email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TVA la facturare bunuri pentru o achizitie intracomunitara

TVAachizitie intracomunitara
Intrebare:        
Compania noastra urmeaza sa cumpere de la o companie din UK niste echipamente. Compania noastra va livra aceste echipamente unei unitati militare din Romania si va emite factura catre o agentie NATO Namsa din Luxemburg urmand ca Unitatea Militara sa isi achizitioneze echipamentele de la Agentia Nato. Ambele companii din UK si Luxemburg sunt inregistrate in scopuri de TVA si au VAT ID valabil. Compania noastra factureaza cu sau fara TVA compania din Luxemburg ? Daca nu care ar fi conditiile necesare sa poata sa factureze fara TVA?

Raspuns:
Din intrebarea formulata de dvs. inteleg ca bunurile respective intra pe teritoriul Romaniei, caz in care, la intrare, operatiunea este considerata drept o achizitie intracomunitara de bunuri care se supune regimului de taxare inversa ca regula generala.
    
Referitor la vanzarea acestor bunuri trebuie sa aveti in vedere faptul ca in baza prevederilor articolului 143 alineatul 1 din Codul fiscal se considera operatiuni scutite cu drept de deducere a TVA urmatoarele operatiuni efectuate in favoarea NATO:
- litera l): ,, livrarile de bunuri netransportate in afara Romaniei si/sau prestarile de servicii efec-tuate in Romania, destinate uzului oficial al fortelor armate ale statelor straine membre NATO sau al personalului civil care insoteste fortele armate ori aprovizionarii popotelor sau cantinelor, daca fortele iau parte la efortul de aparare comun”. Consider ca operatiunea prezentata de dvs. se incadreaza la acest articol daca sunt bunurile urmeaza a fi utilizate de catre fortele armate pe teri-toriul Romaniei.
- litera m): ,, livrarile de bunuri sau prestarea serviciilor intr-un alt stat membru decat Romania, in scopul utilizarii de catre fortele armate ale oricarui stat membru NATO, altul decat statul membru de destinatie, sau de catre personalul civil care le insoteste sau pentru aprovizionarea popotelor ori cantinelor, daca aceste forte iau parte la efortul de aparare comun; livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor catre fortele armate ale Regatului Unit stationate in insula Cipru ca urmare a Tratatului de infiintare a Republicii Cipru, datat 16 august 1960, care sunt destinate utilizarii de catre aceste forte sau personalului civil care le insoteste ori pentru aprovizionarea popotelor sau cantinelor”.

Modalitatea de aplicare a scutirii este reglementata prin O.M.F.P. nr. 2067 din 16 noiembrie 2007 pentru aprobarea Normelor privind aplicarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata prevazute la art. 143 alin. (1) lit. j), k), l) si m) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 810 din 28 noiembrie 2007. Acest ordin a fost mo-dificat prin O.M.F.P. nr. 3420 din 21 decembrie 2009 pentru modificarea si completarea unor ordine ale ministrului finantelor publice publicat in M.Of. nr. 906 din 23 decembrie 2009.
 
Va recomand sa analizati aplicabilitatea acestor norme in functie de prevederile contractuale. Ast-fel, in baza alineatului (10) din cadrul articolului 1 din acest ordin, persoanele eligibile prevazute la alin. (1) - (7) sunt denumite persoane scutite. Pentru aplicarea regimului de scutire, persoanele scutite se considera stabilite intr-un stat daca activeaza sau daca sunt acreditate sau daca au sediul in statul respectiv, denumit tara gazda. Contractantii fortelor Statelor Unite ale Americii, care actioneaza pentru sau in numele fortelor Statelor Unite ale Americii, se considera stabiliti in Romania in scopul aplicarii acestor norme daca activeaza in Romania, chiar daca acestia nu au sediul activitatii economice sau un sediu fix pe teritoriul Romaniei. In acest context, criteriile prevazute la art. 1251 alin. (2) din Codul fiscal nu sunt aplicabile pentru determinarea locului in care este stabilita o persoana scutita.

In anumite conditii, achizitia intracomunitara de bunuri efectuata de firma pe care o reprezentati poate fi scutita de TVA in baza prevederilor cuprinse la alin. (11) din cadrul aceluiasi O.M.F.P. Prin acest ordin este reglementata procedura de aplicare a scutirilor de TVA pentru achizitiile efectuate in Romania de persoanele scutite prevazute la alin. (10) si se evita situatia in care, in urma disparitiei frontierelor dintre statele membre ale Uniunii Europene, ar disparea si posibilitatea scutirii de la plata taxei pe valoarea adaugata la efectuarea de achizitii intr-un alt stat membru. In cadrul scutirii de TVA, trebuie aplicate restrictiile stabilite de tara gazda pentru scutirea de la plata TVA pe piata locala din acea tara. Prin tara gazda se intelege statul in care sunt stabilite persoanele scutite mentionate la alin. (10). Tara gazda trebuie sa fa-ca cunoscut faptul ca, in ceea ce priveste achizitiile efectuate pe teritoriul sau ori in alt stat membru, poate fi acordata aceasta scutire, prin autentificarea unui certificat de scutire pe care persoana scutita trebuie sa o solicite tarii gazda. Pentru fiecare achizitie efectuata in alt stat membru se va solicita autentificarea unui astfel de certificat, cu exceptia institutiilor Comunitatilor Europene si a Organizatiei Tratatului Atlan-ticului de Nord. Tara gazda poate stabili totodata ca persoanele scutite mentionate la alin. (10) sa autentifice independent certificatele de scutire pentru achizitiile destinate uzului oficial. Pentru achizitiile destinate uzului personal, acest lucru nu este posibil.

Astfel, avand in vedere complexitatea operatiunii si importanta acestuia, inclusiv prevederile clauzele contractuale, va recomand sa luati legatura cu organul competent de administrare fiscala pentru a stabili, impreuna,  in ce categorie va incadrati. In ceea ce va priveste, prin acest O.M.F.P. sunt reglementate 2 posibilitati:
- persoanele scutite stabilite in Romania pot solicita autentificarea certificatelor de scutire pentru achizitiile din Romania, conform prevederilor pct. 2;
- persoanele scutite stabilite in Romania pot solicita autentificarea certificatelor de scutire pentru efectuarea de achizitii in alte state membre sau pentru achizitii intracomunitare de bunuri efectuate in Romania, conform prevederilor pct. 3;

Prevederile acestui O.M.F.P. sunt aplicabile si unitatii militare care urmeaza a efectua achizitia bunurilor de la Agentia NATO.

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAachizitie intracomunitara


Data aparitiei: 14 Octombrie 2010

Votati articolul "TVA la facturare bunuri pentru o achizitie intracomunitara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X