email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bilanturile simplificate pe 2014 se depun pana la 2 iunie. Din 2015 e valabil un nou sistem simplificat de contabilitate

bilanturile simplificate2 iuniesistem simplificatdeclaratiisumedocumentesituatii financiare

Va reamintim ca situatiile financiare simplificate pe 2014 trebuie depuse la Ministerul Finantelor pana pe 2 iunie. Doar in 2014 firmele mai pot depune bilanturi simplificate in formatul actual (introdus in 2011).

Din 2015 urmeaza sa se aplice un nou sistem simplificat de contabilitate, in functie de care vor fi intocmite aceste documente.

Ordinul MFP nr. 65/2015 prevede ca persoanele juridice trebuie sa depuna situatiile financiare pe 2014 in termen de 150 de zile de la data la care se incheie exercitiul financiar (31 decembrie 2014). Conform calculelor noastre, termenul se implineste pe 30 mai care este insa o zi de sambata. Urmatoarea zi lucratoare este 2 iunie si nu 1 iunie, aceasta fiind a doua zi de Rusalii, zi libera conform Codului muncii. In aceste conditii, data limita pentru depunerea situatiilor financiare este 2 iunie 2015.

Tot pana la aceasta data se depun si situatiile financiare simplificate, insa acestea pot fi intocmite doar de o anumita categorie de firme. Este vorba despre entitatile care aplica sistemul simplificat de contabilitate, aprobat prin Ordinul MFP nr. 2239/2011, adica firmele care in exercitiul financiar precedent au indeplinit urmatoarele doua criterii de marime:

-        au avut o cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro inclusiv;
-        totalul activelor s-a situat sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro inclusiv.


Anul acesta este ultimul in care se mai pot depune bilanturi simplificate conform formatului prevazut de Ordinul MFP nr. 2239/2011. Aceasta pentru ca Ordinul MFP nr. 2239/2011 a fost abrogat din 1 ianuarie 2015 prin Ordinul MFP nr. 1802/2014, care a introdus un nou sistem simplificat de contabilitate - sistemul european de raportare financiara simplificat. AvocatNet.ro a scris pe larg despre acest subiect AICI.

Ordinul MFP nr. 2239/2011 se utilizeaza pentru intocmirea situatiilor financiare anuale pe 2014 care se depun pana pe 2 iunie, in timp ce Ordinul MFP nr. 1802/2014 se aplica pentru situatiile financiare pe anul 2015 care se vor depune in 2016.

Atentie! Incadrarea in criteriile de marime mentionate mai sus se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale, respectiv a balantei de verificare, incheiate la finele exercitiului financiar precedent, utilizandu-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii aceluiasi exercitiu financiar, se mentioneaza in legislatia in vigoare.

Ce acte contin situatiile financiare simplificate?

Firmele care au dreptul sa opteze pentru un sistem simplificat de contabilitate vor intocmi situatii financiare anuale simplificate care cuprind:

-        bilant simplificat (cod 10),
-        cont de profit si pierdere simplificat (cod 20).


De asemenea, cele doua acte vor fi insotite de formularul "Date informative" (cod 30) si formularul "Situatia activelor imobilizate" (cod 40).

Potrivit prevederilor in vigoare, situatiile financiare anuale simplificate trebuie insotite si de o declaratie scrisa de asumare a raspunderii persoanei pentru intocmirea acestora in conformitate cu sistemul simplificat de contabilitate.

"Situatiile financiare anuale simplificate vor fi insotite de raportul administratorilor la a carui elaborare se aplica prevederile Sectiunii 10 <> din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009", se mai arata legislatia actuala.

Sistemul simplificat de contabilitate este optional, astfel incat entitatile care indeplinesc criteriile de marime necesare, dar nu opteaza pentru aplicarea sistemului simplificat, vor depune situatiile financiare conform Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul MFP nr. 3055/2009.

De asemenea, MFP stabileste ca entitatile nou-infiintate pot opta in primul exercitiu financiar fie pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate, fie pentru aplicarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul MFP nr. 3055/2009.

Documentele se pot depune direct la MFP, prin posta sau online.

Situatiile financiare simplificate se depun la unitatile teritoriale ale MFP pana pe 2 iunie. Documentele se intocmesc si se publica, potrivit legii, in limba romana si in lei. Aceasta unitate de masura se va trece pe fiecare formular in parte.

Potrivit reglementarilor MFP, situatiile anuale la 31 decembrie se pot depune, in format hartie si in format electronic, la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.

"In vederea depunerii situatiilor financiare anuale in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica, avand atasata o semnatura electronica extinsa, societatile comerciale (...)  folosesc programul de asistenta pus la dispozitie gratuit de catre Ministerul Finantelor Publice pe site-ul ANAF, prin care se genereaza un fisier de tip PDF, avand atasat un fisier xml, care contine datele de identificare a societatii comerciale, precum si un fisier cu extensia zip. Fisierul cu extensia zip va contine situatiile financiare anuale si documentele cerute de lege asa cum acestea sunt intocmite de societatile comerciale si scanate, alb-negru, lizibil si cu o rezolutie care sa permita incadrarea in limita a 9,5 MB a fisierului PDF la care este atasat fisierul zip", precizeaza MFP in ordinul recent.

Cine nu poate intocmi bilanturile simplificate?

Sistemul simplificat de contabilitatea nu poate fi aplicat de toate firmele. In acest sens, Ordinul MFP nr. 2239/2011 prevede mai multe categorii de contribuabili care nu pot depune bilanturi simplificate. Mai exact, este vorba despre:

-        persoanele juridice ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata;
-        persoanele juridice care apartin unui grup de societati si intra in perimetrul de consolidare a unei societati-mama cu sediul in Romania, care are obligatia de a intocmi situatii financiare anuale consolidate, conform prevederilor legale in vigoare;
-        societatile/companiile nationale, societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste;
-        persoanele juridice a caror activitate este reglementata si supravegheata de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), precum si cele a caror activitate este reglementata de Banca Nationala a Romaniei;
-        subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin persoanelor juridice cu sediul in strainatate, precum si subunitatile din strainatate ale persoanelor juridice din Romania a caror activitate este reglementata si supravegheata de ASF.

Sursa: www.portalcontabilitate.ro


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bilanturile simplificate2 iuniesistem simplificatdeclaratiisumedocumentesituatii financiare


Data aparitiei: 28 Mai 2015

Votati articolul "Bilanturile simplificate pe 2014 se depun pana la 2 iunie. Din 2015 e valabil un nou sistem simplificat de contabilitate":
Rating:

Nota: 3.2 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X