Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

RO e-Factura: o companie nerezidenta are obligatia de a emite facturi electronice incepand cu 1 ianuarie 2024?

Ultima actualizare: 10 Octombrie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
RO e-Factura: o companie nerezidenta are obligatia de a emite facturi electronice incepand cu 1 ianuarie 2024?
e-facturafacturare electronicafacturi electronicero e-factura

Incepand cu 1 ianuarie 2024, sistemul RO e-Factura va fi extins la toate persoanele impozabile stabilite in Romania, indiferent daca au cod de TVA sau nu, pentru toate operatiunile care au locul livrarii sau prestarii pe teritoriul national. In acest context, o companie nerezidenta care s-a inregistrat in scopuri de TVA in Romania (are RO) este obligata sa emita facturi electronice incepand cu ianuarie 2024?

e-Factura in cazul unei companii nerezidente inregistrata in scopuri de TVA in Romania

La 27 iulie 2023 a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 188, Decizia de punere in aplicare (UE) 2023/1553 a Consiliului din 25 iulie 2023 de autorizare a Romaniei sa introduca o masura speciala de derogare de la articolele 218 si 232 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata.

Conform acestei decizii
Articolul 1 Prin derogare de la articolul 218 din Directiva 2006/112/CE, Romania este autorizata sa accepte numai facturi emise de persoane impozabile stabilite pe teritoriul Romaniei sub forma de documente sau mesaje in format electronic.

Articolul 2 Prin derogare de la articolul 232 din Directiva 2006/112/CE, Romania este autorizata sa prevada ca utilizarea facturilor electronice emise de persoane impozabile stabilite pe teritoriul Romaniei nu face obiectul acceptarii de catre destinatarul stabilit pe teritoriul Romaniei. Articolul 3 Romania notifica Comisiei masurile nationale de punere in aplicare a masurii speciale prevazute la articolele 1 si 2.

Conform proiectului de lege existent pe site-ul ministrerului de finante
Art. LXIV. (1) Operatorii economici persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275, 278 279 din Legea nr. 227/2015, efectuate in relatia B2B, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. n) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania........., au obligatia in perioada 1 ianuarie 2024 30 iunie 2024 sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prevazut in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO eFactura.

Articolul 266 alin. (2) din codul fiscal prevede ca
(2) In intelesul prezentului titlu:.......................

b) o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei se considera ca este stabilita in Romania daca are un sediu fix in Romania, respectiv daca dispune in Romania de suficiente resurse tehnice si umane pentru a efectua regulat livrari de bunuri si/sau prestari de servicii impozabile;....

Avand in vedere prevederile legale de mai sus, consider ca pentru a fi considerata persoana impozabila stabilita in Romania, compania nerezidenta trebuie sa aiba sediu fix in Romania, nu doar sa fi obtinut un cod de TVA in Romania.

Asadar, in cazul in care compania nerezidenta nu dispune de resurse tehnice si umane pentru a fi considerata ca are sediu fix in Romania, in opinia mea, nu este obligata sa utilizeze sistemul e-factura.

Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pexels.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X