de Mihaela Benta, valabil la 03-Mai-2010
Intrebare: O societate din Romania, inregistrata in scopuri de TVA, achizitioneaza din Germania un autoturism second hand pentru care primeste factura cu TVA. Care sunt inregistrarile in contabilitatea firmei din Romania si ce se intampla cu TVA-ul achitat firmei din Germania? Cum se va declara aceasta operatiune in Romania?
Raspuns: Ca procedura, societatile din Germania colecteaza TVA, la livrarea intracomunitara a unui autoturism, suma pe care o restituie clientului in momentul in care acesta face dovada inmatricularii autoturismului in statul de rezidenta al clientului.
Acest articol este realizat de specialistii de la Portal Contabilitate.ro
Locul IDEAL pentru contabili: Iti faci Cont si primesti raspunsurile care te framanta.
Convinge-te
CLICK AICI
Astfel va recomandam sa luati legatura cu furnizorul, iar acesta sa va emita doua facturi, una pentru autoturism fara TVA si una pentru garantarea la plata a TVA.
Astfel autoturismul se va declara urmand regimul normal al unei achizitii intracomunitare. Dupa inmatricularea autoturismului in Romania, transmitand aceasta dovada la furnizorul din Germania, veti recupera TVA.
In cazul in care nu puteti aplica aceasta procedura, aveti dreptul solicitarii restituirii TVA de la autoritatea fiscala din Germania. Se retine ca in acest caz nu este vorba de o achizitie intracomunitara si nu se declara in declaratia recapitulativa, nr 390.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Se mai retine ca acest TVA conform prevederilor de la art. 51 alin. (1) din OMFP 3055/2009, privind contabilitatea armonizata cu directivele europene, nu se inregistreaza in valoarea autoturismului. Noi va recomandam sa inregistrati aceasta suma ca un drept de creanta (461) pana la solutionarea acesteia.