De foarte multe ori, achizitiile din alte state ridica probleme atat in ceea ce priveste formalitatile de aducere in tara, cat si documentele si autorizatiile aferente intrarii produselor in tara. De la stabilirea corecta a datei de receptie si pana la includerea unor cheltuieli pe factura emisa, procedurile de inregistrare sunt, adeseori, dificile.
In cazul in care este achizitionat dintr-un alt stat membru UE un autovehicul destinat transportului de marfa, data de receptie este esentiala in vederea stabilirii exigibilitatii TVA. Astfel, exista doua situatii care dau nastere unor probleme cu privire la stabilirea in mod corect a datei de receptie pentru a evita posibilele erori ulterioare la facturare.
Se face receptia in momentul preluarii autovehiculului si efectuarii facturii sau la data la care autovehiculul ajunge la sediul firmei care l-a achizitionat? Aceste intrebari sunt importante pentru a afla la ce curs valutar se inregistreaza TVA, precum si pentru a stabili cheltuielile exacte care pot fi incluse pe factura de achizitie.
In cazul in care factura furnizorului intracomunitar se primeste inainte de receptia autovehiculului, exigibilitatea TVA intervine in mod evident la data emiterii facturi indiferent de data de receptionare a bunului. Dovada in acest sens o face art. 135 care mentioneaza "faptul generator si exigibilitatea pentru achizitii intracomunitare de bunuri" cu prevederea aferenta conform careia exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent art. 155 alin. (1).
In ceea ce priveste calculul TVA pentru aplicarea regimului de taxare inversa, acesta se va face la o baza de impozitare calculata la cursul valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizorul intracomunitar. In acest caz se aplica prevederile stabilite de pct. 50 din OMFP 3055/2009 care stabilesc costul de achizitie ca valoarea de intrare in patrimoniu.
In acest sens, pct. 51 alin. (1) mentioneaza drept cost de achizitie al bunurilor un total care include pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective. Sunt incluse aici si comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor