In articolul de mai jos prezentam, in sinteza, informatii referitoare la acest act normativ.
Procedura de restituire
Procedura reglementeaza modalitatea de restituire a sumelor incasate de autoritatile si institutiile mentionate reprezentnd sume platite in plus fata de obligatia legala ori sume platite in vederea realizarii unei prestatii care nu a mai fost efectuata.
Pentru certificarea dreptului de restituire, solicitantii vor depune o cerere de certificare/restituire a sumelor platite in plus fata de obligatia legala ori a sumelor platite in vederea realizarii unei prestatii care nu a mai fost efectuata, la autoritatea sau institutia publica ce a incasat suma solicitata la restituire, dupa caz.
Important! In situatia in care, ca urmare a aplicarii dispozitiilor Legii nr. 329/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, autoritatea sau institutia publica a fost desfiintata sau comasata, cererea de certificare a dreptului la restituire se adreseaza autoritatii sau institutiei publice care a preluat activitatea acesteia.
Restituirea sumelor la care se face referire in actul normativ emis de ministrul finantelor publice se va efectua de Unitatea Trezoreriei Statului la care este arondat solicitantul dupa indeplinirea procedurii stabilite in ordin, numai prin decontare bancara in cazul solicitantilor persoane juridice in contul indicat in cererea de certificare/restituire.
In cazul solicitantilor persoane fizice, restituirea se va efectua fie in contul bancar indicat de acestia in cererea de certificare/restituire, fie in numerar, pentru sume mai mici de 500 lei, la ghiseul unitatii Trezoreriei Statului.

Examen Consultant Fiscal 2025

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Atentie! In cazul in care se constata existenta unor obligatii fiscale restante ale solicitantului, sumele se restituie numai dupa efectuarea compensarii cu obligatiile bugetare existente in evidenta analitica pe platitori, intocmita de organul fiscal competent. Daca suma de restituit este mai mare dect suma reprezentnd obligatiile fiscale restante ale solicitantului, organul fiscal competent efectueaza compensarea pna la concurenta acestor obligatii fiscale, iar diferenta rezultata se restituie acestuia.
Formulare necesare aplicarii procedurii
Pentru aplicarea procedurii de restituire vor fi utilizate formularele prevazute in anexele la actul normativ mentionat mai sus, si anume:
- Cerere de certificare/restituire a sumelor platite in plus fata de obligatia legala ori a sumelor platite in vederea realizarii unei prestatii care nu a mai fost efectuata, care se depune de catre solicitant la autoritatea sau institutia publica ce a incasat suma solicitata la restituire;
- Dispozitie de restituire a unor sume aferente veniturilor incasate din activitatea desfasurata de autoritatile si institutiile publice reorganizate ca institutii publice finantate integral de la bugetul de stat, care va fi emisa de autoritatile respective in termen de 15 zile, in conformitate cu rezultatele verificarilor
- Instiintare de restituire a unor sume aferente veniturilor incasate din activitatea desfasurata de autoritatile si institutiile publice reorganizate ca institutii publice finantate integral de la bugetul de stat;
- Cerere de restituire a unor sume virate eronat la bugetul de stat.
Cererile de certificare/restituire reprezinta si cereri de restituire a sumelor platite in plus fata de obligatia legala ori a sumelor platite in vederea realizarii unei prestatii care nu a fost efectuata. In cererea de certificare/restituire solicitantul va preciza urmatoarele:
- suma de restituit si natura acesteia;
- codul IBAN aferent contului in care se solicita restituirea, in cazul in care nu se opteaza pentru restituirea sumei in numerar;
- banca la care este deschis contul in care se solicita restituirea sumei;
- datele de identificare ale organului fiscal in a carui administrare se afla solicitantul.
Cererile de certificare/restituire vor fi solutionate in termenul prevazut la art. 70 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv 45 de zile, calculat de la data inregistrarii cererii de catre serviciul/compartimentul cu atributii in evidenta analitica pe platitori sau de catre unitatea Trezoreriei Statului care va efectua restituirea sumei certificate.
Important! In situatia in care, ca urmare a aplicarii dispozitiilor Legii nr.329/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, autoritatile publice au fost desfiintate ori comasate, cererea de certificare/restituire care se depune la unitatea Trezoreriei Statului se intocmeste de autoritatea sau institutia publica care a preluat activitatea acestora.