email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Luni, ultima zi pentru depunerea declaratiilor pe 2009

impozit minimimpozit profitformularul 101

 

Companiile romanesti sau subsidiarele celor din strainatate care nu si-au definitivat situatia financiara anuala pana pe 25 februarie sunt asteptate la Fisc pana pe 26 aprilie.

Companiile din Romania si bancile au termen pana luni, 26 aprilie, pentru depunerea declaratiilor anuale de impozit pe profit si pentru plata sumei aferente. Data-limita este 25 aprilie, insa, deoarece in 2010 aceasta zi este duminica, termenul s-a extins cu o zi, pana luni.

Astfel, sunt asteptate declaratiile fiscale ale bancilor comerciale, companiilor romanesti si straine si ale organizatiilor nonprofit. In plus, trebuie sa depuna aceasta declaratie si contribuabilii care obtin cea mai mare parte a veniturilor din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura.

Atentie, nu trebuie sa depuna la Fisc formularul 101 firmele care si-au definitivat inchiderea exercitiului financiar 2009 pana pe 25 februarie 2010, spune Luminita Hosu, director economic la Expert Star Consulting.

Potrivit specialistului, contribuabilii care nu au definitivat pana la data de 25 februarie inchiderea exercitiului financiar anterior trebuie sa plateasca o suma egala cu impozitul calculat si evidentiat pentru trimestrul trei al anului 2009, urmand ca plata finala a impozitului pe profit pentru anul fiscal sa se efectueze pana la 26 aprilie.

„Pentru calculul impozitului pe profit aferent trimestrului al IV-lea al anului 2009, din impozitul pe profit calculat cumulat de la inceputul anului se scade impozitul pe profit aferent perioadei precedente, inclusiv impozitul minim datorat, dupa caz, pana la nivelul impozitului minim datorat in cursul anului fiscal”, a explicat Luminita Hosu.

Formularul poate fi depus personal sau on-line

Ea precizeaza ca, pentru a clarifica la cat se ridica birul pe care il vor plati firmele, acestea trebuie sa compare impozitul pe profit datorat la sfarsitul anului fiscal cu impozitul minim anual, fiind obligate sa achite suma cea mai mare.

Mai multe detalii in privinta completarii declaratiei anuale puteti gasi chiar pe pagina de start a site-ului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), www.anaf.ro. La rubrica „Noutati” puteti deschide documentul „Completarea declaratiei anuale de impozit pe profit (101)”.

Dupa ce este completat, formularul 101 poate fi depus fie personal, pe suport de hartie sau electronic, de reprezentantul societatii, la administratia financiara de care apartine contribuabilul fie pe internet, pe pagina ANAF.

Pentru a depune declaratia on-line, contabilul are nevoie de un certificat digital. Contra unei sume de aproximativ 60 de euro, solicitantul va primi de la una dintre cele trei companii acreditate de stat, un dispozitiv asemanator unui memory stick cu ajutorul caruia va avea asigurat timp de un an dreptul de a emite semnaturi electronice.

Dupa un an, va trebui sa mai scoata din buzunar inca 30 de euro pentru prelungirea valabilitatii semnaturii. Cele trei firme de la care puteti procura certificatul digital sunt Cert- SIGN, DigiSign si Trans Sped.

Documentul nu trebuie vizat in mod obligatoriu de un consultant fiscal. Desi legea cere acest lucru, nu prevede si o sanctiune pentru cazurile cand firmele nu depun documentele cu parafa si semnatura unui consultant.

TERMEN

Obligatii care se apropie de scadenta

Luni, 26 aprilie, este termenul-limita si pentru alte obligatii fiscale:

•Formularul 105 – declaratia privind taxele de organizare si exploatare a jocurilor de noroc;
•Calcularea, virarea si declararea impozitului pentru veniturile din salarii, precum si impozitul retinut la sursa pentru trimestrul I – de catre asocierile fara personalitate juridica intre persoane fizice, precum si de catre persoanele fizice care au calitatea de angajator;
•Calcularea si virarea impozitului pentru trimestrul I, de catre platitorii de venituri pentru venitul obtinut de o persoana fizica, rezidenta sau nerezidenta, dintr-o asociere fara personalitate juridica cu o microintreprindere;
•Plata anticipata a impozitului pe profit anual de catre banci.

Sursa: www.evz.ro

NOUTATI din Legislatia Contabila

Atentie la noutatile privind PROCEDURILE CONTABILE!


Important: modificarile fiscale privind subiectele sensibile pentru orice contabil sunt luate acum in vizor in lucrarea specializata Proceduri Contabile pentru Societati Comerciale:

• ajustarea pentru depreciere
• TVA
• contributii sociale
• contributia asiguratorie pentru munca
• impozite si taxe locale
  - decontarea unei parti din salariu
  - organizarea adunarilor generale ale actionarilor

Va oferim 40 de modele de proceduri gata scrise, in conformitate perfecta cu noua legislatie fiscala! 

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit minimimpozit profitformularul 101


Data aparitiei: 23 Aprilie 2010

Votati articolul "Luni, ultima zi pentru depunerea declaratiilor pe 2009":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X