La sfarsitul anului 2009, agentiile Fitch si Standard & Poor's au retrogradat ratingurile Romaniei la nivelul "junk". Cu alte cuvinte, investitorii europeni erau sfatuiti sa evite tara noastra atunci cand voiau sa porneasca o afacere.
Situatia s-a mai schimbat de atunci, dar nu foarte mult. Fitch ratings a anuntat, de curand, ca Romania a inregistrat progrese in aplicarea reformelor prevazute in acordul cu FMI, dar inca se confrunta cu riscuri legate de ritmul consolidarii bugetare, care vor mentine deocamdata ratingul ratingul suveran sub nivelul recomandat pentru investitii.
Oficialii agentiei au declarat ca principalul risc este ca intarirea bugetului sa nu aiba loc in ritmul planificat. De asemenea, in categoriile de risc au fost incluse incetinirea reformelor si finantele externe.
In cadrul acordului cu FMI, Guvernul a aplicat masuri dure de reforma, precum reduceri de salarii in sectorul public si majorarea TVA, prin care a consolidat finantele publice si a recastigat increderea pietelor.
Fitch si Standard&Poor's au acordat Romaniei ratingul "BB+", in timp ce calificativul de la Moody's , "Baa3" este peste nivelul "junk", cu perspectiva stabila.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
SAF-T Ghid de raportare corecta
Un nou acord pe termen de doi ani cu FMI ar trebui sa ajute autoritatile de la Bucuresti ca isi respecte promisiunea de a reduce deficitul bugetar la 3% din PIB pana in 2012, atenuand temerile ca unul dintre cele mai afectate state din Europa ar putea sa renunte la reforme. Renwick a spus, referitor la disputele politice din tara, ca acestea au fost luate in calcul la atribuirea ratingului si nu reprezinta un pericol.