email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea in scopuri de TVA prin depasirea plafonului de scutire de TVA

TVAcodul fiscalregim de scutireactivitate economicaRegimul special de scutire

- In conformitate cu dispozitiile art. 152 alin. (4) din Codul fiscal o persoana impozabila nou-infiintata poate beneficia de aplicarea regimului special de scutire, daca la momentul inceperii activitatii economice:
► declara o cifra de afaceri anuala estimata, sub plafonul de scutire de 35.000 euro, si
► nu opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxare in sensul TVA.

La art. 152 alin. (5) din Codul fiscal se reglementeaza ca pentru persoana impozabila nou-infiintata care incepe o activitate economica in decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire de 35.000 euro se determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare si pana la sfarsitul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga.

Persoanele care aplica regimul special de scutire, conform art. 152 din Codul fiscal, au obligatia sa tina evidenta livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care ar fi taxabile daca nu ar fi realizate de o mica intreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vanzari, precum si evidenta bunurilor si a serviciilor taxabile achizitionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumparari.

- Persoanele impozabile care aplica regimul special de scutire si a caror cifra de afaceri, este mai mare sau egala cu plafonul de scutire ori, dupa caz, cu plafonul de scutire determinat proportional cu perioada ramasa de la infiintare si pana la sfarsitul anului trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153.

- Termen: 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins sau depasit.

-Inregistrarea in scopuri de TVA se considera valabila incepand cu : prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila solicita inregistrarea.

Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 153. Daca persoana impozabila respectiva nu solicita sau solicita inregistrarea cu intarziere, organele fiscale competente au dreptul sa stabileasca obligatii privind taxa de plata si accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrat in scopuri de taxa conform art. 153.

- Persoanele impozabile care, potrivit alin. (7) al art. 152 din Codul fiscal au solicitat pana la data de 20 ianuarie 2011 scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA si care realizeaza in cursul anului o cifra de afaceri mai mare sau egala cu plafonul de scutire vor solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit celor de mai sus. Cifra de afaceri cuprinde si valoarea exclusiv taxa, a livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii efectuate in luna ianuarie 2011 cand persoanele impozabile erau inregistrate in scopuri de TVA.

NOTA:
Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru inregistrarea in scopuri de TVA prin depasirea plafonului de scutire de 35.000 euro este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia prevazuta la alin. (7) si (7^1), a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si a celor scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:
a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 1251 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabila;
b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAcodul fiscalregim de scutireactivitate economicaRegimul special de scutire


Data aparitiei: 05 Aprilie 2011

Votati articolul "Inregistrarea in scopuri de TVA prin depasirea plafonului de scutire de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X