email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Completarea si depunerea Declaratiei 200 - Cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile

declaratia 200bunuri mobileoperatiuni de vanzare-cumpararevenituri

ANAF informeaza contribuabilii care, in anul 2010, au realizat venituri din: activitati independente, activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, cedarea folosintei bunurilor, operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise ca, pana la 15 mai 2011, trebuie sa depuna la Fisc Declaratia privind veniturile realizate din Romania, cod 200.

In articolul de mai jos, prezentam sintetic informatii utile pentru completarea si depunerea formularului 200, pentru veniturile realizate din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile.


Generalitati

Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care au realizat in anul 2010 venituri in bani si/sau in natura provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, realizate in calitate de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, in urmatoarele situatii:

- declaratia de venit estimativ s-a depus in luna decembrie si nu s-au stabilit plati anticipate;

- modificari ale clauzelor contractuale, cu exceptia cazului in care se reziliaza contractul si chiria este in lei;

- situatii in care investitiile la bunurile mobile si imobile ale proprietarului, uzufructuarului sau ale altui detinator legal, care fac obiectul unor contracte de inchiriere sau de comodat sunt efectuate de chirias;

Persoanele fizice care au obtinut venituri din cedarea folosintei bunurilor din mai multe surse, respectiv contracte de inchiriere, completeaza declaratia pentru fiecare sursa de venit.

Declaratia se completeaza pe baza contractului incheiat intre parti de catre contribuabilii care au optat pentru determinarea venitului net pe baza cotelor forfetare de cheltuieli.

Atentie! Veniturile realizate de contribuabilii care la 31 decembrie 2009 aveau inregistrate mai mult de cinci contracte de inchiriere sunt considerate venituri din activitati independente, impunerea acestora fiind facuta in sistem real.

Important! Nu au obligatia depunerii formularului 200, persoanele fizice care in anul 2010 au realizat venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti este stabilita in lei, nu au optat pentru determinarea venitului net in sistem real si la sfarsitul anului anterior nu indeplineau conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente, pentru care platile anticipate cu titlu de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat si impozitul este final.


Procurarea si depunerea declaratiilor de venit

Pentru procurarea declaratiilor de venit aferente anului fiscal 2010, contribuabilii au doua posibilitati:

- descarcarea de pe website-urile: Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - de la adresa www.anaf.ro/Asistenta contribuabili/Toate formularele, cu explicatii; Directiei Generale a Finantelor Publice Valcea - www.finantevalcea.ro, categoria Utile/Descarcare declaratii fiscale.

- prezentarea la sediul administratiei fiscale de unde pot obtine gratuit formularele de declaratii fiscale.

Dupa completare, formularele pot fi depuse la registratura Administratiei financiare unde contribuabilii au domiciliul sau transmise prin posta, cu confirmare de primire, costul trimiterii fiind suportat de catre contribuabili.


Instructiuni de completare

Declaratia se completeaza in doua exemplare, scriind corect si citet datele in modulele precizate mai jos.


Modulul I. DATE DE IDENTIFICARE A CONTRIBUABILULUI

In aces modul se vor completa:

- nume/prenume, adresa cu domiciliul fiscal, cod numeric personal/numar de identificare fiscala - se inscrie codul numeric personal din actul de identitate al fiecarui contribuabil sau numarul de identificare fiscala atribuit de catre ANAF cu ocazia inregistrarii fiscale, dupa caz.

- banca, contul bancar (IBAN) - se inscrie denumirea bancii si codul IBAN al contului bancar al contribuabilului.


Modulul II. DATE PRIVIND VENITURILE REALIZATE PE SURSE ŞI CATEGORII DE VENIT

Submodulul 1.A. Date privind activitatea desfasurata

Randul 1. Categoria de venit - se bifeaza casuta corespunzatoare, venituri din cedarea folosintei bunurilor prin contract de inchiriere sau contract de arendare.

Randul 2. Determinarea venitului net - se bifeaza casuta corespunzatoare in functie de modul de determinare a venitului net, pe baza cotelor forfetare de cheltuieli.

Randul 3. Forma de organizare - se bifeaza casuta corespunzatoare modului de desfasurare a activitatii: individual sau intr-o forma de asociere intre persoane fizice.

Randul 4. Obiectul principal de activitate - se inscrie denumirea activitatii principale generatoare de venituri, desfasurata de contribuabil (inchiriere/arendare).

Randul 5. Datele de identificare ale bunului pentru care se cedeaza folosinta - se inscriu datele de identificare ale bunului a carui folosinta este cedat(bunuri mobile si imobile).

Randul 6. Contractul de /inchiriere/arendare - se inscrie numarul contractului sub care a fost inregistrat la organul fiscal.

Randurile 7, 8. Data inceperii/incetarii activitatii - se inscrie data prevazuta pentru inceperea derularii contractului incheiat intre parti, respectiv data prevazuta pentru incetarea contractului incheiat intre parti.

Submodulul 1.B. Date privind venitul /castigul net anual

Se completeaza pe baza contractului incheiat intre parti de catre contribuabilii care determina venitul net pe baza cotelor forfetare de cheltuieli.

Randul 1.1 Venit brut - se inscrie suma reprezentand chiria/arenda prevazuta in contractul incheiat intre parti pentru anul fiscal de raportare, indiferent de momentul platii acesteia, majorat cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta.

In venitul brut se includ si eventualele daune platite potrivit unor clauze contractuale, in cazul rezilierii contractelor inainte de termen, valoarea investitiilor la bunurile mobile si imobile efectuate de chirias.
In situatia in care chiria/arenda reprezinta echivalentul in lei al unei valute, venitul brut anual se determina pe baza chiriei/arendei lunare evaluate la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de BNR, din ultima zi a fiecarei luni, corespunzator lunilor din perioada de impunere.

In situatia in care arenda se achita in natura, evaluarea in lei a acesteia se face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, conform Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare. Se inscrie suma reprezentand veniturile totale in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura incasate in anul de raportare, atat din activitatea de baza, cat si din activitati adiacente.

Randul 1.2. Cheltuieli deductibile - se inscrie suma rezultata prin aplicarea unei cote forfetare de cheltuieli de 25% la venitul brut (Randul 1).

Randul 1.3. Venit net anual - se inscrie suma reprezentand diferenta dintre venitul brut si cheltuielile deductibile.

Randul 1.5. Pierdere fiscala anuala/Pierdere neta anuala - se inscrie suma reprezentand diferenta dintre cheltuielile deductibile si venitul brut, daca venitul brut este mai mic decat cheltuielile deductibile, respectiv se scade rd. 1.1 din rd. 1.2.

 
Sanctiuni

Nedepunerea pana la 15 mai 2011 a declaratiilor de venit de catre persoanele fizice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10 la 100 lei.

*

Baza legala: Ordinul presedintelui ANAF nr. 233/2011 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal; art. 219, alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
 

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

IMPORTANT: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!


1. Ce inseamna exact tranzactii B2G?

2. Tranzactiile cu societati la care statul este actionar majoritar sunt tranzactii B2G?

3. Odata inregistrati in registrul RO e-Factura, avem obligatia ca toate facturile emise de noi sa fie electronice sau doar cele in relatia B2G?

4. Facturile catre institutii publice, dar care nu implica produse cu risc fiscal, trebuie emise electronic?

5. Parohiile sunt considerate autoritati contractante? Exista pentru ele obligativitatea trimiterii facturilor electronice?

Raspunsurile sunt disponibile in lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 200bunuri mobileoperatiuni de vanzare-cumpararevenituri

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 31 Martie 2011


Votati articolul "Completarea si depunerea Declaratiei 200 - Cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X