederilor legale, care atesta plata impozitului in strainatate.

Pentru activitatile desfasurate pe teritoriul altor state entitatile trebuie sa respecte legislatia aplicabila in aceste state. In functie de natura activitatilor desfasurate acestora le poate reveni obligatia de inregistrare in scopuri de TVA in aceste state. Dupa inregistrarea in scopuri de TVA se vor indeplini toate obligatiile declarative si de plata in acest stat, conform legislatiei interne.

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contabilitate sedii permanentesituatiile financiare anualeevidenta contabila proprieevidenta decontariimpozit pe profit


Data aparitiei: 12 Septembrie 2016

Votati articolul "Cum tratam contabil si fiscal activitatea desfasurata prin intermediul sediilor permanente din strainatate":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X