email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bilanturile simplificate pe 2014 se depun pana la 2 iunie. Din 2015 e valabil un nou sistem simplificat de contabilitate

bilanturile simplificate2 iuniesistem simplificatdeclaratiisumedocumentesituatii financiare

Va reamintim ca situatiile financiare simplificate pe 2014 trebuie depuse la Ministerul Finantelor pana pe 2 iunie. Doar in 2014 firmele mai pot depune bilanturi simplificate in formatul actual (introdus in 2011).

Din 2015 urmeaza sa se aplice un nou sistem simplificat de contabilitate, in functie de care vor fi intocmite aceste documente.

Ordinul MFP nr. 65/2015 prevede ca persoanele juridice trebuie sa depuna situatiile financiare pe 2014 in termen de 150 de zile de la data la care se incheie exercitiul financiar (31 decembrie 2014). Conform calculelor noastre, termenul se implineste pe 30 mai care este insa o zi de sambata. Urmatoarea zi lucratoare este 2 iunie si nu 1 iunie, aceasta fiind a doua zi de Rusalii, zi libera conform Codului muncii. In aceste conditii, data limita pentru depunerea situatiilor financiare este 2 iunie 2015.

Tot pana la aceasta data se depun si situatiile financiare simplificate, insa acestea pot fi intocmite doar de o anumita categorie de firme. Este vorba despre entitatile care aplica sistemul simplificat de contabilitate, aprobat prin Ordinul MFP nr. 2239/2011, adica firmele care in exercitiul financiar precedent au indeplinit urmatoarele doua criterii de marime:

-        au avut o cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro inclusiv;
-        totalul activelor s-a situat sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro inclusiv.


Anul acesta este ultimul in care se mai pot depune bilanturi simplificate conform formatului prevazut de Ordinul MFP nr. 2239/2011. Aceasta pentru ca Ordinul MFP nr. 2239/2011 a fost abrogat din 1 ianuarie 2015 prin Ordinul MFP nr. 1802/2014, care a introdus un nou sistem simplificat de contabilitate - sistemul european de raportare financiara simplificat. AvocatNet.ro a scris pe larg despre acest subiect AICI.

Ordinul MFP nr. 2239/2011 se utilizeaza pentru intocmirea situatiilor financiare anuale pe 2014 care se depun pana pe 2 iunie, in timp ce Ordinul MFP nr. 1802/2014 se aplica pentru situatiile financiare pe anul 2015 care se vor depune in 2016.

Atentie! Incadrarea in criteriile de marime mentionate mai sus se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale, respectiv a balantei de verificare, incheiate la finele exercitiului financiar precedent, utilizandu-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii aceluiasi exercitiu financiar, se mentioneaza in legislatia in vigoare.

Ce acte contin situatiile financiare simplificate?

Firmele care au dreptul sa opteze pentru un sistem simplificat de contabilitate vor intocmi situatii financiare anuale simplificate care cuprind:

-        bilant simplificat (cod 10),
-        cont de profit si pierdere simplificat (cod 20).


De asemenea, cele doua acte vor fi insotite de formularul "Date informative" (cod 30) si formularul "Situatia activelor imobilizate" (cod 40).

Potrivit prevederilor in vigoare, situatiile financiare anuale simplificate trebuie insotite si de o declaratie scrisa de asumare a raspunderii persoanei pentru intocmirea acestora in conformitate cu sistemul simplificat de contabilitate.

"Situatiile financiare anuale simplificate vor fi insotite de raportul administratorilor la a carui elaborare se aplica prevederile Sectiunii 10 <> din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009", se mai arata legislatia actuala.

Sistemul simplificat de contabilitate este optional, astfel incat entitatile care indeplinesc criteriile de marime necesare, dar nu opteaza pentru aplicarea sistemului simplificat, vor depune situatiile financiare conform Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul MFP nr. 3055/2009.

De asemenea, MFP stabileste ca entitatile nou-infiintate pot opta in primul exercitiu financiar fie pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate, fie pentru aplicarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul MFP nr. 3055/2009.

Documentele se pot depune direct la MFP, prin posta sau online.

Situatiile financiare simplificate se depun la unitatile teritoriale ale MFP pana pe 2 iunie. Documentele se intocmesc si se publica, potrivit legii, in limba romana si in lei. Aceasta unitate de masura se va trece pe fiecare formular in parte.

Potrivit reglementarilor MFP, situatiile anuale la 31 decembrie se pot depune, in format hartie si in format electronic, la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.

