email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Poprire angajat. Ce trebuie sa faca societatea?

Codul de procedura civilapoprire

de Justinian Cucu, valabil la 29-Apr-2010

Intrebare: Am primit o adresa de instiintare a propririi pentru un angajat al nostru, emisa de un executor judecatoresc, dar care are ca titlu executoriu un contract de credit.
Ce trebuie sa faca societatea intr-o astfel de situatie?
Care sunt procedurile?

Acest articol este realizat de specialistii de la Portal Contabilitate.ro
Locul IDEAL pentru contabili: Iti faci Cont si primesti raspunsurile care te framanta.
Convinge-te
CLICK AICI

Raspuns: Situatia prezentata este reglementata in detaliu de prevederile art. 452 si urmatoarele din Codul de procedura civila. In cazul nerespectarii obligatiilor ce decurg din contractul de credit se poate declansa executarea silita prin intermediul executorului judecatoresc. Una dintre modalitatile de executare silita, pe langa cea de executarea silita imobiliara ori mobiliara, este poprirea. Ea presupune remiterea la destinatia mentionata de catre executorul judecatoresc a sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmaribile datorate debitorului de o a treia persoana sau pe care aceasta i le va datora in viitor in temeiul unor raporturi juridice existente. Se poate identifica faptul ca situatia raporturilor izvorate din contractul de munca se plaseaza in aceasta enumerare.

Poprirea se infiinteaza fara somatie, prin adresa executorului insotita de o copie certificata de pe titlul executoriu, comunicata tertului poprit instiintandu-se totodata si debitorul despre masura luata.

In adresa de poprire se pune in vedere poprit, interdictia de a plati debitorului sumele de banii pe care i le va datora, in limitele prevazute de lege. Potrivit art. 409 din Codul de procedura civila salariile si celelalte venituri periodice realizate din munca pot fi urmarite :

     pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
     pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, retinerea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor.
 

Dupa retinerile efectuate, in termen de 15 de la comunicarea popririi tertul poprit este obligat sa consemneze suma de bani si sa trimita dovada executorului. Potrivit instructiunilor executorului operatiunea de consemnare presupune virarea sumelor retinute intr-un cont bancar indicat de executor. Acesta va proceda ulterior la eliberarea sumei de bani consemnate, numai dupa implinirea termenului de 15 zile de la primirea dovezii de consemnare a acesteia.


Actul normativ stabileste si consecintele suportate de catre tertul poprit care nu isi indeplineste obligatiile si care in loc sa consemneze suma urmaribila o plateste salariatului. In termen de 3 luni de la data cand tertul poprit trebuia sa consemneze sau sa plateasca suma urmaribila, poate sesiza instanta de executare, in vederea validarii popririi.

Instanta va cita creditorul urmaritor, debitorul si tertul poprit si, daca din probele administrate rezulta ca tertul poprit datoreaza sume de bani debitorului, va da o hotarare de validare a popririi prin care va obliga tertul poprit sa plateasca creditorului, in limita creantei, suma datorata debitorului, iar in caz contrar, va hotari desfiintarea popririi. Tertul poprit, care, cu rea-credinta, a refuzat sa-si indeplineasca obligatiile privind efectuarea popririi, va putea fi amendat, prin aceeasi hotarare, cu o suma cuprinsa intre 200 lei si 1.000 lei.

Daca nici dupa validarea popririi tertul poprit nu va face retinerile ori platile stabilite prin hotararea judecatoreasca in baza acestei hotarari va putea fi supus el insusi la executare silita.

Acest articol este realizat de specialistii de la Portal Contabilitate.ro
Locul IDEAL pentru contabili: Iti faci Cont si primesti raspunsurile care te framanta.
Convinge-te
CLICK AICI

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul de procedura civilapoprire


Data aparitiei: 29 Aprilie 2010

Votati articolul "Poprire angajat. Ce trebuie sa faca societatea?":
Rating:

Nota: 4.58 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X