La ce rand din decontul de TVA se inregistreaza TVA de plata suplimentara stabilita de inspectia fiscala?
Dar impozitul pe profit suplimentar stabilit de inspectia fiscala pentru anul 2009, se inregitreaza in declaratia 100?
Ce inregistrari contabile se fac?
635=4426 ?
635=441 ?
Solutie:
Diferentele de impozit pe profit, TVA si majorari de intarziere pentru anul 2009 se vor inregistra prin urmatoarea formula contabila :
117 Rezultat reportat=%
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Cartea Verde a Contabilitatii
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
441 Impozit profit
4481 Alte datorii fata de bugetul statului -majorari
4423 TVA de plata
Diferentele stabilite in urma unui control fiscal se inregistreaza in luna in care s-a incheiat actul administrativ fiscal, iar pentru diferentele din anul respectiv se vor face urmatoarele inregistrari contabile:
691 Cheltuieli cu impozitul pe profit = 441 Impozitul pe profit
6581 Despagubiri, amenzi si penalitati = 4481 Alte datorii fata de bugetul statului - analitic majorari
635(6581) Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate = 4423 TVA de plata
Conform art. 84 din Codul de procedura fiscala coroborat cu prevederile pct. 81.1 din HG 1050/2004 , declaratiile fiscale pot fi corectate de catre contribuabili, din proprie initiativa, ori de cate ori constata erori in declaratia initiala, prin depunerea unei declaratii rectificative la organul fiscal competent.
In fapt, diferentele suplimentare de plata stabilite de catre organele de inspectie fiscala reprezinta modalitatea de corectare a deficientelor constate generate de nerespectarea legislatiei fiscale in vigoare in perioada supusa verificarii prin emiterea deciziilor de impunere.
Se depun declaratii rectificative in timpul unui control fiscal , numai daca sunt impuse prin emiterea unei Dispozitii de masuri de catre organele de control.
Potrivit art. 5 din OPANAF 101/2008, sumele inscrise in declaratii nu cuprind diferentele de impozite, taxe sau contributii stabilite prin deciziile emise de organul fiscal ca urmare a actiunilor de inspectie fiscala.
Diferentele suplimentare de plata stabilite ca urmare a efectuarii unei inspectii fiscale, inscrise in decizia de impunere ca act administrativ fiscal reprezinta cheltuieli nedeductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil, indiferent de natura acestora: impozit pe profit, TVA, accize, impozit pe venituri persoane nerezidente. Acelasi regim fiscal il au si accesoriile aferente diferentelor de plata.
Asadar nu aveti obligatia depunerii declaratiilor rectificative pentru impozitul pe profit .
Diferentele de TVA de plata stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizie comunicata si neachitate pana la data decontului de TVA se completeaza la rd.34 din decontul de TVA (300).
In cazul in care ati emis facturi de corectie catre beneficiari, in urma inspectiei fiscale astfel cum este prevazut la art. 159 alin. (3) din Codul fiscal , aceste facturi se evidentiaza intr-o rubrica separata din jurnalul pentru vanzari, conform pct. 81.1 alin.(4) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal si se vor mentiona in decontul de taxa (300) la sectiunea "Facturi emise dupa inspectia fiscala, conform art. 159 alin. (3) din Codul fiscal".