Cum trebuie sa actioneze o societate care plateste TVA si primeste de la un furnizor din UE o factura de risturn. Este obligata societatea sa declare aceasta factura in declaratia 390? In plus, ce sume se vor trece la baza de impozitare sau la TVA?
Inainte de toate, trebuie precizat faptul ca factura de discount (risturn) primita de la furnizorul din UE se mai numeste si "credit note". Astfel, prin documentul "credit-note" se considera ca a avut loc ajustarea bazei de impozitare a TVA pentru marfa achzitionata de la furnizorul extern anterior.
In concret, ajustarea bazei de impozitare este reglementata prin articolul 138 litera c) din Codul fiscal conform caruia baza de impozitare se reduce in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau dupa prestarea serviciilor. Se considera astfel ca reducerea comerciala acordata ulterior de catre partenerul extern urmeaza un tratament fiscal identic, aplicat operatiunii economice initiale care a generat-o.
Astfel, un document "credit-note" legat direct de o achizitie intracomunitara de servicii efectuata de catre o persoana impozabila stabilita pe teritoriul Romaniei se supune regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata", dar se inregistreaza cu semnul minus deoarece are loc diminuarea bazei de impozitare a TVA facturata initial de catre partenerul extern.
Aceasta ajustare a bazei de impozitare se inregistreaza contabil si se evidentiaza fiscal in luna calendaristica in care intervine exigibilitatea taxei aferenta acestei operatiuni, altfel spus, in luna in care este emis documentul "credit note". Inregistrarile contabile care se efectueaza sunt:
- in negru:
401 = 609
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
"Furnizori" "Reduceri comerciale primite"
- in rosu:
4426 = 4427
"TVA deductibila" "TVA colectata"
Declararea fiscala si informativa a unei ajustari de valoarea se efectueaza in luna in care intervine exigibilitatea taxei. In consecinta, la primirea documentului facturii de reducere, se vor parcurge etapele de mai jos:
1. evidentierea operatiunii cu semnul minus in jurnalele specifice de TVA, corespunzator inregistrarilor contabile efectuate, in jurnalul pentru vanzari corespunzator rulajului creditor al contului 4427 si in jurnalul pentru cumparari corespunzator rulajului debitor al contului 4426.
2. raportarea cu semnul minus informatiile preluate din evidenta fiscala in declaratia cod 390 cu simbolul A pentru furnizorul care a acordat reducerea si in decontul de TVA cod 300 la urmatoarele randuri:
- randul 8 denumit "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" cu preluarea sumei la randul 5.1 denumit " "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)", iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara. Baza de impozitare a TVA corespunde cu rulajul debitor al contului 401. "Furnizori", iar suma TVA corespunde cu rulajul creditor al contului 4427;
- randul 17 cu preluarea sumei la randul 17.1 . Baza de impozitare a TVA corespunde cu rulajul creditor al contului 609 "Reduceri comerciale primite" iar suma TVA corespunde cu rulajul debitor al contului 4426. Drept urmare, cursul valutar pentru ajustarea bazei de impozitare a TVA va fi cel din data facturii (credit-note).