Valabil la 8.09.2011
Pentru ilustrarea situatiei in care pot fi deduse cheltuielile aferente unei deplasari, se da ca exemplu o societate cu raspundere limitata care care obiectul de activitate coaching si un asociat rezident UE. Societatea doreste sa asigure decontarea cheltuielilor cu transport, cazare, masa ale acestuia, cu ocazia prestarii de servicii ca trainer, in mod gratuit, catre clientii societatii in care detine parti sociale. Ce obligatii are societatea in aceste imprejurari si care sunt implicatiile fiscale privind cheltuielile aferente deplasarii?
Se pot deconta cheltuielile cu transportul, cazarea si masa asociatului nerezident, insa aceste cheltuieli vor fi considerate nedeductibile la calculul impozitului pe profit, avand in vedere prevederile art 21 alin 2 lit. e - care acorda deductibilitate cheltuielilor de transport si cazare numai in cazul salaritilor si persoanelor asimilate salariatilor (administratori). Nedeductibiltatea este prevazuta la art 21 alin 4 lit. e).
Sunt nedeductibile:
"e) cheltuielile facute in favoarea actionarilor sau asociatilor, altele decat cele generate de plati pentru bunurile livrate sau serviciile prestate contribuabilului, la pretul de piata pentru aceste bunuri sau servicii". Normele metodologice ale acestui articol prevad:
"43. Sunt considerate cheltuieli facute in favoarea participantilor urmatoarele:
a) cheltuielile cu amortizarea, intretinerea si repararea mijloacelor de transport utilizate de catre participanti, in favoarea acestora;
b) bunurile, marfurile si serviciile acordate participantilor, precum si lucrarile executate in favoarea acestora;
Cartea verde a contabilitatii
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
c) cheltuielile cu chiria si intretinerea spatiilor puse la dispozitie acestora;
d) cheltuielile reprezentand diferenta dintre pretul de piata si pretul de cumparare preferential, in cazul tranzactiilor cu actiuni efectuate in cadrul sistemului stock options plan, precum si cheltuielile cu remunerarea in instrumente de capitaluri proprii acordate salariatilor;
e) alte cheltuieli in favoarea acestora."
Pe langa nedeductibilitatea cheltuielilor respective, astfel de plati efectuate pentru asociat, sunt considerate dividende, conform art 7 pct 12 din Codul fiscal, care prevede:
"Se considera dividend din punct de vedere fiscal si se supune aceluiasi regim fiscal ca veniturile din dividende:
- suma platita de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate in favoarea unui participant la persoana juridica, daca plata este facuta de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia."
Considerandu-se dividende, pentru sumele platite in favoarea asociatului trebuie retinut si impozit de 16% - impozit pe dividende. Ca si document - pentru decontarea sumelor respective trebuie intocmit decont de cheltuieli.