O societate poate intampina nu numai o data o situatie in care, ulterior trimiterii unor marfuri catre client, marfa este refuzata de catre acesta din urma datorita depasirii STAS-ului, cu mult peste ceea ce era admis. Intr-un astfel de caz, pe avizele furnizorului se face notificarea "REFUZ MARFA" de catre client, cu stampila aferenta. Societatea va trebui, asadar, sa faca inregistrarea contabila a iesirii din gestiune si de reintrare a marfurilor. Alte operatiuni pot privi intocmirea de documente aditionale sau pot avea in vedere deductibilitatea cheltuielilor de transport tur-retur.
Legea prevede la pct. 156 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin Ordinul 3055/2009 ca detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise.
Astfel, pentru aplicarea acestor prevederi este necesar sa se asigure:
a) receptionarea tuturor bunurilor materiale intrate in entitate si inregistrarea acestora la locurile de depozitare. Bunurile materiale primite pentru prelucrare, in custodie sau in consignatie se receptioneaza si inregistreaza distinct ca intrari in gestiune. In contabilitate, valoarea acestor bunuri se inregistreaza in conturi in afara bilantului;
b) in situatia unor decalaje intre aprovizionarea si receptia bunurilor care se dovedesc a fi in mod cert in proprietatea entitatii, se procedeaza astfel:
- bunurile sosite fara factura se inregistreaza ca intrari in gestiune atat la locul de depozitare, cat si in contabilitate, pe baza receptiei si a documentelor insotitoare;
- bunurile sosite si nereceptionate se inregistreaza distinct in contabilitate ca intrare in gestiune;
c) in cazul unor decalaje intre vanzarea si livrarea bunurilor, acestea se inregistreaza ca iesiri din entitate, nemaifiind considerate proprietatea acesteia, astfel:
- bunurile vandute si nelivrate se inregistreaza distinct in gestiune, iar in contabilitate in conturi in afara bilantului;

Examen Consultant Fiscal 2025

Manual de politici contabile - Stick USB

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
- bunurile livrate, dar nefacturate, se inregistreaza ca iesiri din gestiune atat la locurile de depozitare, cat si in contabilitate, pe baza documentelor care confirma iesirea din gestiune potrivit legii;
d) bunurile aprovizionate sau vandute cu clauze privind dreptul de proprietate se inregistreaza la intrari si, respectiv, la iesiri, atat in gestiune, cat si in contabilitate, potrivit contractelor incheiate.
In ceea ce priveste marfurile livrate cu aviz de insotire a marfii urmand ca factura sa se intocmeasca ulterior se efectueaza urmatoarele inregistrari contabile:
1. Livrarea marfurilor:
418 = %
"Clienti - facturi de intocmit"
707
"Venituri din vanzarea marfurilor"
4428
"TVA neexigibila"
2. Scoaterea din gestiune a marfurilor:
607 = 371
"Cheltuieli privind marfurile" "Marfuri"
Daca marfurile sunt refuzate de catre cumparator, se vor storna inregistrarile efectuate. Inregistrarea stornarii operatiunilor se efectueaza fie prin corectarea cu semnul minus a operatiunilor initiale (stornare in rosu), fie prin inregistrarea inversa a acestora (stornare in negru), in functie de politica contabila si programul informatic utilizat.
In continuare, conform dispozitiilor art. 21 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
Sunt astfel deductibile cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, si nu cele efectuate pentru realizarea veniturilor impozabile. Se considera, asadar, ca acele cheltuieli cu transportul marfurilor sunt deductibile la determinarea profitului impozabil cu conditia ca societatea sa faca act doveditor ca acesta a fost efectuat in scopul realizarii de venituri impozabile, chiar daca, din motive intemeiate, aceste venituri nu s-au mai realizat.