"In vederea depunerii situatiilor financiare anuale in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica, avand atasata o semnatura electronica extinsa, societatile comerciale (...)  folosesc programul de asistenta pus la dispozitie gratuit de catre Ministerul Finantelor Publice pe site-ul ANAF, prin care se genereaza un fisier de tip PDF, avand atasat un fisier xml, care contine datele de identificare a societatii comerciale, precum si un fisier cu extensia zip. Fisierul cu extensia zip va contine situatiile financiare anuale si documentele cerute de lege asa cum acestea sunt intocmite de societatile comerciale si scanate, alb-negru, lizibil si cu o rezolutie care sa permita incadrarea in limita a 9,5 MB a fisierului PDF la care este atasat fisierul zip", precizeaza MFP in ordinul recent.

Cine nu poate intocmi bilanturile simplificate?

Sistemul simplificat de contabilitatea nu poate fi aplicat de toate firmele. In acest sens, Ordinul MFP nr. 2239/2011 prevede mai multe categorii de contribuabili care nu pot depune bilanturi simplificate. Mai exact, este vorba despre:

-        persoanele juridice ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata;
-        persoanele juridice care apartin unui grup de societati si intra in perimetrul de consolidare a unei societati-mama cu sediul in Romania, care are obligatia de a intocmi situatii financiare anuale consolidate, conform prevederilor legale in vigoare;
-        societatile/companiile nationale, societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste;
-        persoanele juridice a caror activitate este reglementata si supravegheata de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), precum si cele a caror activitate este reglementata de Banca Nationala a Romaniei;
-        subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin persoanelor juridice cu sediul in strainatate, precum si subunitatile din strainatate ale persoanelor juridice din Romania a caror activitate este reglementata si supravegheata de ASF.

Sursa: www.portalcontabilitate.ro


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Costurile de productie ale firmei. Atentie la amenzi!


Dvs. dati importanta cuvenita calculatiei costurilor de productie?
Pentru ca este decisiva:

 •   pentru pastrarea unei evidente contabile corecte a productiei
 •   pentru rezultate contabile si fiscale conforme legislatie in vigoare
 •   pentru protectie maxima impotriva erorilor in registrele dvs. contabile
 •   pentru evitarea amenzilor FISCULUI
 •   pentru managementul eficient al proceselor din firma!

Comandati acum Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bilanturile simplificate2 iuniesistem simplificatdeclaratiisumedocumentesituatii financiare

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 28 Mai 2015


Votati articolul "Bilanturile simplificate pe 2014 se depun pana la 2 iunie. Din 2015 e valabil un nou sistem simplificat de contabilitate":
Rating:

Nota: 3.2 din 5 din 5 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 28 Mai 2015 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • SAF-T 2022. Ghid de raportare corecta - scapa de amenzi si controale neprevazute!

  • SAF-T reprezinta cea mai importanta transformare prin care a trecut sistemul fiscal din Romania pana acum. Firma dvs. va fi ca o carte deschisa pentru ANAF! Nu va mai fi nevoie de inspectii fiscale la sediul dvs. si de controale inopinate. Inspectorii vor sta in birourile lor si, din cateva clicuri, vor verifica tot ce e de verificat: TVA, impozit pe profit, contributii salariale etc. Si, desigur, daca vor gasi nereguli, vor aplica sanctiuni &n...» citeste mai departe aici

 • Cum a modificat Ordinul 237/2022 Declaratia 100: tabel comparativ

  • Prin Ordinul nr. 237/2022 a fost modificata Declaratia 100 astfel incat sa fie evidentiate reducerile de impozit prevazute in OUG 153/2020.  ANAF a publicat noua Declaratie 100 pentru 2022. Termenul legal de depunere pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor - trim.IV 2021 si impozitul specific - sem.II 2021 este ...» citeste mai departe aici

 • Vanzare prin automate de cafea. Care este monografia contabila?

  • Prezentam in continuare care este monografia contabila in cazul vanzarii prin automate de cafea.  Intr-o activitate de vanzare cafea/ceai prin intermediul automatelor de tip vending se alimenteaza aparatele cu diverse tipuri/marci de cafea, achizitionate de la diversi furnizori. Produsele finale au acelasi pret, indiferent de optiunea cumparatorului: cafea espresso, cafea lunga, cappucino etc. Care este monografia contabila pentru activitate...» citeste mai departe aici

 • Evidenta marfii in comertul online. Ce trebuie sa stie firmele

  • Specialistul nostru ne prezinta in continuare ce trebuie sa stie firmele despre evidenta marfii in comertul online. Drept exemplu, luam cazul unui magazin online care are cod CAEN 4791 "Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet".  1. Conform legii este obligatoriu sau este doar o recomandare ca stocul de marfa sa se tina la pret de vanzare cu amanuntul? 2. Daca programul informatic ne permite sa avem st...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X